Wat is de panchakarmakuur?

Vandaag ga ik iets vertellen over de Panchakarmakuur. Pancha staat voor: vijf, en karma staat voor: actie. Het zijn dus vijf acties.

De Panchakarmakuur is een reinigingskuur.

Het is denk ik wel de oudste reinigingskuur ter wereld en wat ik zo boeiend vind aan de Panchakarmakuur is dat het niet alleen het lichaam reinigt, het reinigt de binnenkant van je lichaam, intern, maar het doet ook iets met je mind, met je geest.

Ik heb deze kuur al heel, heel, heel erg veel keer gedaan want ik ben al meer dan 30 jaar werkzaam in dit vak en iedere keer weer verbaasd het me dat het zo’n enorme impact heeft op de mensen.

Het doet iets met de mensen mentaal en dat vind ik gewoon heel boeiend. En ik heb daar natuurlijk heel vaak over na zitten denken van hoe kan dit? Hoe kan zo’n kuur nou zo een diepte hebben?

Een van de dingen wat je moet weten vanuit de Ayurveda, hoe de Ayurveda naar een lichaam kijkt, dat is niet alleen fysiek. Natuurlijk, als we het hebben over reinigen dan kun je jezelf wassen en dat is ook reinigen.

Maar we reinigen intern, dus we doen iets met deze kuur waardoor we echt in je lichaam zelf komen en dat doen we op een hele natuurlijke manier want we gebruiken daarvoor je natuurlijke lichaamsopeningen.

Nou, wat zijn dat? Je oren, je neus, je mond en je anus. Dus dat zijn manieren waardoor wij kruiden, oliën en uiteraard voeding in je lichaam brengen om dan iets te bewerkstelligen.

Dus we beginnen met voeding, dat passen we aan. Je gaat, voordat je de kuur start, letten op hele zuivere voeding maar ook ghee – dat is geklaarde boter – dat neem je in. Dus een week voordat de kuur begint, dat noemen we de purvakarma – het voorstadium van de panchakarma – dan ga je allerlei acties doen waardoor je als het ware jezelf mentaal maar ook fysiek voorbereidt op die reiniging.

Dan krijg je bij ons in het centrum vijf dagen waarin wij allerlei verschillende acties doen, en ik ga daar later wat meer op in. Ik hou het vandaag even globaal. Vijf dagen doen we de acties.

Dit is één week wat je thuis doet en na deze vijf dagen heb je nog twee weken waarin de kuur nawerkt. En het mooie is, als we bedenken dat, als we het over het fysieke lichaam hebben, en dan teken ik even ons als persoon, (Cornelis tekent) even onze armen – ik doe het even heel snel – onze benen, dan is dit ons fysieke lichaam.

Ik kan het aanraken, dit ben ik fysiek. Maar hier om ons heen, zit een energielaag. En die zien we niet, maar die is er wel en deze energielaag grijpt op bepaalde punten in je lichaam in en de meest bekende punten dat zijn de chakra’s. En die chakra’s dat zijn eigenlijk een soort vortexen.

Je kunt het zó zien – Cornelis tekent – en dan hier grijpen ze in, we kijken dus op die opening van die vortex, hier grijpt het in in jouw lichaam en dan verbindt dat zich met allerlei kleine kanaaltjes binnen in je lichaam en dat noemen we de nadi’s.

De nadi’s zijn dus onzichtbare kanaaltjes – en je zou eigenlijk kunnen zeggen, want het is allemaal energie wat hier door je lichaam stroomt, dat nadi’s energie in beweging is.

En wat doet die Panchakarma nu? Die Panchakarma grijpt in dus op jouw fysieke lichaam maar zeker ook op die nadi’s en allerlei blokkades wat je in de loop van je leven opbouwt, en dat kunnen zijn emoties die je vasthoudt, dingen wat je meegemaakt hebt van vroeger wat heel heftig geweest is en wat je al die tijd maar weggestopt hebt, dat hoopt zich op in je lichaam en de Ayurveda noemt dat ama.

Ama zijn niet alleen de onverteerde stukjes van voeding wat lang bijvoorbeeld in je darmen kan blijven zitten maar dus ook onverteerde, onverwerkte emoties.

Die onverwerkte emoties die gaan dus vastzitten in jouw energielichaam. En die twee hebben een hele sterke binding met elkaar. Het feit op zich dat je mij hoort praten en mij ziet, dan zie je een fysiek iemand, maar je ziet niet het moment vlak voordat ik iets wil zeggen dat ik allerei dingen aan het bedenken ben, dat zie je niet maar het is er wel.

Er is iets waardoor ik kan praten, waardoor ik deze informatie aan jullie door kan geven, en die energie die ik gebruik, die ik vertaal in woorden en dan probeer ik dat zo beeldend mogelijk te maken zodat jullie als het ware dat beeld ook terugkrijgen in je hersenen.

Zodoende kunnen wij communiceren.

Dit hele onderdeel wat ik nu beschrijf is eigenlijk energie. Je weet ook dat als mensen jou op een hele prettige manier benaderen, ze zeggen fijne dingen tegen je, dan wordt je ruim, raak je open, vind je het fijn. Maar gaan mensen je uitschelden dan ga je onwillekeurig een beetje krimpen en dat is precies eigenlijk wat energie doet, wat het effect op je lichaam op dit soort emoties, dat is allemaal energie.

En die Panchakarma, die duizenden jaren oude kuur uit de Ayurveda, die vijf acties, die doet iets fundamenteels met je energielichaam. En dat vind ik het grootste wonder van deze kuur, en ook het feit op zich dat je enorm geholpen kunt zijn als je deze kuur doet.

Ik ga de komende dagen stapje voor stapje uitleggen wát we dan precies doen, maar voor nu wil ik het hier even bij laten.

De samenvatting is:

Panchakarma, de vijf acties, een reinigingskuur voor lichaam en geest.

Tot ziens!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.