Ons Team

EAC-Team-over-ons
Cornelis J.M. Peters MD (Ayu)

Ayurveda geneeskundige, promotor van wetenschappelijk onderzoek naar medicinale planten, vader, levenslange student van het leven en mede-oprichter van het Europa Ayurveda Centrum.

Ik heb farmacologie en fysiologie gestudeerd in Utrecht in 1979 en ben als researchmedewerker in verschillende vooraanstaande ziekenhuizen in Nederland werkzaam geweest, waaronder het beroemde Nederlands Kanker Instituut: het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.

Tijdens een sabbatical naar India kwam ik in contact met Ayurveda, de moeder van alle geneeswijzen. Dat was voor mij een openbaring omdat ik voor het eerst zag hoe het lichaam als een geïntegreerd geheel kan worden behandeld, rekening houdend met lichaam, geest en ziel in samenwerking met de omgeving.

Ik besloot in India te blijven en studeerde Ayurveda in Kerala. Richtte het “Indo Dutch Art and Ayurveda Center” op en beoefen sindsdien de Ayurvedische geneeskunde.

Bij mijn terugkeer in Nederland heb ik met mijn vrouw Mohana Kumari en onze zoon Vighnesh het “Europa Ayurveda Centrum” opgericht. Samen vormen we de inspiratiebron van dit instituut.

Het Europa Ayurveda Centrum (EAC) is een agrarisch landgoed met 10 ha grond en verschillende gebouwen met behandelings- en onderzoeksfaciliteiten.

We zijn actief betrokken bij onderzoeksprojecten met de Universiteit van Wageningen, de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Münster in Duitsland met onze Ayurveda-kruidenplanten, die we op ons land verbouwen.

Werken in onze Ayurvedische kruidentuin, lezen, schilderen, in gezelschap met fijne vrienden zijn en tijd doorbrengen in de natuur doet mijn hart sneller slaan. Ik ben ook gepassioneerd om mensen zoals jij te helpen zich beter te voelen en oplossingen te vinden voor wat onoverkomelijke problemen lijken te zijn.

Je kunt me hiervoor benaderen door een e-mail te sturen via onze contactpagina.

Lees meer over Cornelis Peters

V.P. Mohana Kumari MD (Ayu) (in Memoriam)

Op 7 augustus 2020 is dr. V.P. Mohana Kumari overleden. Met pijn in ons hart hebben we afscheid genomen van onze geliefde vrouw, lerares, goeroe, businesspartner, moeder en echtgenote van Cornelis Peters. We missen haar enorm.

Alles wat kroop, vloog, klom, liep, zwom of zich anderszins bewoog had haar intense aandacht en bewondering.

Het waren voor Mohana haar kinderen. De natuur in al haar facetten was haar schatkamer en haar leerschool. Ze speelde moeder aarde in de films van Vighnesh. In het echt was zij ook een ‘Moeder Aarde.’

Zo’n mens ontmoet te hebben heeft ons leven enorm verrijkt. In diepe dankbaarheid zetten wij haar indrukwekkende levenswerk – het Europa Ayurveda Centrum – met liefdevolle passie voort.
Lees meer over Mohana.

Vighnesh M. Peters

Ik zorg voor de multimedia binnen het bedrijf. Ik ben een geboren verhalenverteller en mede-oprichter van het Europa Ayurveda Centrum.

De traditionele Ayurvedische kennis heb ik meegekregen uit India en wetenschappelijke kennis uit Europa, via mijn moeder V.P. Mohana Kumari en vader Cornelis J.M. Peters.

Ik ben dankbaar dat ik deze uitersten steeds in mijn manier van verhalen vertellen kan meenemen.

Dit doe ik via foto’s, films en muziek.

Ik streef ernaar om mensen met mijn films en muziek te raken.

Samen met Eva en mijn vader Cornelis Peters, maak ik video’s in onze Ayurvedische kruidentuin in Witharen.

Hierin wandel ik door de tuin, die geheel door mijn ouders is ingericht. Wij zijn bezig om de vele kruiden die hier groeien stuk voor stuk uit te lichten en de medicinale werking te vertellen.  

Je kunt deze hele serie op onze website bekijken.

Verder heb ik door de jaren heen allerlei onderwerpen van de Ayurveda en van de Indiase cultuur gefilmd. Dit laatste in opdracht van de Nederlandse Omroep. 

