Net gegeten en dan?

maagdarmkanaal
maagdarmkanaal

Als je net gegeten hebt zit je maag aardig vol. De maag zorgt ervoor dat het voedsel goed doorgekneed wordt en dat het verzadigd wordt met maagzuur. De spier bij je maaguitgang laat telkens kleine stukjes voeding door. Die spier heet de maagportier. De maagportier opent uitsluitend van de maag naar de darmen en niet andersom. Het is echt eenrichtingsverkeer. Het voedselbrokje, dat nog erg zuur is van het maagsap komt in de twaalfvingerige darm terecht. De omgeving waar het voedselbrokje nu is kan niet tegen zuur dus wordt het voedselbrokje onmiddellijk geneutraliseerd met het sap van de alvleesklier waar veel natriumbicarbonaat in zit.
structuur van glucose
Structuur van glucose

eiwit structuur
eiwit

Structuur van eiwit

Vertering van koolhydraten

Stel dat we net aardappelen of macaroni gegeten hebben. Dat zijn koolhydraten. Tijdens het steeds kleiner maken van het voedselbrokje worden de koolhydraten omgezet in glucose. Een beetje is al begonnen in de mond en in de maag maar in de darmen gaat dit helemaal snel. In de pancreas zit een zeer actief enzym dat pancreasamylase heet en dat enzym knipt als een echte topkapper razendsnel de koolhydraten in zeer kleine stukjes.

Vertering van eiwitten

Vroeger dacht ik dat eiwit alleen maar voorkomt in het wit van het ei. Ik nam het woord eiwit dus heel letterlijk. Nu weet ik dat eiwitten in tal van voedingsmiddelen voorkomt, zoals dierlijke eiwitten in vlees, vis en kaas maar dat er ook plantaardige eiwitten zijn dat in allerlei soorten bonen en avocado’s zit. Eiwitten zijn ingewikkelde verbindingen die ook de bouwstenen vormen van onze lichaamsweefsels. Het sap van de alvleesklier bevat specifieke enzymen met de mooie namen trypsine en chymotrypsine die de eiwitten in steeds kleinere stukjes knippen. Uiteindelijk is er zoveel geknipt dat er aminozuren overblijven en die kunnen via de darmwand de bloedsomloop in.

Vertering van vetten

Bij de vertering van vetten wordt naast de alvleesklier ook de galblaas te hulp geroepen om vet om te zetten in glucose. Het is zelfs zo dat de afvoergangen van de alvleesklier en de galblaas op dezelfde plaats uitkomen in de twaalfvingerige darm. Zodra de maagportier het voedselbrokje bestaande uit vet doorlaat krijgt de alvleesklier meteen een seintje om gal af te geven. Wat doet gal dan, het gaat de vetbobbel verdelen in hele kleine vetbolletjes. De enzymen van de alvleesklier kunnen nu veel makkelijker die vetbolletjes verknippen omdat ze zo klein zijn. Dat enzym heet pancreaslipase en dit is bij uitstek het enzym dat van vet houdt. De vetzuurdeeltjes die overblijven kunnen nu makkelijk de darmwand door.
Zo zie je maar dat die alvleesklier een zeer belangrijk orgaan is. Ik geef de pancreas hier nog eens vergroot weer.

Alvleesklier, pancreas, buikspeekselklier of suikerthermostaat

Allemaal verschillende woorden voor hetzelfde orgaan. Dat laat wel zien dat dit een zeer belangrijk orgaan is bij de spijsvertering. In nauwe samenwerking met de lever zorgt dit orgaan ervoor dat er niet teveel maar ook niet te weinig glucose in je bloed zit. In de pancreas zitten bepaalde klieren die de eilandjes van Langerhans genoemd worden die het hormoon insuline afscheiden.

Wat is nu het verschil tussen een enzym en een hormoon?

In het lichaam werken enzymen en hormonen gebroederlijk met elkaar. Zo zie je dat ook bij de alvleesklier. Enerzijds geeft die orgaan enzymen en daarnaast ook hormonen af.
Enzymen zijn eiwitten die door het lichaam zelf worden aangemaakt uit deeltjes van eiwit afkomstig uit de voeding. Het zijn biochemische katalysatoren. Dat wil zeggen ze roepen met hun aanwezigheid een actie op. De actie tot het starten van de spijsvertering.
Hormonen worden ook door het lichaam zelf gemaakt, de meeste daarvan in klieren met interne secretie en komen direct in de bloedsomloop. Hormonen hebben een regulerende invloed op het spijsverteringsproces maar nemen er zelf geen deel aan. We noemen dit ook wel metabool inerte stoffen.

Hoe kom je dan aan je energie?

Daar gaat het natuurlijk allemaal om met eten. Je wilt energie uit je eten halen en hoe gebeurd dat dan. De suikers die wij binnen krijgen in ons voedsel komt direct in de bloedvaten via de darmvlokken. De cellen vanuit onze weefsels en spieren nemen het glucose op wat ze gebruiken voor de verbranding. Tijdens de verbranding komt ATP vrij. ATP is een molecuul dat energie levert voor alle processen in de cel. Je zou kunnen zeggen dat ATP de cel in leven houdt.

