Onze kruidentuinen

Om kruiden te zien die in de Ayurveda gebruikt worden, hoef je niet meer naar India. Bij het Europa Ayurveda Centrum worden bijna alle Ayurvedische kruiden die in Nederland voorkomen, gekweekt. Sommige zijn bekend als keukenkruiden zoals oregano, basilicum, gember en curcuma (geelwortel). 

Maar er zijn ook kruiden te vinden die gebruikt worden voor verlichting van diabetes, artritis, reuma, spierpijnen, infecties, hart- en bloedvaten, botpijnen, ter verbetering van het immuunsysteem, kanker, chronische darmklachten, spijsvertering, maar ook mentale aandoeningen zoals depressies, angsten en in een vroeg stadium kunnen wij de effecten van Alzheimer merkbaar verbeteren.

Video Ayurvedische kruidentuin event, open dagen 2023.

Hier wordt een geweldige open dag getoond in de Ayurvedische kruidentuin. Dit is een korte video van die dag, gemaakt door Vighnesh Peters.

Wat een feest van herkenning voor veel bezoekers en wat een verrassing voor velen die voor het eerst de Ayurvedische kruidentuin mochten ervaren tijdens de open tuindag.

Het evenement bruiste van leven met een programma dat zowel vol als uitdagend was.

Bezoekers kregen de kans om de prachtige tuinen te verkennen, boeiende lezingen bij te wonen, deel te nemen aan workshops, mee te zingen met mantra’s en te genieten van de smaakvolle maaltijd.

In het verleden, video Ayurvedische kruidentuin event, open dagen.

In onze tuinen gebruiken wij ‘Panchagavyam’ een oude Vedische organische landbouwmethode. In Panchagavyam worden de vijf producten van de koe – melk, yoghurt, boter, urine en mest – in een bepaalde verhouding gemengd en gebruikt als organische mest of als bestrijdingsmidel tegen ongedierte.

In de westerse cultuur, zoals de onze in Nederland, kunnen wij veel voordeel hebben van de Ayurvedische geneeskunde. Deze sympathieke geneeskunde is gestoeld op de menselijke maat en gericht op het in balans brengen van lichaam, geest en ziel.

Ayurvedische kruidentuin

In een traditioneel Ayurvedisch centrum is het vanzelfsprekend dat je de kruiden die je nodig hebt voor de behandelingen zelf kweekt. Op die manier kun je de hoeveelheden kweken die je nodig hebt en keuzes maken wat je kweek,, afgestemd op je specialisatie.

Het hoofd koel houden!

In onze maatschappij, waar stressgerelateerde ziekten de boventoon voeren, zijn kruiden nodig met een verkoelende werking. Doorgaans zitten hier heel veel waterplanten bij.

Dat verklaart meteen de grote hoeveelheid vijvers die u bij ons aantreft. In deze vijvers kweken wij water- en oeverplanten zoals centella asiatica, brahmi, acorus calamus en veel soorten lelies en dotters.

 Zijn Nederlandse planten Ayurvedisch?

Ons wordt vaak de vraag gesteld of Ayurveda, dat toch een Indiase geneeswijze is en gebruik maakt van Indiase planten en kruiden, wel geschikt is voor Nederland. Dat is eigenlijk een vreemde vraag. India is een enorm groot land waarin zo’n beetje alle klimaten vertegenwoordigd zijn. Een plant kent geen grensgebied maar wel een voorkeur voor een klimaat en bodemgesteldheid waar het kan en wil groeien. 

De planten die in India groeien, komen dus ook in andere landen waaronder Nederland voor. Verder bestaat er niet zoiets als een Ayurveda kruid. Vaak wordt dat natuurlijk wel zo genoemd omdat het dan veel gebruikt wordt in de Ayurveda. Iedere plant die op een Ayurvedische manier gebruikt wordt is een Ayurveda plant, zo simpel is het eigenlijk. 

Wij vinden het erg interessant om planten en kruiden die hier groeien op een Ayurvedische manier te gebruiken. Dat houdt in dat we de indeling van de planten en het gebruik van de planten baseren op Ayurvedische principes.

