Waarom zou je een Panchakarmakuur doen?

panchakarma-pancha-karma-nederland-massage-ayurveda-witharen-(1)

Panchakarma is de ultieme detox in de Ayurveda, een 5000 jaar oude wetenschap die langzaam opgang maakt in de wereld. Stanford University (op nummer 2 van de beste universiteiten ter wereld) hield van 4 tot en met 6 maart 2021 een driedaagse conferentie over Ayurveda.
Ayurveda is de wetenschap van het leven en Panchakarma is een van de belangrijkste behandelingen.

ayurveda-behandeling-panchakarma-nederland-witharen-ayurveda-kristja-eva.jpg

 

Panchakarma is de diepste reiniging voor je lichaam die er beschikbaar is. Het verwijdert elk grammetje gif en laat het lichaam verjongd en verfrist achter.

 

panchakarma-pancha-karma-nederland-massage-ayurveda-witharen-2-1

 

Het is een uitstekende behandeling voor o.a.  huidproblemen zoals eczeem, rosacea, psoriasis en chronische kwalen waaronder diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.

 

Doordat Ayurveda het fysieke deel van het lichaam reinigt, komen ook onderliggende (oude en vastzittende) emoties en blokkades aan de oppervlakte, die dan losgelaten kunnen worden, waardoor inzicht in de oorzaak van problemen mogelijk wordt en de energieën de dosha’s Vata, Pitta, Kapha oftewel lichaamsenergieën en de balans in het lichaam en de geest worden hersteld.

De perfecte manier om je nieuwe ik te ontdekken.

Bovendien is deze reiniging uitstekend geschikt voor alle leeftijdsgroepen

Videoreacties van onze cliënten

Je wilt meer energie.

Je doet van alles maar je hebt nauwelijks energie.

Je slikt voldoende vitamines en supplementen maar niets helpt.
Je wordt zo langzamerhand moe van jezelf en je situatie.

De panchakarmakuur kan je helpen.

meer energie
gezond afvallen ayurveda

Je wilt gezond en blijvend afvallen.

Je hebt caloriearme-, koolhydraatarme-, eiwitrijke-, vetarme diëten en diëten tegen allergieën en ziekten uitgeprobeerd maar niets heeft blijvend resultaat.

Het kan heel goed zijn dat je spijsvertering te traag is waardoor je maar blijft aankomen.

De panchakarmakuur kan je helpen.

Je wilt af van je vermoeidheid.

Blijvende vermoeidheid na een griep, na corona, na chemokuren, na bestralingen, na een antibioticakuur of langdurig medicijngebruik is een veelgehoorde klacht waarvoor in de reguliere geneeswijze geen oplossing is.

De panchakarmakuur kan je helpen.

Vermoeidheid
Detoxkuur

Je wilt een betrouwbare detoxkuur doen.

Het hele internet staat vol met detoxproducten en detoxkuren. Hoe weet je nu welke goed of minder goed is? De panchakarmakuur zoals wij dit doen is al meer dan 5000 jaar oud. Ons centrum bestaat al meer dan twintig jaar. In deze twintig jaar hebben wij al duizenden mensen geholpen om weer in hun kracht te komen.

De panchakarmakuur zoals wij dit in ons centrum doen kan je helpen.

Je wilt preventief aan je gezondheid werken.

Natuurlijk willen we allemaal honderd jaar worden, maar dan wel op een gezonde manier.

We horen voortdurend in de media over de problemen van de vergrijzing en toenemende zorg. Maar is dat echt zo? ‘Blue Zones’ zijn gebieden in de wereld waar mensen op een gezonde manier oud worden, vaak zonder chronische ziekten en mentale aftakeling. Het kan dus wel.

De panchakarmakuur kan je helpen om weer terug in je kracht te komen.

gezond oud worden
apk keuring

Je brengt je auto jaarlijks voor een APK. Dat wil je ook voor jezelf.

 

Niemand trekt het belang van de APK voor de auto in twijfel. Wonderlijk dat we betreffende onze eigen gezondheid vraagtekens plaatsen of een preventieve aanpak wel noodzakelijk is.

De panchakarmakuur kan je helpen om je afvalstoffen en onverwerkte emoties los te laten alsof het een APK beurt is.

