Voeding in de Ayurveda

Volgens de Ayurveda is de essentie van een goede spijsvertering: volledige vertering en opname van voedsel plus het regelmatig en doelmatig afvoeren van afvalstoffen. Alles wat we eten en vervolgens niet goed verteren, vormt giftige afvalstoffen, die in de Ayurveda ‘ama’ genoemd worden.

Ama’ verstopt de fijne lichaamskanaaltjes (srota’s), en wanneer vitale kanalen geblokkeerd worden, veroorzaakt ‘ama’ fysieke en mentale problemen. Dus ‘ama’ verstopt het lichaam en verhindert een goede spijsvertering.

Herkennen van problemen met uw spijsvertering

Uw spijsvertering is niet goed wanneer u last heeft van een of meer van de volgende symptomen:

  • Winderigheid
  • Stinkende adem
  • Dikke laag op de tong
  • Troebele urine
  • Misselijkheid
  • Borrelen in uw buik
U kunt hier in eerste instantie zelf iets aan doen door bijvoorbeeld een dag weinig of niets te eten en in plaats van koffie/thee/frisdranken/melk verse vruchten of groentesappen te drinken en twee à drie glazen zuiver bronwater.

Veranderingen aanbrengen in uw voeding en leefwijze

Wanneer u voor uzelf besloten hebt om verandering aan te brengen in uw voedings- en leefwijze, dan is het raadzaam om eerst uw constitutie te laten bepalen door een ervaren Ayurveda therapeut of Ayurveda arts. U kunt hiervoor het beste een afspraak met ons maken voor een Ayurvedisch balans consult. Om een indruk van uw constitutie te krijgen, kunt u alvast onze constitutietest invullen.

Aan de hand van uw constitutie kunt u kiezen welke voedselproducten het beste bij u passen. Wanneer u hierin geleidelijk veranderingen aanbrengt dan zult u merken dat de omschakeling helemaal niet zo moeilijk is. Ook voor het lichaam is het soms beter om de omschakeling geleidelijk te doen, terwijl er bovendien door een langzame en geleidelijke omschakeling voldoende tijd is om ervaring op te doen, zodat u smakelijk blijft eten, want dat is erg belangrijk.

Het eten kan nog zo gezond zijn, als het niet lekker is dan is het een keer en nooit weer. Lees op uw gemak de lijst met voedselproducten voor uw dosha door en begin met de producten die u lekker vindt en die ook bij uw constitutie passen.

Voor alle dosha’s geldt dat het gemakkelijkst om mee te beginnen is het nemen van volkoren producten bij de broodmaaltijd of om eens een graanschotel te nemen en bijvoorbeeld eens een keer zilvervliesrijst of tortilla’s als warme maaltijd te nemen in plaats van aardappelen. Gemakkelijke vervangingen van bepaalde voedingsmiddelen vindt u hier.

Probeer verder minder zout, suiker, vet en vlees te gebruiken. Wees matig in uw voeding en gebruik slechts beperkt koffie, thee, chocolade, drop en pepermunt. Wees in het begin niet te fanatiek, doe het rustig aan maar probeer wel vol te houden.

Kijk of u dit drie maanden vol kunt houden. U zult verbaasd staan hoeveel prettiger en gezonder u zich zult gaan voelen en hoe veel van uw klachten zullen gaan verdwijnen. Gezondheid is namelijk niet iets wat vast staat, u zult hier dagelijks aanmoeten werken.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.