Vighnesh M. Peters

Vighnesh Peters

De traditionele Ayurvedische kennis heb ik meegekregen uit India en wetenschappelijke kennis uit Europa via mijn moeder V.P. Mohana Kumari en vader Cornelis J.M. Peters. Ik ben dankbaar dat ik deze uitersten steeds in mijn manier van verhalen vertellen kan meenemen. Dit doe ik via foto’s, films en muziek.Ik streef ernaar om mensen met mijn films en muziek te raken.

Ik maak de serie video’s in onze Ayurvedische kruidentuin in Witharen.
Hierin wandel ik door de tuin, die geheel door mijn ouders is ingericht. Wij zijn bezig om de vele kruiden die hier groeien stuk voor stuk uit te lichten en de medicinale werking te vertellen.  

Je kunt de video’s op onze website bekijken.
Verder heb ik door de jaren heen allerlei onderwerpen van de Ayurveda en van de Indiase cultuur gefilmd. Dit laatste in opdracht van de Nederlandse Omroep. 

Bekijk de video’s op onze site ayuflix.nl

Ik vind het erg leuk om je reactie te horen op wat ik maak. Je reactie kun je sturen via onze contactpagina.

Wist u dat Vighnesh:

  • Op 13-jarige leeftijd zijn eerste documentaire gemaakt heeft van de Kani tribes in India.
  • Niet kan kiezen waar hij meer van houdt, film of muziek, en daarom beide doet.
  • In 2001 zijn bedrijf Vighnesh Maharaj Productions heeft opgericht.
  • Een International Film Award 2002 kreeg voor zijn film ‘The V, the beginning’.
  • Van 2003 tot 2004 columnist was van het Noord Amsterdams Nieuwsblad.
  • Multi Media designer gestudeerd heeft aan het Media College in Amsterdam.
  • Een groot liefhebber is van snelle auto’s en de laatste gadgets.
  • Alle multi media zaken van het Europa Ayurveda Centrum verzorgd.

Video's van Vighnesh

Achtergrond

Vedische-astrologie-vedische-coach-Vighnesh-3

Muziek

In de tijd dat mijn ouders onderzoek deden bij de Kani-stammen naar hun kunst en geneeswijzen, had ik de gelegenheid om de vele verschillende ceremonies bij te wonen die de stam uitvoerde om hun goden te aanbidden en hun zieken te genezen. Ik was toen ongeveer tien jaar oud en was al vertrouwd met mantra´s (specifieke klanken), tantra´s (specifieke akties) en yantra´s (specifieke vormen). Bij deze ceremonies werden grote kleurige tekeningen (yantra’s) op de grond gemaakt van medicinale kruiden. Er werden speciale heilige woorden gezongen (mantra’s). Toen ik hun enorme toewijding en devotie zag, was ik geraakt door de impact die dit maakte op hun stamleden en door het spoedig herstel van hun zieken.

Vanaf mijn vijfde jaar kreeg ik muziekles van één van de grootste percussie-meesters van Zuid-India. Zijn naam was (muziek) Guru Pappan en hij was in veel opzichten mijn belangrijkste meester. Van hem leerde ik om heel goed naar de natuur te luisteren. “Alles wat leeft heeft geluid en heeft ritme. Luister naar het ritme van de natuur en speel wat je hart je ingeeft.” Dat was zijn voornaamste les. Ik leerde om te spelen op verschillende soorten trommels zoals de mridangam, de mholak, de uduku, de idekka en tenslotte op de zogeheten ‘meester van alle druminstrumenten’, de chenda. De bekleding van de chenda bestaat uit zeven lagen, zeven weefsels of dhatus en zo ben ik weer terug bij de ayurveda. Wij mensen zijn opgebouwd uit zeven lichaamsweefsels die in de ayurvedische anatomie dhatus heten. Iedere laag heeft zijn eigen toon en timbre. “Het bespelen van deze lagen en timbres stelt je in staat om de hartslag van de kosmos te spelen en daardoor alle lagen van de mens te beroeren.” Dat waren de woorden van de grootste leraar in mijn leven.

Nederland

Later in Nederland heb ik in Amsterdam voor Multimedia Designer gestudeerd aan de vakschool voor de Media. Ik ben ingewijd in de traditionele ayurveda en studeerde af in manas chikitsa (psychologie) en de vedische astrologie aan de Internationale Open Universiteit voor Ayurveda.

Mijn kracht zit in de kennis en kunde van de oosterse wijsheid en filosofie en de westerse nuchterheid: hoe breng ik datgene over dat niet in woorden uit te drukken is. Ik probeer in mijn films door middel van animatie en natuuropnames het onuitsprekelijke te verbeelden en het ongezegde tot uitdrukking te brengen. Voor meer informatie over mijn films kunt u mijn website www.v-mp.com bekijken.

Alle mantra cd’s en dvd’s die in de webshop van het EAC staan zijn van mijn hand.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.