Je wilt de toxines van je jarenlange medicijngebruik uit je lichaam.

Een jonge vrouw kwam bij ons centrum met eczeem en astma. Hiervoor gebruikte ze jarenlang medicatie, die o.a. huid- en longklachten veroorzaakte. Hoe wonderlijk is dat!

Met een geleidelijke afbouw van medicatie en opbouw van kruidenmedicatie konden we de klachten bij de bron aanpakken.

De panchakarma heeft geholpen om alle toxines van de medicatie los te laten.

toxines uit je lichaam
aan jezelf toekomen

Je wilt nu eindelijk aan jezelf toekomen.

Je hele leven heb je voor anderen gezorgd. Dat was goed maar nu is het tijd voor jezelf. Het is fijn om in jezelf te investeren zodat je vitaal en energiek ouder kan worden.

Met een panchakarmakuur kun je je weer vitaal en energiek voelen.

De vragen die je jezelf waarschijnlijk stelt zijn:

Panchakarma is een inwendige diepe reinigingskuur in vijf stappen of zuiveringsprocedures, die wordt gedaan met oliën, geklaarde boter en kruiden. Al deze vijf stappen worden uitgevoerd onder begeleiding van een Ayurvedische arts en goed opgeleide Ayurveda therapeuten. 

De zuiveringsprocedures zijn – Vamana (emesis), Virechana (purgatie – bevorderen van de ontlasting), Niroohavasti (decoctie klysma), Nasya (inbrengen van medicijn via neusgaten), en Anuvasanavasti (olie klysma). Deze procedures hebben allemaal tot doel om de diepgewortelde onevenwichtigheden in het lichaam weg te nemen.

Ayurvedische therapieën werken aan de wortel van het probleem. Deze behandeling kan je lichaam resetten en genezing van binnenuit mogelijk maken. Hier vind je een lijst van problemen die Panchakarma kan genezen.

Ademhalingswegen: Astma, Chronische Allergieën, Hooikoorts, Astma, Sinusitis, Verlies van reuk en smaak, Neusallergieën, Neuspoliepen.
Huid: Vitiligo, Psoriasis, Urticaria, Uitslagen, Herpes, Eczeem, Acne, Leukodermie, Chronische jeuk of netelroos, Oedeem.
Spijsvertering: Hyperaciditeit, chronische indigestie, zwaarlijvigheid, constipatie.
Musculoskeletaal: Artritis, Ischias, Spondylose.
Levensstijlproblemen: Zwaarlijvigheid, Diabetes, Slapeloosheid, Chronische ziekten.
Neurologische problemen: Trigeminus Neuralgie, Bel’s Palsy, Paraplegie, Hemiplegie, Parkinson, depressie, PTSS, cognitieve achteruitgang, vroege Alzheimer.
Chronische pijn: Lage rugpijn, Jicht, Reuma, Bevroren schouder, Migraine, Stijfheid van de nek.

Is Panchakarma geschikt voor je? Als je hebt geworsteld met een van deze problemen, is het antwoord dus ja.

De kuur in het centrum duurt vijf dagen, maar twee weken vooraf begin je thuis al met reinigen. Na de vijfdaagse reiniging werkt de kuur nog twee weken na.

In totaal ben je er dus vijf weken mee bezig, waarvan een week intern.

De tijd en duur van je Panchakarma behandeling worden bepaald door de arts. Het kan variëren van 5 tot 21 dagen, afhankelijk van de ernst van de problemen. Doorgaans is voor de meeste mensen vijf dagen voldoende.

Er bestaat geen westerse geneeskunde om de organen inwendig te reinigen of om overtollige gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Het Europa Ayurveda Centrum heeft deze kennis rechtstreeks vanuit de traditionele Ayurveda van zuid India naar Nederland gebracht.

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies met klinische  testen in PubMed beschreven met overtuigende resultaten. 

PubMed is een dienst van de U.S. National Library of Medicine die een groot aantal citaten uit biowetenschappelijke tijdschriften bevat voor biomedische artikelen die teruggaan tot de jaren 1950.

Daarnaast heeft het Europa Ayurveda Centrum al meer dan 20 jaar ervaring in Nederland met  fijne resultaten van deze kuur. Lees de reacties van een aantal van onze cliënten onderaan deze pagina.