Ayurvedische principes

In de natuur heerst een natuurwet dat iedere oorzaak een reactie oproept. Hoe wordt de balans dan gehandhaafd zodat de verandering niet escaleert? Het antwoord op deze vraag is het fundament van de Ayurveda. 

In het universum opereren twee grote krachten en dat zijn de krachten ‘heet’en ‘koud’. Dit zijn twee tegenovergestelde krachten. Toch escaleert ons universum niet. Er moet dus nog een derde kracht zijn die de twee antagonisten ‘heet’ en ‘koud’ onder controle houd. Die kracht is er en deze kracht wordt Vayu genoemt. Dit is de oorsprong van het idee van tri-dosha in Ayurveda.

Balans

In ieder levend organisme spelen deze drie krachten ieder hun eigen rol om het lichaam te balanceren. De kracht Vayu is Vata, hitte is Pitta en tot slot is de kracht koude, Kapha.

Sleutelwoord in Ayurveda is dus het woord balans. Balans tussen warm en koud, tussen licht en zwaar, tussen nat en droog.

Combinatiepreparaten

Over het algemeen werkt ayurveda met combinatiepreparaten. Verschillende kruiden worden in verschillende concentraties bij elkaar gevoegd om hun onderlinge werking te versterken, met als doel om het lichaam dat door ziekte uit balans geraakt is. weer terug te brengen naar evenwicht.

Producten

Van de verschillende kruiden maken wij kruidenpreparaten. Dat zijn allereerst de kruidenoliën die wij veelvuldig gebruiken bij de vele verschillende ayurvedische massages. Verder maken wij kruidenpoeders, kruidenpasta’ en zalven, kruidendranken en kruidentheeën.

Bezoekers

Een aantal dagen in het jaar zijn de tuinen geopend voor bezoek. Dat wordt van tevoren aangekondigd via de krant, website, nieuwsbrief en de sociale media’s zoals facebook en twitter.

 

Zelfvoorzienend

Met het oog op de Europese wetgeving, die invoer van Ayurvedische kruidenpreparaten sterk aan banden legt, is het voor ons meer dan ooit belangrijk om zelfvoorzienend te zijn. Maar ook vanwege de stille ramp die zich aan het voltrekken is doordat veel kruiden in onvoldoende mate aanwezig zijn, doordat de vraag groter is dan het aanbod en door uitsterving van sommige soorten.

Door de aanleg van deze kruidentuin willen wij het behoud van kruiden garanderen voor nu en voor de toekomst maar ook doordat wij precies weten wat voor kruiden we gebruiken en wat hier in zit.

Onderzoek

De tuin doet tevens dienst als onderzoeksterrein voor verschillende kennisinstituten die research doen naar de werking en de inhoudstoffen van onze medicinale planten. Wij participeren in het Meduwaproject, samen met 27 andere partners, in twee innovaties. Het ene is om met behulp van onze kruiden water te zuiveren van medicijnresten.

Fytoremediatie heet dit en de andere innovatie is om met een kruidenpreparaat infecties te bestrijden. Dat proparaat heet Bhima choorna en is nu al bewezen dat het net zo krachtig is als een antibiotica, alleen heeft het niet de bijwerkingen van een chemisch bereide antibiotica omdat het een kruidenmengsel is bestaande uit 21 kruiden.

Zo kweken wij de kruiden voor een preparaat dat wij gebruiken voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 en obesitas. Dit mengsel van kruiden wordt momenteel verder onderzocht, omdat het een belangrijke aanvulling is voor de behandeling van deze complexe stofwisselingsziekte.

Ook kweken wij kruiden voor dieren zoals Paksha choorna, een kruidenpreparaat ter vervanging van coccidiostatica bij pluimvee.

Bekijk hieronder een illustratieve korte video over het oogsten van het gewas boekweit:

Bekijk onze agenda voor de volgende open tuindag​ klik hier

Wilt u een melding ontvangen voor de volgende open tuindag?
Laat het ons hieronder weten.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.