Panchakarma Behandeling

De Pancha Karma Kuur.

Panchakarma is een intensief reinigings- en verjongingsprogramma dat bestaat uit vijf reinigingsactiviteiten. Het doel van deze kuur is het volledig schoonmaken van alle lichaams– en energiekanalen, waardoor de stofwisseling beter gaat functioneren.

Door interne reiniging wordt veelal de oorzaak van een ziekte verwijderd.

Onder leiding en begeleiding van Cornelis Peters biedt het Europa Ayurveda Centrum, volgens de authentieke Ayurveda leer, een kleinschalige, intense Panchakarma kuur aan.

Het is een volledig programma voor lichaam, geest en ziel (bewustzijn) en heeft een zeer positieve uitwerking op de algehele gezondheid, gevoel van er te mogen zijn en het stimuleert het vermogen tot zelfgenezing. Het wordt toegepast tezamen met voedingsadviezen en adviezen voor een gezonde levensstijl, die altijd op de persoon afgestemd worden.

Effect van de kuur:

 • Verwijdering van afvalstoffen en toxische condities van zowel lichaam als geest.
 • Herstel van de constitutionele balans en verbetering van de gezondheid.
 • Versterking van het immuunsysteem en daardoor een verhoging van weerstand tegen ziekten.
 • Neutraliseert de negatieve effecten van stress op lichaam en geest en vertraagt het verouderingsproces.
 • Verbetert de zelfredzaamheid, energie, vitaliteit, kracht en mentale helderheid.
 • Brengt diepe ontspanning en een algeheel gevoel van welbehagen.
 • Helpt in het realiseren van evenwicht tussen lichaam, geest en bewustzijn.

Datum & Tijd

26/9/2022 t/m 30/09/2022 (vol)

24/10/2022 t/m 28/10/2022 (vol)

21/11/2022 t/m 25/11/2022 (vol)

09/01/2023 t/m 13/01/2023 (nog 2 plaatsen)

23/01/2023 t/m 27/01/2023 (nog 2 plaatsen)

Voor het hele jaar 2023 bekijk onze jaarkalender 2023

 

Kosten

Zie beschrijving bij het overzicht onderaan

Meer informatie

info@ayu.nl of bel naar 0523-677208

Algemene Voorwaarden

Op dit programma zijn Algemene Voorwaarden van toepassing.

De voorbehandeling: Purva karma

De voorbereidingen op de eigenlijke Panchakarma-midweek in het Europa Ayurveda Centrum beginnen al thuis met een inleidend programma. Dit wordt de Purva karma genoemd.

Dit thuisprogramma start ongeveer twee weken van tevoren. Gedetailleerde uitleg over middelen als medicinale ghee (geklaarde boter), kruiden en dieetadvies (persoonlijk) worden tijdig toegestuurd. Door dieet-aanpassing worden vetoplosbare afvalstoffen losgemaakt en wordt het spijsverteringsvuur geactiveerd.
Deze voorbereidingsfase is zeer belangrijk voor een effectvolle Panchakarma. De behandelende therapeut neemt tussendoor contact met u op over hoe het gaat. U kunt met al uw vragen bij hem of haar terecht.

De hoofdbehandeling: Pancha karma

De eerste dag(en) van het verblijf in het centrum zijn vooral gericht op het losmaken van de afvalstoffen in het lichaam. Hierin spelen kruiden, zeer lichte voeding en behandelingen een grote rol.

Tijdens de Panchakarma worden de volgende procedures c.q. behandelingen gegeven: 
Dipana (stimulatie van de spijsvertering) – Pachana (stimulering van het metabolisme) – Abhyanga (volledige lichaamsmassage) – Marmamassage (energiepuntmassage) – Swedana (warmtecabine gevuld met kruiden) – Nasya (druppelen met kruidenolie in de neus) – Karnapurana (begieten van medicinale olie in de oren)  – Kizhi (kruidenstempelmassage) – Shirodhara (begietingen op het hoofd) – Padabhyanga (voetmassage).

 • Dagelijkse ayurvedische consulten – om de voortgang van de cliënt te volgen.
 • Dagelijkse abhyanga, dat zijn specifiek op de cliënt toegepaste oliemassages.
 • Dagelijkse swedana behandelingen in een speciale cabine om het zweten te activeren om giftige afvalstoffen te verwijderen.
 • Dagelijkse dharas, druppeltechnieken met warme kruidenolie om het zenuwstelsel te kalmeren.
 • Dagelijkse baden met geurige kruiden en bloemen of bladeren afgestemd op de constitutie van de cliënt.
 • Dagelijkse massagebehandelingen, waaronder de Udvarthana kruidenbehandeling, speciaal voor het detoxen.
 • Speciaal voor de Panchakarma bereidde gerechten om reiniging en voeding te vergemakkelijken.
 • Optioneel zijn dagelijkse Ayurvedische yoga en meditatiesessies om genezing en versterking te vergemakkelijken.
 • Na de kuur krijgt de cliënt een persoonlijk gezondheids- en wellnessplan mee ter ondersteuning van de gezondheid.