Links naar de studies:

PMID: 28648417

PMID: 25219946

PMID: 22278161

Ayurveda is een alternatieve benadering van de geneeskunde, die tegenwoordig door bijna elk land wordt erkend. Hoewel sommige landen reguliere of Ayurvedische artsen toestaan om Ayurvedische geneeskunde te beoefenen, is dat niet overal het geval.

In Nederland bijvoorbeeld kunnen Ayurvedische artsen met een diploma uit India als Ayurvedische geneeskundigen, dus niet als artsen werken.

Ze hebben geen BIG-registratie en vallen daarom onder de beroepsgroep van de HBO-therapeuten.

Ayurveda artsen gaan 5½ jaar naar de medische faculteit om, net als bij de westerse geneeskunde, hun diploma te halen. Zij kunnen zich daarna verder in een onderwerp van hun interesse specialiseren.

De graad wordt hen door de Medische Raad van India toegekend. 

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het absoluut belangrijk om de vraag te stellen of Panchakarma voor je geschikt is. Hoewel Panchakarma je lichaam van hormonale pijnen en pijn tijdens de zwangerschap kan verlichten, wordt het niet aanbevolen tenzij jouw arts het goedkeurt.

Voor sommige vrouwen is een zwangerschap lastig en dan moet elk risico worden vermeden.

Ook vereist de Panchakarmatherapie veel mentale en fysieke kracht (bijna 2 uur therapie per dag). Dit kan voor nieuwe moeders te veel zijn.

Als je echter probeert zwanger te worden en niets werkt in je voordeel, dan heeft Panchakarma enig succes getoond. De zuivering van het lichaam verhoogt namelijk de kans op conceptie.

Juist voor ons als Westerse mens met een omgeving die langzamerhand steeds verder vervuild, kan deze kuur enorm helpen. Denk maar aan de steeds toenemende groei aan allergieën, astma, chronische ziekten en zelfs Parkinson.

Je lichaam filtert elke dag een heleboel gifstoffen uit het lichaam. Maar wanneer de hoeveelheid gifstoffen te groot wordt, wordt het filtratieproces traag. Deze gifstoffen dringen door in het bloed en de weefsels en veroorzaken problemen zoals ontstekingen, allergieën of pijn.

Het zijn juist deze aandoeningen die zoveel in het Westen voorkomen.

De panchakarmakuur kan je helpen om alle gifstoffen los te laten en weer terug in je kracht te komen.

In ons centrum worden de kruiden die in de Panchakarma gebruikt worden, op eigen land geteeld, geoogst en in onze producten verwerkt.

Alle behandelingen worden door twee ayurveda therapeuten gedaan.

Alle oliën worden zelf bereid en op de persoon aangepast.

Achter de schermen werken zeven mensen actief mee om de kuur optimaal te kunnen uitvoeren. Dit zorgt er allemaal voor dat de kuur een prijs heeft die het waard is.

Weg van de drukte van thuis, werk, zorg of anderszins en even helemaal tot jezelf komen in het rustieke Witharen helpt enorm mee om de kuur optimaal te ondergaan.

Het sattvische Ayurveda eten, het fruit in de ochtend en de kruidentheeën gedurende de dag maken het een onvergetelijke retraite.

Een plaats waar rust, reinheid en regelmaat je nieuwe mantra wordt om tot jezelf te komen.

Ja, die zijn er wel degelijk. Een panchakarma kuur kan wel 41 dagen duren. Wij bieden panchakarma kuren op maat aan voor mensen die kampen met gecompliceerde klachten. Neem hiervoor even contact op met Cornelis Peters. Hij kan je dan alles vertellen over de kuren op maat.

Panchakarma in Witharen, bij Europa Ayurveda Centrum.

De ervaringen van mensen die de kuur gedaan hebben zijn ronduit indrukwekkend.

“Gert, je hebt de panchakarma kuur achter de rug.”

“Klopt.”

“We zijn heel benieuwd wat vond je ervan?”

“Nou, ik sta hier nu stuk relaxter als ik was in het begin van de week. Ik ben nou niet echt een opgefokt typ maar heb toch over de jaren heen, heb ik toch wel wat stress opgebouwd .