Alles is te zien op onze site ayuflix.nl

Ik vind het erg leuk om je reactie te horen op wat ik maak. Je reactie kun je sturen via via onze contactpagina.
Lees meer over Vighnesh

Eva Stolk

Door mijn nieuwsgierigheid naar gezondheid en de natuur leerde ik Vighnesh kennen en via hem de wereld van Ayurveda.

Als kind volgde ik op driejarige leeftijd balletlessen en later op de dansacademie leerde ik de technische achtergrond van ballet en moderne dans. Hier ontdekte ik dat we de energie in ons lichaam kunnen sturen. 

In mijn werk als fysiotherapeut, personal trainer en dansdocent  combineer ik graag mijn technische achtergrond met mijn persoonlijke ontwikkeling om mensen weer in hun eigen unieke kracht te brengen. Ik werk met mensen op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en op zielsniveau.

Ik heb de afgelopen twee jaar Mohana van zeer nabij meegemaakt en veel van haar geleerd op het gebied van Ayurveda.

Ik heb mij voorgenomen om het gedachtegoed van Mohana in mijn werk te betrekken en verdiep mij met plezier verder in de Ayurveda. Deze verdieping deel ik graag met jullie door middel van mijn presentaties in de vele films, documentaires en online video cursussen die je op deze website en ayuflix.com terug kunt vinden. 

Mijn missie: Nederland bekend maken met de Ayurvedische geneeskunde. 

In de opleiding Consulent Ayurvedische Voedingsgeneeskunde, verzorg ik de yoga lessen. Hierin zal ik ingaan op het effect van yoga oefeningen op je spijsvertering en spijsverteringsklachten. www.ayu.nl/voeding

Website van Eva: www.evastolk.nl

Alexander Scholtz
Alexander Scholtz

Ik ben Ayurveda therapeut i.o. en ben een ervaren massagetherapeut.

Ik werk als Ayurveda therapeut in opleiding binnen het team van het Europa Ayurveda Centrum. Je kunt bij mij terecht voor verschillende soorten massages en behandelingen waaronder ontspanningsmassages, anti-stress massages, touch of stone massages, voetzonemassages, mindfulness massages, gezichtsbehandelingen en aromaTouch therapie.

Ik ben gediplomeerd cosmetisch masseur en zie massage als een gezondheidsritueel om het welzijn te verbeteren.

Ik werk vanuit de gedachte dat het menselijk lichaam een eenheid is waarin alles met elkaar in verbinding staat.

Ik geloof dat massages ertoe leiden dat ons welzijn verbetert. Door een massage, of liever een serie massages, kan de gezondheid sterk verbeteren.

Een massagebehandeling heeft namelijk niet alleen lichamelijk een positieve invloed, maar ook onze fysiologie en onze mentale en emotionele processen verbeteren.

Ik ben volledig gefocust op het ultiem ontspannen van lichaam en geest. Het is een unieke beleving die je moet hebben ervaren.

Voordat een massage begint, bespreken we samen jouw wensen en de behoeften van het lichaam. Tijdens de verschillende behandelingen verlicht ik onder andere spierpijn, stimuleer ik de bloedcirculatie, breng de energieniveaus op peil en bevorder ontspanning en welzijn.

Kristja van der Holst
Kristja van der Holst

Ik geef yoga en meditatie les en samen met Cornelis, Eva en Alexander de Panchakarma behandeling.

Van jongs af aan ervaar ik een diepe verbinding met de natuur, die van de zichtbare wereld maar ook van de onzichtbare wereld. Ik studeerde Nederlands aan de VU in Amsterdam omdat ik schrijver wilde worden maar raakte steeds meer geïnteresseerd in spiritualiteit. Ik reisde naar Bali, Thailand, Zuid Amerika en India, om me meer te verdiepen in yoga, meditatie, sjamanisme, vipassana en raja yoga, maar ook in verschillende voedingsleren zoals de macrobiotiek, rawfood, superfoods, detoxen etc.

Uiteindelijk bracht ik alle kennis samen en begeleide ik zo’n 14 jaar lang verschillende stilte, detox, en vrouwen retraites met yoga, meditatie, danstherapie, zang en medicinale voeding. Ik schreef artikelen (oa voor Happinez) over voeding, dans en spiritualiteit en schrijf nog steeds voor verschillende opdrachtgevers en projecten.

In 2019 kampte ik met fysieke problemen na een ernstige hypo en een val van de trap, waardoor ik in een diabetes coma terecht kwam en op alle niveaus moest revalideren. Ik kwam in contact met Cornelis Peters en volgde de Panchakarma kuur. Deze ervaring heeft mij weer nieuwe richting en inspiratie gegeven. In de Ayurveda, een universele leer, komen al mijn passies samen omdat het zo’n veel omvattende levensstijl is met ruimte voor de kunsten, voor kruidenleer, voor medicinale voeding, voor de mens en voor alles wat leeft en mij lief is. 

