Ayurvedische detox, de herfst is daar de perfecte tijd voor.

Ayurvedisch detoxen in de herfst

Pizhichil

Mina wilde detoxen en kwam naar onze kliniek met de volgende drie brandende vragen.

  1. “Wat kan ik doen om weerbaar de winter in te gaan zodat ik niet ziek word? 
  2. Wat kan ik eten om niet te veel aan te komen zodat ik niet zo’n drastisch dieet hoeft te volgen in het voorjaar? 
  3. Welke Ayurvedische behandeling kan mij hierin ondersteunen?”

Drie vragen die enorm leven onder de mensen en die ieder jaar om deze tijd weer terugkomen. Heb jij ook vragen? Stel ze ons.

De herfst is de perfecte tijd voor een Ayurvedische reinigingskuur. Volgens de Ayurvedische theorie hebben we in de herfst in onze weefsels warmte opgehoopt van het warmere zomerklimaat.    

Als de dagen koeler worden en de bladeren van kleur beginnen te veranderen en te vallen, kunnen we subtiele veranderingen in ons innerlijk opmerken, naast de meer voor de hand liggende veranderingen in de omgeving en de energie om ons heen – een frisse bries, broze en droge bladeren en dalende temperaturen.

Het kan zijn dat je je vermoeider en lustelozer voelt en wat meer stress ervaart. Misschien ben je nu al wat aangekomen, voel je je opgeblazen of heb je onverklaarbare pijnen en kwalen.

De herfst is namelijk een belangrijke tijd om het lichaam voor te bereiden op de koude maanden door opgehoopte zomerhitte af te voeren en voeding in de diepe weefsellagen op te slaan om energie voor de winter te behouden.  

Door te koken met vroeg in de herfst geoogste bittere en samentrekkende voedingsmiddelen zoals veenbessen, groene groenten en pompoenen, help je jouw lichaam om restjes warmte vanuit je weefsels af te voeren. Een leverreinigingskuur kan ook een fijne manier zijn om het lichaam te detoxen.

De eetlust groeit als de temperaturen dalen, het verlangen naar zoet, de behoefte aan vochtig voedsel helpt het lichaam, bijvoorbeeld kokosolie, vijgen, sesamzaad en haver.

Bedenk dat door de koude het lichaam deze voedingsmiddelen nodig heeft. De energie moet met voedingsmiddelen aangevuld worden om je warm te houden. Daarom is je behoefte aan eten in de herfst en winter groter dan in de zomer. Maar het is wel van belang dat je hier een gezond evenwicht in vindt.   

Het periodiek doorspoelen van ama (gifstoffen) dat zich in ons lichaam heeft opgehoopt, is een goed “onderhoudsplan” om onze organen efficiënt te laten werken. Na een herfst-detox smelt het vet uit onze weefsels weg, samen met de ama in ons lichaam.

Daarom is een reinigingskuur zoals de Panchakarma zo’n belangrijke behandeling om je helemaal voor te bereiden om vitaal en gezond de winter door te komen.

De vijfdaagse Panchakarmakuur is vanwege de tijdsduur, intensiviteit – je moet intern komen en het is kostbaar – niet voor iedereen weggelegd.

Reden voor ons om te kijken of we een aantal behandelingen in kortere trajecten kunnen opsplitsen zodat iedereen een aanzet kan maken.

Zo zijn we tot de volgende modules gekomen waarvan wij denken dat we aan de vele vragen over detoxen in de herfst tegemoet komen. 

Kizhimassage
  1. De warmte die we in onze weefsels hebben opgehoopt door het warmere zomerklimaat, moet plaatsmaken voor ruimte om energie op te slaan voor de winter.
  • Daar kan een Kizhi-massage een uitstekende eerste stap voor zijn.

Een behandeling van 45 minuten kost normaal gesproken 120 euro maar voor de maanden november en december geven wij 20% korting waardoor u nog maar 97 euro betaald.

Marmamassage
  1. Als je vermoeider, lustelozer en wat meer stress ervaart, is een drukpuntmassage een uitstekende behandeling om je voor de komende winter weerbaarder te maken.
  • In de ayurveda masseren we de marmapunten om de energiebanen vrij te maken van afvalstoffen. Zie het als het verwijderen van stenen (blokkades) in een rivier waardoor de stroming stagneert. Het weghalen van deze blokkades zorgt ervoor dat je energie weer gaat stromen waardoor je weer lekkerder in je vel zit.

Een behandeling van 45 minuten kost 120 euro maar voor de maanden november en december geven wij 20% korting waardoor u nog maar 97 euro betaald.

Pizhichil
  1. Ben je aangekomen, voel je je opgeblazen of heb je onverklaarbare pijnen en kwalen, dan is een combinatie van oliemassage en zweetopwekken de juiste keuze. Dat doen we met een methode genaamd Pizhichil.
  • Bij deze behandeling wordt een doek in warme medicinale olie gedoopt en vervolgens uitgeknepen en op de cliënt gegoten, gevolgd door een verjongende massage.

Deze behandeling bevordert de bloedsomloop en verwijdert ook alle gifstoffen via het zweet. Pizhichil beschermt het lichaam tegen ziektes en bouwt immuniteit op voor een gezond leven. Deze behandeling wordt beschouwd als zeer rustgevend en verjongend.

Een behandeling van 45 minuten kost 120 euro maar voor de maanden november en december geven wij 20% korting waardoor u nog maar 97 euro betaald.

Met deze najaarsactie hopen wij heel veel mensen tegemoet te kunnen komen om te werken aan hun gezondheid.

Heb je nog vragen, schroom dan niet om ons even te bellen 0523-677208 of contact met ons op te nemen via de website. Wij kijken uit naar jullie komst.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.