Ik weet niet zoveel van de dosha’s af, het is ook niet mijn vakgebied, dus het is ook heel erg weggezakt, maar hoe dat in elkaar zat, maar nu snap ik het ook weer en ik heb ook…. ik kan nu ook zien dat het goed zit. Dat er weer een stukje balans in die dosha’s zit.

Nou ja, dus, wat ik heel prettig vond was, dat hoopte ik ook, maar is dat de persoonlijke begeleiding, daar was jij ook één van, maar Cornelis ook en dat vind ik heel erg geslaagd gegaan en wat mij betreft helpt dat ook heel erg in je proces om…. Ja, want er gebeurt natuurlijk ook van alles in je lijf, maar ook in je emotie’s, dus er gebeurt een heleboel en nou ja, dat is een beetje tegoed gekomen het einde van de week. Ja, er is een soort een rustpunt in gekomen.”

“Ja, mooi. Is deze kuur iets wat je verwacht had, is het gelopen zoals je het verwacht had?”

“Nou, ik had geen verstand van panchakarma. Ik had iets van: laat het maar over me heenkomen. Dat vond ik eigenlijk ook wel het spannendste maar dat ligt meer aard van het beestje en dus nu weet ik wat het is, dus nu kan ik eigenlijk zeggen van goh, het is ja hoe ik zou verwachten dat het is. Ik had geen voorstelling, ik ging helemaal blanco.”

“Ja, dat is soms wel de allermooiste manier om erin te gaan omdat je het dan ook echt kan toelaten wat er gebeurt.”

“Ja, dus ja, want je begint natuurlijk ook met de sauna, dan ga je op de tafel, dan wordt je behandeld en dat is eigenlijk ook heel meditatief wel, en bij mij kwam ook het associatie op van: het lijkt ook wel een beetje op alsof er goed voor je gezorgd wordt door een vader- en een moederfiguur.”

“Ja, ja mooi.”

“Dus kan ook misschien op dat niveau nog helend zijn, maar ik wil niet al teveel overdrijven maar dat is wel wat ik wat ik vind, wat ik voel.

“Ja, mooi. En de reden waarvoor je hier was, waarvoor je de panchakarma kuur wilde doen?”

“Ja, ik heb drukke baan gehad, twintig jaar lang en daardoor bouw je heel langzaam stress op.”

“Ja, dat kent iedereen denk ik wel.”

“Ja, en dan ga je toch wat vage lichamelijke klachten krijgen, maar als je naar de huisarts gaat dan hij kent hij het niet, maar ik voelde wel dat het niet helemaal goed was. Ik had ook een gevoel van een soort van oorsuizen in mijn oor, dat hat ik gekoppeld aan de stress en die is ook wat rustiger.

Kijk, in de ochtend als je dan meet, dan zie je dus gewoon dat die meting laag is en dus dat je minder in het denken zit en toen was het ook veel rustiger. Dus ik heb eigenlijk ook wat meer houvast over hoe het bij mijn lijf werkt.

“Ja, mooi, ja.”

“Dus ja, 20 jaar stress en dan ja, een week……

Heel lang wachten: dus je moet niet te lang wachten met zo’n kuur, ik ga dit nu denk ik ook wel jaarlijks doen.”

“Ja en dat is wel heel mooi voor ons lichaam eigenlijk, om echt jaarlijks ons helemaal op te schonen, kunnen we niet alleen maar de darmen doen, maar hier doe je ook gewoon…. het gaat echt tot al je cellen gaat het door, alles wordt schoongemaakt waardoor er weer ruimte is voor dat wat je wilt.

“Ja ja, dus ja ik vertel het vanuit het standpunt van hoe je het meemaakt maar jij bent natuurlijk de deskundige daarin. Jij kan meer over vertellen.”

“Dus je vond het een hele mooie ervaring?”

“Ja, ja, absoluut. Ik ga enthousiast naar huis.”

“Zou je het anderen aanraden?”

“Ja, ja, ik zou het zeker iedereen aanraden, met name mensen waar ik over gedacht heb, heel veel jeugd die veel last heeft van stress, burn-out natuurlijk ook wel. De laatste jaren veel het nieuws geweest. Dus mensen met op gestapelde stress over de jaren heen. Daarvan zou ik ook zeggen: ga het zeker doen.”

“Mooi. Dankjewel Gert dat je hier was.”

“Namasté.

