Vandaag is het Werelddiabetesdag. Diabetes veroorzaakt niet alleen suikerziekte maar is ook medeoorzaak van levensbedreigende hart en vaatcomplicaties. Het is dus een serieus probleem. Helemaal omdat de laatste jaren zoveel – hele jonge mensen – te maken krijgen met diabetes type 2 vanwege hun leefstijl. Diabetes type 2 staat bekend als ouderdomsdiabetes maar dat woord ouderdom mogen ze wat mij betreft voorgoed schrappen. De aantallen jongeren met diabetes type 2 stijgt alarmerend.

Reden voor de explosieve groei van diabetes type 2

Ongezonder eten, weinig beweging, lusteloos voelen en weinig energie hebben zijn de voorlopers van diabetes type 2. Door de aantasting van de bloedvaten leidt dit tot een verhoogd risico op hartziekten, blindheid en (voet)amputaties.

Ayurveda en diabetes type 2

Vier jaar geleden gingen wij naar de universiteit van Wageningen om te praten over mogelijke samenwerking. Dat is uitgemunt in een onderzoeksproject met meerdere partners om Mohana Choorna, een traditioneel ayurvedisch kruidenpreparaat voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 wetenschappelijk te onderzoeken. Vandaag zijn we halverwege de studie. De eerste groep patiënten hebben inmiddels het kruidenpreparaat ingenomen en het wachten is nu op de resultaten. Ik heb hier het volste vertrouwen in.

Ontwikkelingen

In deze vier jaar zijn er allerlei ontwikkelingen geweest rondom diabetes. Niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd. Zo is er een kunstalvleesklier uitgevonden. Dit is een handzaam apparaatje dat ontwikkeld is door het Amsterdam Medisch Centrum, de Universiteit van Twente en het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem samen met het bedrijf Inreda. Dit apparaatje regelt het glucosegehalte in het bloed. Ontwikkelingen op het gebied van celtransplantatie en gentherapie zijn wereldwijd ook al in een vergevorderd stadium.

Zelfgenezend vermogen

Wat mij echter het meeste interesseert zijn niet de kunstgrepen om iets dat ontspoort is kunstmatig te verhelpen maar echt stappen maken om het zelfgenezend vermogen van de mens en dan heb ik het niet alleen over het lichaam maar zeker ook de mindset, om dit blijvend te veranderen. Dus echt inzichten bieden hoe leefstijladviezen daadwerkelijk het verschil uit kunnen maken om diabetes mellitus type 2 grondig aan te pakken. Even voor de duidelijkheid, ik heb het niet over diabetes type 1 dat een geheel andere oorzaak en aanpak heeft dan diabetes type 2.

Voeding, beweging en gelukkig zijn

Goed eten en dan heb ik het niet over allerlei ingewikkelde dieten maar gewoon met het gezonde verstand keuzes maken. Eet drie keer op een dag, vermijd tussendoortjes en gebruik veel verse groenten en fruit en weinig koolhydraten. Beweeg dagelijks intensief gedurende een half uur en dat mag van alles zijn. Denk in oplossingen en niet in problemen. Dat is een ander uitgangspunt en geeft energie in plaats van dat het energie kost. Als je in oplossingen denkt ben je constructief bezig en daar krijg je energie van.

Last but not least. Hou het simpel, blijf dicht bij jezelf en verander je gewoonten stapje voor stapje.

Op uw gezondheid,

Cornelis Peters
14-11-2013

Bronnen:
Stentor blz 4 14-11-2013
Amsterdam Medisch Centrum
Universiteit van Twente
Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem
Inreda

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.