Ayurveda, de moeder van alle geneeswijzen

Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap of kunst van het leven’.
Ayus is een Sanskriet term voor ‘leven’ en Veda staat voor ‘wetenschap’ of ‘kunst’.

Minstens 2.800 jaar geleden, rond 800 v. Chr. bestond er een gigantische universiteit in Takshashila (vaak Taxila genoemd), een stad in het noordwesten van India (in het huidige Pakistan). Hier werd Ayurveda onderwezen.

Deze stad begon zich in eerste instantie te ontwikkelen als een losjes verbonden groep van gebouwen waar geleerden woonden, werkten en les gaven. In de loop der jaren kwamen er nog meer gebouwen bij; heersers deden donaties en meer geleerden migreerden er naartoe. Geleidelijk aan ontwikkelde zich een grote campus, die een gevierde leerplek werd in de oude wereld.

Bron: The Hindu Perspective

takshashila university - europa.ayurveda.centrum

De oorsprong van Ayurveda

Ayurveda komt oorspronkelijk uit India, maar heeft zich gedurende de eeuwen verspreid over Egypte, Griekenland, Rome, Tibet, China, Rusland en Japan.

Ayurveda is vermoedelijk de oudste holistische geneeskunst ter wereld. Volgens schattingen is Ayurveda tussen de 5000 en 6000 jaar oud en komt voort uit de mondelinge overdracht van de Vedische kennis van meester naar leerling.

Ayurveda werd zowel in Nalanda als in Takshashila onderwezen. 

In de westerse cultuur zoals de onze in Nederland, kunnen wij veel voordeel hebben van de Ayurvedische geneeskunde. Deze sympathieke geneeskunde is gestoeld op de menselijke maat en gericht op het in balans brengen van lichaam, geest en ziel.

Tijdens de regering van de Gupta-koning Kumaragupta I (415-456) werd de beroemde universiteit van Nalanda gesticht die een  belangrijk centrum voor vedisch en boeddhistisch onderwijs werd. In de hoogtijdagen studeerden er naar schatting 10.000 studenten en  gaven er 1000 leraren les.

Er waren zes tempels en zeven kloosters. De bibliotheek, die negen verdiepingen telde, bevatte naar verluidt 9.000.000 boeken.

De Chinese pelgrim Xuanzang heeft in de 7e eeuw gedetailleerde verslagen van de universiteit nagelaten. In deze universiteit werd ook de traditionele geneeskunde van India onderwezen, de Ayurveda.

Bron: Wikipedia

Nalanda-University
wetenswaardigheden-ayurveda

Enkele wetenswaardigheden van de universiteit van Takshashila. 

 • Niet alleen mensen uit India maar ook studenten van onder andere Babylonië, Griekenland, Syrië, Arabië, Fenicië en China kwamen bij de universiteit van Takshashila studeren 
 • Er werden 68 verschillende kennisstromen onderwezen en bestudeerd.
 • Een breed scala aan onderwerpen werd onderwezen door ervaren meesters: Veda’s, Taal, Grammatica, Filosofie, Geneeskunde, Chirurgie, Boogschieten, Politiek, Oorlogsvoering, Astronomie, Astrologie, Rekenen, Handel, Futurologie, Documentatie, Occult, Muziek, Dans, etc.
 • De minimum toegangsleeftijd was 16 jaar en er waren 10.500 studenten.
 • Het panel van meesters bevatte gerenommeerde namen als Kautilya (de auteur van de “Arthashastra”), Panini (de codificator van – Sanskriet in de huidige vorm), Jivak (geneeskunde) en Vishnu Sharma (auteur en samensteller van de Panchtantra).
 • Toen Alexander’s legers in de vierde eeuw voor Christus naar de Punjab kwamen, had Takshashila al een reputatie opgebouwd als een belangrijke leerschool. Zo nam Alexander bij zijn terugkeer veel geleerden mee naar Griekenland en kon de opgedane kennis zich ook naar Europa verspreiden.

Enkele wetenswaardigheden van de universiteit van Nalanda.

 • De bibliotheek van Nalanda, bekend als Dharma Gunj (Berg van Waarheid) of Dharmagañja (Schatkist van  Waarheid), was in die tijd de meest gerenommeerde bewaarplaats van vedische en boeddhistische kennis ter wereld.
 • De collectie bevatte honderdduizenden boeken.
 • De bibliotheek had drie hoofdgebouwen van ieder negen verdiepingen hoog.
 • Rechts en links van het hoofdgebouw waren de gebouwen Ratnasagara (Zee van Juwelen), Ratnodadhi (Oceaan van Juwelen).
 • De cursussen werden gegeven op elk gebied van het leven, boeddhistisch en hindoeïstisch, heilig en seculier, buitenlands en inheems.
 • Studenten studeerden wetenschap, astronomie, geneeskunde en logica net zo ijverig als ze zich toelegden op metafysica, filosofie, Samkhya, Yoga-shastra, de Veda’s, en de geschriften van het boeddhisme.
 • Ze studeerden ook buitenlandse filosofie.

