Veel gestelde vragen

WELK TYPE BEN IK EN WAT BETEKENT DAT?
Is wellicht de meest gevraagde vraag. Dus daar begin ik mee.

Klap even het transcript open en lees mijn antwoorden op deze vraag.

Mijn naam is Cornelis Peters, en ik ben Ayurveda geneeskundige in het Europa Ayurveda centrum in Witharen. Regelmatig krijg ik vragen van mensen via de e-mail of telefoon.
Een van deze vragen komt toch wel heel vaak terug, dus heb ik bedacht om dat in een kleine video toe te lichten. Als je zelf ook dit soort vragen hebt kun je de video bladzijde bekijken op onze site en dan kun je de vragen teruglezen die jij zelf ook hebt.

Een van de vragen is van een cliënt van mij die de constitutie test op mijn site gedaan heeft.
Daar kwam de volgende uitslag uit:

46 % vata
35 % pitta
19 % kappa.

“Wat betekent dat nu eigenlijk,” vroeg deze cliënt. “Het is onduidelijk voor mij hoe ik hier mee om kan gaan”. Als je niet helemaal bekend bent met Ayurveda dan kan ik me dat goed voorstellen, want dit zijn zomaar een aantal getallen en wat zegt dat nu eigenlijk?

Dit is een uitslag dat iets zegt over de geboorte constitutie van deze persoon. Want deze test gaat over de geboorte constitutie.

De vata is 46% en is daarmee het hoogste, Pitta is 35 % en de kapha is het laagste, dus is deze persoon een vata type.

Wat zegt dat nu?

Dat zegt net zoveel over jou als de bloedgroep of de genetische blauwprint die je hebt. Het zegt iets over jou als persoon. Maar het geeft helemaal geen beeld of je wel of niet uit evenwicht bent.
Dat denken mensen heel vaak, ze zien zo’n uitslag en dan zien ze die verschillen.
Dan denken ze heel vaak “oh je, ik moet alle drie de uitslagen identiek hebben.” Dus dat ze alle drie op 33% uitkomen.

Dat is helemaal niet zo, want deze uitslag zegt iets over deze persoon zijn natuur, zijn aard. Dat kan best een kapha zijn van 10% en een pitta van 40% en een hoge vata dat maakt op zich helemaal niet uit.

Wanneer weet je nu dat je uit evenwicht bent?

Want dat is eigenlijk wat je zoekt. Wanneer je niet gezond bent of als je voelt dat je niet helemaal lekker bent. Wanneer je dan deze test gaat doen dan krijg je nog steeds geen antwoord op je vraag wat je mankeert. Er zijn namelijk twee constituties die belangrijk zijn.

A: is je geboorte constitutie en dat is dat testje wat je kunt doen op mijn site.
B: is de gemeten constitutie en dan zul je toch even naar een Ayurvedisch therapeut of arts moeten gaan, om te meten: “hoe is mijn constitutie op dit moment?”.

Dat kan dus anders zijn dan je geboorteconstitutie.
Dat verschil geeft aan waar je uit evenwicht bent en geeft mij informatie hoe we dat op kunnen lossen. Om bij dit voorbeeld te blijven, deze persoon is een vata persoon.

Wat zijn de kenmerken van een vata persoon als die uit evenwicht is.

Bedenk dat Vata gerelateerd is aan lucht en ether. Dat zijn vluchtige elementen. Als je dat ziet dan weet je eigenlijk dat dit elementen betreft die niet echt tastbaar zijn. Dus als je het hebt over een vata persoon die uit evenwicht is dan moet je bijvoorbeeld denken aan ‘mind problemen’ zoals angstig of nerveus zijn, heel erg slecht kunnen inslapen. Dit soort mentale dingen, daar zijn vata personen heel erg gevoelig voor als zij/hij uit evenwicht is.

Als van een vata persoon veel gevraagd wordt, druk op het werk, druk thuis, dingen die tegenvallen, dan kan zo’n vata persoon heel erg nerveus, geïrriteerd, verward, kort gezegd ‘mentaal disturbed’ van raken. Dat is precies de zwakte van een vata persoon. Die gaat er anders mee om dan een pitta of kapha persoon.

Wat vind een Vata persoon moeilijk?