“Ja, ja, ik zou het zeker iedereen aanraden, met name heel veel jeugd die veel last heeft van stress en burn-outklachten. 

“Na het ondergaan van deze kuur, zou jij het anderen aanraden?
“Jazeker, ja, absoluut.

“Ik heb ook wel sapkuren gedaan en dergelijke, maar dit is zo intens op celniveau en tegelijkertijd wordt je mentaal en ook door eten echt gevoed en dat vind ik een hele prettige manier om te reinigen die ook geruststelt zeg maar.”

“En die kruidenmassage die vond ik echt heel bijzonder. “Dat vertrouwen is ook zo fijn, dat je weet dat het helemaal op jou afgestemd is, die kruiden, precies wat voor mij goed is op dat moment.”

“Die kruiden die worden helemaal fijngemalen en dat voelt als olie. En het is een poeder, zo wordt je gemasseerd en dat vond ik echt zo mooi. Dat was echt boven alle verwachtingen uitgestegen.”

“Ook de klysma’s waren heel goed te doen en heel zacht, niet iets waar je bang voor hoeft te zijn of zo. Dat gaat zo gemoedelijk en ook weer voedend. Het is niet alleen maar water maar ook met kruiden en olie en melk geloof ik dat er zelfs in zit.”

“Maar Ayurveda gaat natuurlijk ook over preventief onderhoud van jezelf en ja, ik kan dit echt aanraden.”

“Jazeker, ja, absoluut.

Maar ayurveda gaat natuurlijk ook over preventief onderhoud van jezelf en ja, ik kan dit echt aanraden.”

Nou ik ben Marijke Knol. Ik zit hier heerlijk in het Ayurvedisch centrum. Ik heb net een hele week een panchakarma kuur achter de rug. Waarom ik dat heb gedaan is vanwege het volgende.

Drie jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met de Ayurveda omdat ik al jarenlang aan yoga doe en mijn yogalerares die vertelde mij over ayurveda. Ik had een aantal lichamelijke klachten en ik heb besloten om een panchakarma kuur te doen.

In die tijd had ik enorme last van mijn spataderen. Ik was daar al voor geholpen door een fleboloog, wat alleen maar daarna erger was geworden en wat ik heb gemerkt is de eerste keer tijdens een panchakarma dat de pijn in mijn spataderen totaal verdwenen is.

Het was zo dat ik bijna niet meer pijnloos kon lopen voor die tijd. Ik had enorme vermoeide, zware en pijnlijke benen. Na de panchakarma kuur is die pijn totaal verdwenen. Wat nog wonderlijker is, dat het nooit meer teruggekomen is.

Ik loop nu weer op twee gezonde benen,  ik heb wel spataderen maar ik heb er totaal geen last meer van. Dat is dus drie jaar geleden en het is ongelooflijk hoe goed het daarna is gegaan met mijn spataderen.

Dat was voor mij toch wel een groot bewijs dat de panchakarma enorm werkt op mijn lichaam. Nu drie jaar later ben ik teruggegaan voor een tweede kuur omdat ik heb gemerkt dat mijn lichaam toch de laatste weken is verzwakt.

Ik heb een luchtweginfectie gehad, ik heb minder energie, ik ben vermoeider, ik ben een beetje aan het sukkelen. Dus leek het me heel erg goed om weer opnieuw een reinigingskuur te doen. Om dat mijn lichaam dat weer te geven. Dus ik ben meer ontspannen en meer ontvankelijk begonnen aan de kuur.

Ik merkte bij deze keer dat ik me beter kon ontspannen en overgeven. Ik heb letterlijk enorm gevoeld de reinigende helende werking van de kruiden. Dus tijdens de sauna en tijdens de oliemassages, in het bad, tijdens de klysma’s. Je voelt de enorme werking, dat je lichaam ontzettend aan het werk is. Dat de kruiden enorm hun werk doen in je lijf.

Het is nu vijf dagen verder en ik voel me eigenlijk enorm schoon, zowel lichamelijk als geestelijk. Ik voel me fitter, vitaler. Ik heb het gevoel dat ik weer een geheel ben. Mijn lichaam en geest is weer een geheel.

Ik voel me enorm ontspannen, en ja de enorme weldaad van de kruiden stroomt door mijn lichaam. Het is een enorme bijzondere ervaring deze keer.

