Afvallen is niet genoeg om je weer gezond en fit te voelen. Deel 1.

Absolutely Terrifying, …….. maar ik ga het doen.

Maria, een 52-jarige vrouw, belde naar onze praktijk voor dieetadviezen want ze wilde afvallen.

Al kijkend uit het raam zag ik een obese (sthoulya) vrouw aankomen, ondersteund door haar man die haar voetje voor voetje naar de ingang van de praktijk hielp.

Bij de deur nam ze afscheid van haar man en stapte alleen naar binnen.

Ik had haar anamneseformulier bestudeerd en wist dat ze een voorgeschiedenis had van hypothyreoïdie, astma en artritis. Als medicijnen gebruikte ze 1 x per dag 100 microgram thyrax duatab. Daarnaast B12 supplementen en sinds kort ontstekingsremmende medicijnen om de ontsteking in haar gewrichten te verminderen.

Maria: “Mijnheer Peters, ik heb momenteel heel veel pijn aan mijn gewrichten, vooral mijn knieën doen zeer. Verder ben ik kortademig sinds de laatste maanden en krijg ik steeds meer moeite om ‘s avond naar bed te gaan omdat het traplopen me moeilijk valt.

Ik heb een baan waar ik mijn hele ziel en zaligheid in kwijt kan, dat wil ik voor geen goud missen maar mijn gewicht speelt nu wel parten waardoor alles moeilijker gaat als voorheen. Kunt u mij helpen met een dieet dat bij mij past?”

Ik: “Natuurlijk kan ik dat Maria, maar eerst wil ik graag weten wanneer het begon dat je in gewicht toenam en wat je tot nu toe gedaan hebt.”

Maria: “wat ik allemaal wel niet gedaan hebt wilt u niet weten. Ik heb wel honderden diëten geprobeerd, van Atkins tot Paleo tot bloedgroependieet en ik ben al jarenlang lid van de Weightwatchers. Niets helpt. Ja, even, maar dan verval ik weer in mijn eigen patroon en begint het weer van voren af aan. Mijn man wordt er helemaal tureluurs van en wil ook niet meer mee naar binnen. Hij brengt me gelukkig wel want anders kom ik nergens, maar hij gelooft niet meer in me.”

Ik: “Je beantwoord alleen mijn tweede vraag. Wanneer begon het dat je in gewicht toenam?”

Maria: stilte…………………

Ze keek me aan en zweeg. Ik keek terug en zweeg ook.

Dit zwijgen duurde 2 minuten en 4 seconden en dat is heel erg lang……

“Toen onze dochter stierf na de geboorte”, zei ze heel zacht. Haar gezicht vertrok even in een kramp maar onmiddellijk trok ze het weer in de plooi en nam een slok van haar thee.

Op het anamneseformulier, waar ik vraag of mensen kinderen hebben, had ze ‘geen’ geschreven.

“Ik kan geen kinderen krijgen en dat is maar goed ook want ik heb een drukke en erg fijne baan die ik voor geen goud wil missen.”

Maria is registeraccountant bij een groot bedrijf en werkt voltijds.

Maria: “Ik snap natuurlijk best dat mijn eetpatroon te maken heeft met het verlies van mijn kind en dat ik het wegstop en hard werk, maar wat moet ik anders? Ik wil daar verder ook niet over praten, het verleden en alles wat daar is gebeurd kan niemand terughalen en herstellen, dus kom ik alleen voor een dieet. Een dieet op maat, dat heb ik gelezen en ook goede referenties gehoord over u, dus daar kom ik voor. Kunt u mij daarbij helpen ja of nee?”

Het klonk gebiedend. Ze keek me daarbij fel aan alsof ze spijt had dat ze me iets heel persoonlijks en kwetsbaars verteld had.

Ik: “Natuurlijk kan ik je daar bij helpen. Maar eerst wil ik een meting doen om te zien wat voor soort spijsvertering je hebt.”

Maria: “Wat bedoelt u met wat voor soort spijsvertering ik heb? Zit daar dan verschil in?”

Ik: “Jazeker. In de Ayurveda kunnen we vier verschillende soorten spijsvertering onderscheiden. Een verhittende spijsvertering en dat is Tikshna agni, een verkoelende spijsvertering en dat is Vishama agni en een te trage spijsvertering en dat is Manda agni. Bij Tikshna domineert Pitta, bij Vishama domineert Vata en bij Manda agni domineert Kapha. Alledrie geen goede spijsverteringen.”

Maria: “En wat is de vierde spijsvertering?”

Ik: “Dat is Sama agni en dat betekent dat je voedselopname en je uitscheiding in balans is. Daar streven we naar.”

Het consult ging door met het achtvoudig pad van onderzoek volgens de Ayurveda waar o.a. de polsdiagnose een belangrijke meetwaarde in is. Met de VedaPulse maken we dat inzichtelijk.

De meting liet een Manda agni zien. Een spijsvertering die sterk beïnvloed is door een overmaat aan kapha. Verder was Maria’s stresslevel veel te hoog, haar hartritme onregelmatig, haar adaptation level veel te hoog, en haar energieniveau dramatisch laag. Met de Innerbalance kon ik Maria laten zien dat ze veel te hoog ademhaalt waardoor ze in verhouding veel te veel koolstofdioxide in haar systeem had waardoor ze langzaam verzuurde. Ik testte haar pH waarde van de urine en kon laten zien dat haar zuurgraad veel te hoog was. Allemaal verschillende invalshoeken die haar op een heel andere manier lieten kijken naar zichzelf.

Maria: “Dus u raad me een panchakarma kuur aan en daarna praten we over een dieet”, vatte ze ons intensieve gesprek samen in één zin.

Ik: “Ja, eerst weghalen wat er niet meer hoeft te zijn en dan toevoegen wat nodig is. Dat laatste kunnen we weer volop meten zodat je krijgt wat je nodig hebt en niet inneemt waarvan je hoopt dat het helpt.

Meten is weten, ook in de Ayurveda.”

Maria: zuchtte diep. Dronk een paar slokjes van haar thee en keek me recht aan. “Absolutely Terrifying, …….. maar ik ga het doen.”

In mijn volgende blog vertel ik over de behandeling die wij gedaan hebben en de resultaten. Het wordt dus vervolgd……..

Herkent u iemand of misschien uzelf in dit verhaal? Overweeg dan een ABC consult of maak gebruik van het 15 minuten gratis telefonisch consult. Stuur me dan even een berichtje via het contactformulier of bel naar 0523 677208. Wij helpen u graag in uw ondersteuning naar gezondheid.

Bedenk dat er altijd een oplossing is. Ook voor hem, ook voor haar, ook voor u.

Cornelis Peters (Ayurveda Geneeskundige)
Cornelis Peters
(Ayurveda geneeskundige)

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

>
Scroll naar top