Om je nog meer inzicht te geven van wat een vata persoon moeilijk kan is om onmiddellijk beslissingen te nemen.

Vata mensen zijn denkers, die willen wat langer nadenken om te kijken of ze een besluit overwogen kunnen nemen. Diegene kan niet onmiddellijk reageren. Dat is een karaktereigenschap dat vata heeft, dus als van een vata persoon verwacht wordt dat die onmiddellijk besluiten neemt of snel reageert dan is dat moeilijk.
Dat betekent nog niet dat je uit evenwicht bent. Maar als dit soort dingen heel vaak voorkomen dan is dat wel iets waar een vata persoon heel gevoelig voor is.

Je constitutie is je handleiding

Deze informatie is fijn als je weet wat je constitutie is. De kenmerken van Vata, Pitta of Kapha is helemaal bekent in de ayurveda en volop beschreven. Deze informatie kan voor jou werken als een soort handleiding. Na het lezen hiervan kun je bij jezelf signaleren wat dit voor jou betekent zodat je leert om daar beter mee om te gaan. Dus kun je van tevoren al inschatten of je bepaalde dingen wel of niet wilt doen.

Vata balanceren door Pitta en Kapha te verhogen

Als je bij mij komt en je bent een vata persoon als constitutie en je hebt dit soort typische Vata-uit-balans kenmerken, dan gaan we samen kijken, om te zorgen dat jou pitta en kapha bijvoorbeeld toenemen, zodat jouw vata natuur weer in balans komt.

Tot slot

Ik hoop dat ik je iets meer inzicht hebt kunnen geven over de betekenis van deze uitslag.
Als je vragen hebt naar aanleiding van deze video stel het mij gerust.

Heb je nog meer vragen? Zit je zelf met bepaalde dingen? Schroom niet, Schrijf me een email of bel me op.

Wat betekent Vata?

Dat is de dosha die verantwoordelijk is voor alle beweging in het lichaam.

Wat betekent Kapha?

De dosha die verantwoordelijk is voor de structuur van het lichaam.

Wat betekent Ama?

Overblijvende toxines of onzuiverheden, afgezet in het lichaam als gevolg van een onjuiste vertering van voeding of emoties. Ook geestelijke ama, giftige emoties of negatieve gedachten als gevolg van onvolledig verwerkte emotionele ervaringen. “The body keeps the score” van  dr. Bessel van der Kolk geeft hier een boeiend verslag van.

Wat betekent dosha?

Een van de drie fundamentele principes Vata, Pitta of Kapha die geest en lichaam verbinden. Letterlijk betekent dosha “Dat wat verandert.”

Wat betekent Sattva?

Zuiverheid, de aangeboren drang tot zelfontplooiing. Je totale potentieel benutten.

Wat betekent Marma?

Het verbindingspunt tussen bewustzijn en materie (geest en lichaam). De chakra’s zijn Mahamarma’s oftewel grote marma’s. Er zijn 107 marmapunten op het lichaam. Door stimulering van de marma’s beïnvloed je de verbinding tussen lichaam en geest. 

Wat betekent Prakruti?

Natuur, je natuurlijke geest-lichaamconstitutie. Ook wel je DNA profiel, de genetische blauwdruk van je DNA.

Wat betekent Pitta?

De dosha die verantwoordelijk is voor de stofwisseling.

Wat betekent Agni?

Spijsverteringsvuur.

Wat betekent Abhyanga?

Lichaamsmassage.

Wat betekent Guna?

De fundamentele natuurlijke eigenschap. Droog, vochtig, koud, warm, glad, ruw, etc. Dit wordt zowel fysiek als mentaal gebruikt. Bij Sattva, Rajas en Tamas spreken we ook over de guna’s.

Wat betekent Rajas?

De aangeboren drang tot activiteit.

Wat betekent Tamas?

Angeboren drang om hetzelfde te blijven, traagheid, inertie.

Wat betekent Panchakarma?

Zuiveringsbehandelingen. Letterlijk vertaald ‘de vijf zuiverende handelingen.’

Wat betekent je Vikruti?

Je verworven constitutie. Je leefstijl en omstandigheden beïnvloeden je prakruti en dat heet vikruti. Als prakruti genetica is dan is vikruti epigenetica. 

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.