Tijdens de Panchakarma kuur geef ik yoga en meditatie les en geef ik samen met Cornelis, Eva en Alexander de behandelingen.

In de drie daagse retraites die wij aanbieden ben ik naast yoga en meditatie docent ook werkzaam als ademcoach. Voor meer informatie zie www.modernmystics.nl

Froukje van der Schaar
Froukje van der Schaar

Ik heb de eer gehad om tijdens mijn Ayurvedische opleiding lessen te volgen bij dr. Mohana Kumari. Zij heeft mij laten zien waar het werkelijk om gaat in de Ayurveda: Verbinding met je eigen natuur en verbinding met de natuur om je heen.

Ik ben opgegroeid op een boerderij vlak bij de Friese waddenkust. Op twintigjarige leeftijd kwam ik in aanraking met Ayurveda. Ik zag een boek in de bibliotheek met de titel: ‘de ideale sportprestatie’ en dat wilde ik graag inkijken. 

In die tijd trainde ik hard om een hele goede volleybalster te worden. Het boek bleek met een Ayurvedische insteek geschreven te zijn. Wat mij vooral trof was de vriendelijke benadering naar het lichaam toe.

Ik was tot dat moment een ijzervreter; afzien en pijn lijden was mijns inziens nodig om in de sport het maximale uit mezelf te halen. Door dit boek ben ik omgezwaaid en werd vriendelijke benadering de basis voor mijn trainingen.

Op een gegeven moment werd sport minder belangrijk, trokken andere dingen sterk mijn aandacht en ging ook de Ayurveda naar de achtergrond, zonder dat het geheel verdween, het zong ergens op de achtergrond.

Vele jaren later, in 2017, kampte ik met mijn gezondheid met als opvallendste kenmerken hitte in mijn lichaam en een fluctuerende bloeddruk, iets waar mijn huisarts niet echt greep op kreeg.

Ik heb de stap naar Cornelis Peters van het EAC gezet en daar hoorde ik voor het eerst de diagnose die overeenkwam met mijn gevoel. De vervolgstap was de panchakarma kuur. In deze kuur werd ik diep geraakt door de vriendelijke benadering en werd er als het ware verbinding gemaakt met de twintigjarige in mij, die door dat boek ook zo door de vriendelijke benadering werd getroffen.      

Dat heeft mij doen besluiten om met Ayurveda verder te gaan, waarbij ik inmiddels de opleidingen Ayurvedische Voedingsleer en “Prevent Alzheimer met Ayurveda”, met goed gevolg heb afgerond.

De lessen die wij als team in de opleiding ‘Consulent Ayurvedische Voedingsgeneeskunde’ geven, zijn op deze visie gebaseerd.

Simone Hoogland

Ik woon sinds drie jaar in Ommen en ben nu een jaar verbonden aan het Europa Ayurveda Centrum. Ik werk hier onder andere als Ayurvedisch kok. 

In het verleden heb ik een droogbloemenboerderij gehad, ik kweekte daar ook kruiden, later pompoenen en op kleine schaal groente en fruit.

Ik gaf workshops in bloemschikken, organiseerde samen met mijn familie themamarkten. Wij waren één van de eersten in Nederland die een pompoenenmarkt organiseerden.   

Van het één kwam het ander, een terras en een theetuin, inspringen op de vraag of er ook iets lekkers was bij de thee. Dan ga je bakken en kokkerellen voor andere mensen.

High tea organiseren, barbecue voor besloten groepen. Zelfs een aantal jaren, als aanvulling, maandelijks op een streekmarkt gestaan op het terras met gebak, hartige taart en gevulde broodjes.

Daarnaast een eigen lijn met chutneys, jam en siropen. Helaas was al dit harde werken geen economisch superbedrijf. Dus er op een gegeven moment vrijwillig de stekker uitgetrokken en oostwaarts getrokken naar het mooie Ommen.

Al deze ervaring wel meegenomen en nu gebruikt bij het Europa Ayurveda Centrum. Ik hoop dat ik iedereen op gebied van Ayurvedisch koken veel kan leren.

Graag tot ziens tijdens de Panchakarma kuren en wanneer je de opleiding tot ‘Consulent Ayurvedische Voedingsgeneeskunde’ gaat doen.