Ik loop nu weer op twee gezonde benen,  ik heb wel spataderen maar ik heb er totaal geen last meer van. Dat is dus drie jaar geleden en het is ongelooflijk hoe goed het daarna is gegaan met mijn spataderen.

Een jaar of zeven, acht denk ik al kom ik hier voor Panchakarma een aantal dagen. Dat is fantastisch moet ik zeggen. Ik voel me daar heel erg goed bij. Wat je dan precies voelt is een beetje moeilijk uit te leggen.

Maar het werkte enorm goed op je dosha’s, zoals dat in de Ayurveda genoemd wordt, je algehele constitutie, hoe je je voelt. Je krijgt een hele andere stofwisseling.

Dat merk je wel naarmate je er al jaren in zit, dus dat gaat wat meer leven en werken ook.

Dat merk je wel naarmate je er al jaren in zit, dus dat gaat wat meer leven en werken ook.

 

Ik heb leukemie gehad. Ik ben daar gedurende elf jaar voor behandeld. Na al die behandelingen kreeg ik een tip van mijn yogalerares om eens hier naartoe te komen.

Dat die behandeling omvangt dat een heleboel gif wat je bij chemotherapie en straling oploopt kwijt raakt uit je lijf. Want dat kan heel erg lang, jarenlang doorwerken in je systeem.

Wat mij bijzonder aanspreekt is dat de Ayurvedische behandelingsvorm en van Mohana persoonlijk een heel diep respect uitgaat naar de natuur, naar de aarde maar ook naar het lichaam.

De bereidingswijze van de medicijnen wordt gedaan op een oorspronkelijke manier. Een grote wok, hout eronder en mensen die daar dagen en  uren mee bezig zijn om dat allemaal te bereiden.

Dat vertaald zich in de kwaliteit van het product. Je zou dus kunnen zeggen dat voor mij het heel belangrijk is om op een hele goede manier verzorgd te worden.

En dat kan alleen bij Cor en Mohana vinden. Het klinkt bijna als een soort reclametekst als ik dat zo zeg maar ik meen het oprecht.

Mijn verschilsbewustzijn zegt mij dat ik hier eigenlijk op de beste plek ben. Als ik tegenwoordig bladen lees dan zie ik overal Ayurvedische middeltjes staan, pilletjes staan maar wat ik mis is de zorgvuldigheid en het commitment die daar voorafgaat voordat je dat soort dingen tot je neemt voordat je dergelijke behandelingen gaat doen.

Ik kom hier niet zomaar, ik kom hier omdat ik wel goed bekend ben met de ayurveda. Ik studeer het niet maar bekend omdat ik in mijn functie heel  veel landen mag bezoeken. Zo ook vaak in India ben geweest, onder ander in de  provincie Kerala.

Maar ook in Amerika, sommige in Japan, een paar in Nederland. Ik heb dus al heel wat Ayurvedische klinieken gezien. Ik kan bijna zeggen dat ik als een soort kritische koper absoluut ervan overtuigd ben dat dit de beste plek is voor mij om te zijn. Waarom? Eigenlijk betrekkelijk simpel.

Omdat het zo oorspronkelijk is.

Omdat het zo oorspronkelijk is.

Jaarlijks doe ik, in ieder geval jaarlijks een kuur een behandeling die je een reinigingskuur zou kunnen noemen.

Maar, die beperkt zich niet alleen tot een lichamelijke reiniging maar dat doet toch veel meer met je ook op het geestelijke vlak.

De panchakarmakuur doet toch veel meer met je ook op het geestelijke vlak.

Ik ben Magda Hoogerwerf, ik ben yogadocente in Utrecht al bijna 30 jaar en ik kom bij je Mohana en Cor al zeker zes jaar.

Ik ben bij Mohana gekomen omdat ik een verhaal hoorde over de panchakarma die iemand had meegemaakt.

Ik was daar erg van onder de indruk. Op die manier ben ik toch geregeld panchakarma’s gaan doen. Dat helpt mij erg om mijn gezondheid op peil te houden.

Ik doe geregeld Panchakarmakuren. Dit helpt om mijn gezondheid op peil te houden.

Korte versie van de panchakarmafilm

>
error: Content is protected !!
Scroll naar boven