Er zijn elke dag: consulten, pranayama (ademhalingsoefeningen), herstellende yogaoefeningen, meditaties en behandelingen. De keuze, duur en volgorde van de behandelingen worden door de arts of therapeut bepaald, afhankelijk van hoe het met u gaat.

Gespecialiseerd team

Speciaal voor de Panchakarma kuur staat een gespecialiseerd team voor u klaar:
De Ayurveda arts of therapeut (hoofdbehandelaar), de massagetherapeute, de praktijkondersteuner, de Ayurvedisch kok en de yoga/meditatie leraar(es).

Voor alle deelnemers is een eigen kamer in het centrum of bij Brigitta van de Vier Jaargetijden gereserveerd.

Maximaal aantal deelnemers: 6, opdat iedereen een optimale begeleiding en alle aandacht krijgt die nodig is voor het beoogde resultaat.

Bij aanmelding voor deelname aan een Panchakarma kuur volgt eerst een intake gesprek door een Ayurvedisch arts of therapeut. Een belangrijk moment voor uzelf, maar zeker ook voor de Ayurvedische behandelaar om een goed beeld te krijgen van uw huidige gezondheidssituatie (zowel fysiek als mentaal).


De Panchakarma is geen weekje vakantie en verwennerij, maar een intense begeleiding en verzorging van elk persoon individueel, om een optimaal ontgiftend effect te bereiken op alle niveaus.

Ayurvedische maaltijd
Oude kleding

Voeding tijdens de Pancha karma-kuur

Tijdens de kuur wordt licht verteerbaar voedsel klaargemaakt. Het eten wordt dagelijks vers bereid en waar mogelijk worden de groenten uit eigen tuin of biologisch ingekocht. Er worden uitsluitend warme dranken zoals kruidenthee of bouillons gedronken. Het is absoluut niet de bedoeling om te vasten of te weinig te eten. Vasten kan de behandeling averechts beïnvloeden. Het eten is smakelijk en gemakkelijk te verteren. 

Bijwerkingen

Er zijn hoegenaamd geen bijwerkingen bij deze behandeling. Over het algemeen komt het voor dat de cliënt zich na de eerste behandeling heel erg moe voelt. Dit is normaal omdat, ondanks de geringe sterkte van de kruiden, de behandeling zelf vrij intensief is en ook omdat alles nieuw is voor de cliënt. De ervaring leert dat de overige behandelingen minder vermoeiend zijn. Het is dan ook aan te raden om op de eerste behandeling dag geen andere afspraken te plannen en deze dag uitsluitend te gebruiken als kuur dag. 

Kledingvoorschriften tijdens de behandeling

Het is aan te raden om oude kleding te dragen omdat de oliën en de kruiden kunnen afgeven. Dit geldt ook voor het linnengoed op het bed.  Neem in de winter een muts mee zodat u uw hoofd kunt bedekken, alsmede een badjas, een paar plastic teenslippers die u kunt dragen tijdens de behandeling en twee oude handdoeken om u mee af te drogen.

De vervolgbehandeling

Na de pancha karma kan, afhankelijk van de conditie van de cliënt en zijn/haar reactie op de behandeling, de behandeling voortgezet worden in de vorm van dieetadviezen, eventueel aangevuld met kruidensupplementen, rasayana behandelingen, gezondheidsbevorderende en -kalmerende therapieën, ondersteunende oefeningen en meditatietechnieken.

Overzicht

Maximaal aantal deelnemers: 6, opdat iedereen een optimale begeleiding en alle aandacht krijgt die nodig is voor het beoogde resultaat.

KOSTEN:
Kosten voor het inleidend programma thuis (14 dagen) inclusief het verblijf in het Europa Ayurveda Centrum (5 dagen) inclusief alle consulten, behandelingen en maaltijden: € 2697,- per persoon.

MEER WETEN?
Stel uw vraag in onderstaand formulier of stuur een E-mail: info@ayu.nl of bel naar 0523-677208 tussen 9 en 17 uur.

Reacties van onze cliënten na de kuur

Ervaringen

Lees ook andere ervaringen van onze cliënten na het ondergaan van deze intensieve reinigingskuur.

Downloads

Bekijk hieronder de video reacties van onze clienten:

>
Scroll naar top