Irene van Leeuwen

Ik werk samen met Cornelis Peters en het team van het Europa Ayurveda Centrum. De Ayurveda zoals het Europa Ayurveda Centrum dat praktiseert, heeft mijn enorme bewondering.

Mijn achtergrond is secretaresse en jarenlang was ik werkzaam in de gezondheidszorg. Vanuit nieuwsgierigheid en grote betrokkenheid met de zorg in het algemeen en nu ook in de Ayurveda, ben ik me steeds meer gaan verdiepen in en gaan lezen over Ayurveda. Alle kennis die ik hier opdoe, zuig ik als een spons op.

Sinds kort ben ik aan de nieuwe opleiding Consulent Ayurvedische Voedingsgeneeskunde van het centrum verbonden, waar ik de klantservice bedien en als vraagbaak zal fungeren. 

De Ayurveda in het Europa Ayurveda Centrum is uniek in Nederland. De manier waarop het EAC de opleiding(en) aanbiedt is eveneens uniek te noemen. Het is méér dan een training alleen – als jij het jezelf toestaat en bereid bent ervoor te gaan, dan zul je ontdekken dat de rijkdom aan kennis en wetenschap binnen handbereik is. Deze opleiding helpt je echt om je beoogde doel te bereiken.

Doe je mee? Je kunt mij bereiken op afspraak@ayu.nl

Dr. Gayathiri Kisorthman
Gayathiri Kisorthman

I have completed my Bachelor of Ayurveda Medicine and Surgery at the University of Kelaniya, Sri Lanka. I also finished my diploma in Ayurveda Beauty culture, my diploma in panchakarma therapy, and my certificate in yoga.

I have selected Ayurveda as my part of life because it is the holistic system of traditional medicine. This tradition is based on the constitution of the body, mind, and spirit, which are interrelated, and an imbalance in any one of these hampers the physical and mental wellness of the person.

I have set myself the goal of learning new chapters in Ayurveda such as inventing new herbal formulas to support healthy body systems.

I am also interested to learn and share the right diet pattern and yoga postures with anyone who is in need to do the ayurveda treatment for better health.

I aim to promote the importance of Ayurveda medicine in the Netherlands. Besides that, I want to introduce high-quality medical ayurvedic formulas in the Netherlands and give the perfect treatment for physical or mental health.

Dr. Ramiya Thangella
Ramiya Thangella

I completed Bachelors of Ayurvedic Medicine and Surgery (BAMS) which is of 5.5 years from India.

After completing my studies as a part of the program, I did a 1-year internship in the hospitals, which gave me immense learning opportunities in the field of Ayurvedic Medicine and General Medicine while handling the patients, maintaining the health records, working with senior doctors & other medical/Nursing staff to observe and provide care to the patients.

After my internship, I worked in a hospital as a Resident Medical Officer (RMO) for two years.
I would like to focus back on continuing my professional career, which I am very much passionate about.

I would like to use all my experience, skills, and abilities to deliver quality care to patients. I take an empathetic and optimistic approach to dealing with people needing care. I firmly believe this is essential to understand the patients and their needs.

dr.archanamunot

I have a solid educational foundation and a great desire to spread ayurvedic knowledge. I completed
my bachelor’s degree in Ayurveda, Medicine, and Surgery (BAMS) and, subsequently, my master’s
degree in kayachikitsa (medicine) from Tilak Ayurveda College (MUHS University) in Pune, India.

I received multiple awards while competing in events like sports, dance, photography, and essay
writing during my academic career. I was not only the top-performing student in academics during my
studies, but also I was the college’s research coordinator.

After graduating from BAMS, I began counseling patients in my family’s clinic, and post completing
my master’s, I opened my clinic, which had a positive response and flourished in a short period with
astonishing outcomes. After working for over a decade in Ayurveda(including education and
consultancy).

I have advanced knowledge in a thorough examination of patients, understanding body
a composition like dosha, dhatu, etc., finding the root cause and advising treatment accordingly.

Furthermore, my prior work experience provided me with a well-rounded skill set, including good
patient-doctor relationships, time management, and various therapies based on sickness or general
well-being.

I excel at various therapies and treatments for chronic and acute health disorders. Ayurvedic
remedies, for example, Garbhasanskar, Suvarnaptashan, and lifestyle changes, can help enhance immunity
and better quality of life, hence providing immunity against disorders like COVID-19 and many
others.

This outcome-oriented therapy will benefit both the patient and the center.

>
Scroll naar top