Even inzoomen, hoe komt glucose de cel in

Het ATP zorgt ervoor dat glucose de cel inkomt. Eenmaal binnen gekomen worden er onmiddellijk 2 P’s aangebonden zodat het glucose de cel niet meer uitkan. Deze P’s komen van 2 ATP moleculen af. Het kost dus in eerste instantie energie om glucose de cel binnen te halen.
Fase 1 Glycolyse
De glucose bevindt zich nu in het cytoplasma van de cel. In dit cytoplasma gebeurt de glycolyse. Glycolyse houdt in dat een molecuul glucose omgezet wordt in pyrodruivenzuur. Dit kost nog steeds energie.
Nu wordt het pyrodruivenzuur klaargemaakt om de mitochondrien van de cel binnen te gaan. De mitochondrien zijn de energiecentrales van de cel. Met alweer een zetje van ATP wordt het pyrodruivenzuur de mitochondrien ingeduwt. Eenmaal binnen gekomen wordt dit onmiddellijk omgezet in acetyl-co-enzym A.

Citroenzuurcyclus
citroenzuurcyclus

Fase 2 de Citroenzuurcyclus
Ik heb deze cyclus vroeger op de analistenschool helemaal uit mijn hoofd moeten leren. Ik kreeg er slapeloze nachten van. Achteraf gezien ben ik wel blij dat ik het grondig heb moeten leren want het heeft me meer dan bewust gemaakt van het wonder dat dagelijks in onze cellen afspeelt.
Aan het plaatje te zien wordt nu wel duidelijk dat hier een heel stappenplan aan vooraf gaat voordat we energie hebben.
Ik ga niet in op iedere stap maar neem maar aan van mij dat er aan het eind van de cyclus uit een glucosemolecuul: 2 moleculen ATP, 6 moleculen NADH, H+, 2 moleculen FADH2 en 4 moleculen CO2 gewonnen zijn.
Fase 3 Fosforylering
Al met al nog niet heel veel energie. Dat komt in de derde fase en dat heet de oxidatieve fosforylering ofwel elektronen transport keten. (ETK)
In het binnenmembraan van de mitochondrien zit eiwitten die de waterstofelektronen en waterstofprotonen aantrekken. Deze eiwitten vormen een keten en dragen de elektronen over op zuurstof zodat er water ontstaat. Hier vindt nu de energiewinst plaats. Door overdracht van waterstofelektronen op zuurstof komt energie vrij.

Wat doen we met die energie?

Dat is nu net aan u. Wie wilt u zijn en waartoe zijn wij op aarde. Ik maakt er een beetje een grapje van maar toch! Bedenk maar eens hoe ingenieus ieder van ons gebouwd is. Wie heeft dit allemaal bedacht. Het leven is toch een wonder!
Dagelijks zijn wetenschappers overal op de wereld stukje bij beetje het menselijk lichaam aan het ontrafelen. Inmiddels weten we al heel erg veel. Ons DNA is bekend, tenminste in grote lijnen. Maar er is nog heel veel meer te ontdekken. Zo is er momenteel een ongelofelijk interessant onderzoek bezig om de verbindingen tussen neuronen in de retina (oog) in kaart te brengen om te begrijpen hoe waarneming werkt. Daar ga ik in een volgend blog op in.

Ayurveda

Voor nu ga ik mijn energie richten op het zo interessant mogelijk maken van mijn blogs op deze website. Ik vind het een uitdaging om de huidige ontwikkelingen in de wetenschap te volgen en tegelijkertijd mijn kennis en inzichten vanuit de ayurveda tegen deze ontwikkelingen te houden. Ayurveda, de oudste geneeswijze ter wereld is er alleen omdat zij altijd mee evolueert, mee beweegt met de tijd. Dat maakt ayurveda altijd actueel, altijd interessant en altijd fascinerend. Vooral dat laatste omdat de kennis van deze oude wetenschap op een totaal andere manier verkregen is dan onze huidige wetenschap.

Innerlijk schouwen op zoek naar je eigen wijsheid

Innerlijk schouwen, afstemmen op je eigen wijsheid. Wijsheid dat opgebouwd is uit miljoenen jaren van evolutie. Wij staan aan de top van de evolutie. Er is nog geen mensheid na ons, wij zijn ‘nu’ en het feit dat wij er nu zijn danken wij aan ons verleden. Ons collectief geheugen met alle kennis en kunde zit in iedere cel van ons lichaam. Wij zijn een encyclopedie aan kennis. U en ik, ieder van ons.

It’s up to us

Het is aan ons om die kennis uit onszelf te halen, innerlijk schouwen. Dat moeten we weer leren. Als we dat dagelijks oefenen, stukje bij beetje, vertrouwen op ons lichaam, zoeken naar de balans. Dan is goede voeding en eten waar we behoefte aan hebben en waar we energie uithalen geen issue meer dat we buiten onszelf moeten zoeken. Dan is eerlijke herkenbare voeding dat we met liefde bereiden en met aandacht eten goed genoeg. De energie die we daaruit halen kunnen we dan gebruiken om de wereld met verstand, inzicht en kinderlijke onbevangenheid een beetje mooier te maken.

Op uw gezondheid en succes,
Cornelis Peters
6 september 2013.

Bronnen:
http://www.alvleeskliervereniging.nl/ik_ben_patient/medicatie/enzymen.aspx
http://wetenschap.infonu.nl/anatomie/75326-de-verbranding-op-celniveau.html

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

2 gedachten over “Net gegeten en dan?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.