Algemene leefregels

Tien tips en adviezen voor een betere gezondheid

Tip 1 Blijf liggen

‘s Morgens voordat je opstaat nog even bewust blijven liggen.
Begroet je lichaam, maak contact met je handen,
voeten, benen en armen. Kortom begroet je hele lichaam.

Je zult het de hele dag met elkaar moeten vinden dus een warm welkom
en even voelen hoe alles ervoor staat is bijzonder prettig.

Wanneer je ergens pijn voelt kun je jouw aandacht naar deze pijnplek sturen.
Wees het gewaar en stuur liefdevolle aandacht naar de pijnplek.

Wrijf zachtjes met je handen op deze plek totdat je de pijn voelt wegtrekken.
Doe dit ongeveer 3 tot 5 minuten en sta dan op.

Tip 2 Lichte oliemassage

Bij het opstaan een lichte oliemassage met niet meer dan een half kopje olie en vervolgens een warme douche of een warm bad.

Met een ruwe badhanddoek flink afdrogen. Omdat je zo weinig olie gebruikt hebt is de olie volledig in je huid getrokken en heb je absoluut geen vette huid.

De massage stimuleert de bloedsomloop en de huidademhaling en heeft een positieve uitwerking op de inwendige organen. Daarna lichte gymnastiek oefeningen doen, in de zomer in de tuin en in de winter in een goed geventileerde ruimte.

Tip 3 Meditatie

Neem dagelijks enige momenten om tot rust te komen door, bijvoorbeeld te luisteren naar rustige muziek of ontspannen lectuur te lezen of wat meditatie oefeningen te doen.

Als je op je werk zit en je kunt niet zo makkelijk even gaan liggen dan doe je het volgende: zet je voeten plat op de vloer en doe je benen iets uit elkaar.

Ga rechtop zitten en leun met je armen op de leuning van de stoel. Haal drie keer heel diep adem en sluit dan je ogen. Visualiseer dat je even helemaal alleen zit.

Laat nu alle spanningen vanaf de kruin van je hoofd, via je schouders, armen en benen naar de aarde vloeien.

Adem rustig door en doe dit voor maximaal drie minuten. Daarna sta je op, loop even een paar stappen en ga weer achter je bureau zitten.

Doe dit 4 x per dag. Dat kost je dus 12 minuten aan tijd maar gaat je heel erg veel opleveren.

Tip 4 Wandel een uur

Veel beweging in de buitenlucht.

Verdeeld over de dag minstens een uur per dag flink wandelen met diepe ademhalingen. Tijdens het wandelen kun je lichte ademhalingsoefeningen doen. 

Verder fietsen en andere buitensporten. Dit geldt vooral voor je als je een overwegend zittend binnen beroep hebt. Het thema van de WHO van het afgelopen jaar was ‘Beweeg jezelf gezond’

De meeste welvaartziekten zoals hart- en vaatzieken en diabetes hebben hun oorzaak in te weinig beweging. Minimaal een 1/2 uur per dag is de vereiste van de WHO, maar 1 uur heeft verreweg mijn voorkeur.

Doe dit dagelijks en bij voorkeur op dezelfde tijd. Dit kan van alles zijn. Lopen met de hond, werken in de tuin, een paar baantjes zwemmen, fietsen naar je werk.

Kortom iets wat je dagelijks kunt doen, dat bij je past en dat je dus ook volhoud. Want daar gaat het natuurlijk om.

Tip 5 Slaap voldoende

Neem voldoende nachtrust: tussen de 6 en 8 uur. Slaap als het enigszins mogelijk is met je hoofd naar het noorden of het oosten.

Slaap wordt nogal eens onderschat. Maar slapen is heel erg nodig voor het lichaam om alle indrukken van de dag te verwerken en om processen te herstellen die overdag niet zo makkelijk kunnen.

Stel je de A1 voor met onderhoudswerkzaamheden. Dat is onmogelijk om dat overdag te doen. Dat doen ze in de avond en de nachten omdat er dan weinig verkeer langskomt.

Zo is het ook met ons lichaam. Overdag zijn we veel te actief om processen of weefsels die aandacht vragen te herstellen.

De nachtrust is daarvoor. Gebruik dit dan ook. Je gaat je hier veel beter door voelen.

Tip 6 Eet volgens je constitutie

Eet volgens je constitutie. Je kunt op deze website je constitutie bepalen. Aan de hand daarvan kun je zien of je voeding volgens vata, pitta of kapha constitutie moet eten.

Dit is geen dieet maar richtlijnen over voeding dat past bij je constitutie. Jouw constitutie zegt iets over hoe je eruit ziet, hoe je stofwisseling verloopt en hoe je geestelijk en lichamelijk op condities in je leven reageert.

Het is dus een soort gebruiksaanwijzing. Handig om te weten en handig om toe te passen.

Tip 7 Sapdag 1 x per week

Een keer per week een sapdag invoeren. Op die dag neem je geen vast voedsel maar alleen vruchten- en groentedranken. Valt dat moeilijk, dan eet je daarnaast wat fruit.

Het grote voordeel van zo’n sapdag is dat je spijsverteringsorganen de kans krijgen om het even wat minder druk te hebben.

Door het vele vocht worden alle organen even goed gespoeld en dat werkt reinigend. Je doet dit voor zonsopgang en je stopt dit na zonsondergang.

Het grote voordeel is dat je niet met een lege knorrende maag je bed in hoeft. Je eet in de avond een lichte maaltijd, bij voorkeur wat rijst en groente.

Tip 8 Wees creatief

Niet te veel naar TV of sociaal medium kijken.

Probeer liever zelf creatief bezig te zijn met wat je leuk vindt en graag doet. Een dag heeft maar 24 uur. Dat is zo voorbij. Gebruik de dag op een mooie en zinvolle manier. Inspirerende gesprekken met elkaar zorgt voor harmonie in huis. Dat is niet alleen heel fijn maar oprecht ook heel waardevol. We zijn verbonden met elkaar maar die verbinding moet je wel steeds vernieuwen.

Tip 9 Neem een bad

Een keer per week ‘s avonds een zo heet mogelijk bad of douche nemen. Daarna nazweten in bed (ca. een half uur) en afspoelen met fris water.

Het grote voordeel van zo’n heet bad is dat het je volledig ontspant. Je lichaam hoeft even geen moeite te doen om je warm te houden. Dat wordt voor je gedaan. Je bent even helemaal alleen met jezelf.

In bad komen dan ook vaak de meest creatieve ideeën naar boven borrelen. Juist omdat je zo ontspant is er ruimte voor nieuwe gedachten en ideeën.

 

Tip 10 Niet roken

Niet roken en geen alcohol, althans dat laatste zo weinig mogelijk.

De grote nadelen hiervan lijken mij voldoende bekend. Beide hebben een belangrijk aandeel in allerlei hart- en vaatziekte en vele andere degeneratieve ziekten zoals kanker, diabetes en alzheimer.

Daar moet je dus je eigen verantwoordelijkheid in nemen. Het is jouw leven en jouw lichaam. Maar anderen hebben wel met jou te maken. Dus zorg goed voor jezelf en voor je omgeving.

Vragen?

Heb je iets aan deze tips gehad? Of heb je nog een brandende vraag? Laat het me weten. Ik hoor graag je reactie in het berichtveld onderaan deze bladzijde.

Cornelis Peters

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.