Erkend door de WHO

De Ayurvedische geneeswijze wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organisation, WHO) officieel erkend als een wetenschappelijke geneeskunde (zie: WHO Traditional Medicine Stragegy 2002-2005, Document WOH/EDM/TRM/2002.1)

Ook vergoeden de meeste zorgverzekeraars Ayurvedische consulten en behandelingen.
Veel grote en kleinere zorgverzekeraars in Nederland zoals Achmea, VGZ, IAK, Groene Land, etc. vergoeden Ayurvedische consulten en behandelingen.

Kenmerken Ayurveda

 • Ayurveda is een van de oudste geneeswijzen ter wereld.
 • Ayurveda is gestoeld op de menselijke maat.
 • Ayurveda gebruikt uitsluitend natuurlijke producten als medicijn.
 • Ayurveda verbetert de kwaliteit van het leven.
 • Ayurveda pakt het probleem aan bij de bron.
 • Ayurveda kent methoden waarbij het lichaam wordt ontdaan van afvalstoffen (ontslakken) waardoor de weerstand aanzienlijk wordt verhoogd.
 • Ayurveda wordt in Nederland deels vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

Invloed van Ayurveda wereldwijd

Bewust of onbewust heeft de Ayurveda overal ter wereld ons leven beïnvloed. Wonderlijk genoeg is de oudste geneeswijze ter wereld nog niet echt op haar waarde geschat door de westerse medische wereld. Deze moderne tijd, een wereld waarin allerlei schandalen hoogtij vieren, vraagt toch om verandering? Wij leven in een wereld met een overdaad aan informatie, stimulatie, oorlogen, en biologische wapens. Het wordt toch eens tijd dat we ons af gaan vragen of een gezonde omgeving het werk is van gezonde mensen of komt een gezond mens voort uit een gezonde omgeving? Dat is namelijk de vraag die de wijze mensen aan de wieg van de Ayurveda al stelden.

Bekijk een korte video over Ayurveda →

Videofilm “Ayurveda Moeder van Alle Geneeswijzen is hier te koop.

VPK-uitleg

Tridosha

In alle levende organismen zijn drie bio-energetische krachten (dosha’s) werkzaam: vata, de kracht van beweging, pitta, de kracht van transformatie en kapha, de kracht van structuur. Dit is de leer van de tridosha’s. Deze drie energetische krachten geven sturing aan de vijf elementen waaruit wij  zijn opgebouwd: aarde, water, vuur, lucht en ether.

Ieder mens wordt geboren met een eigen unieke combinatie van deze vijf elementen en drie bio-energetische krachten. Wanneer deze combinatie door een ongeluk, ziekte of een verkeerde leefstijl verstoord wordt, raken wij uit balans. 

Het is de kracht van Ayurveda om met natuurlijke methoden weer in balans te komen. Deze methoden kunnen kruidensupplementen, leefstijladviezen of behandelingen zijn. Welke insteek gekozen wordt is afhankelijk van de aard en het stadium van de disbalans.

Herstel van de balans

In Ayurveda kijken we op een holistische manier naar een persoon en het ziektebeeld. We bekijken de leef- en eetgewoonten, de emotionele, mentale en spirituele toestand, genetische invloeden en andere externe omgevingsinvloeden van de persoon in relatie tot diens constitutie.

Vervolgens wordt er een behandelplan samengesteld op basis van al deze bevindingen en wordt er gestuurd naar balans. Ayurveda is erop gericht om de balans tussen de drie bio-energetische krachten, de tridosha’s, te herstellen. De behandelingen zijn dus persoonsgebonden en kunnen per persoon verschillend zijn voor dezelfde in westerse termen beschreven ziekte.

Ayurveda doet een beroep op het zelfregulerend en daardoor zelfherstellend vermogen van de mens om zijn gezondheid te hervinden en te herstellen. De cliënt is dus actief betrokken bij de behandeling.

Terug-naar-de-bron-ayurveda

Terug naar de bron

‘Wie wilt u zijn?’ is de vraag die wij regelmatig stellen aan onze cliënten in onze praktijk. Voor velen overvalt deze vraag hen. Nog nooit over nagedacht dat je hier een keuze in zou hebben. Natuurlijk heeft iedereen hier een keuze in. Wie je wilt zijn is heel bepalend voor de sturing in je leven. Ayurveda geeft richtlijnen en handvaten.

Ayurveda leert je om terug te gaan naar de bron, je eigen bron. Van daaruit richt je je leven in, maak je keuzes over opleiding, beroep, vrienden en partner. De keuze van voeding wordt gestuurd vanuit je eigen voorkeur en aanleg, vanuit je eigen constitutie. Ayurveda heeft daar duidelijke richtlijnen voor.

Ayurveda leert je ook om je eigen spiritualiteit te ontdekken en te beleven. Spiritualiteit is een land zonder paden. Iedere weg is goed, zolang het maar jouw eigen weg is. Ook daar heeft Ayurveda interessante invalshoeken voor.

 

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.