Panchakarma Behandeling

De Pancha Karma Kuur.

Pancha karma is een reinigingskuur dat bestaat uit vijf reinigingsactiviteiten. Het doel van deze kuur is het volledig schoonmaken van alle lichaams – en energie kanalen, waardoor de stofwisseling beter gaat functioneren. Door interne reiniging wordt veelal de oorzaak van een ziekte verwijderd. De reinigingskuur normaliseert de fysieke constitutie en kalmeert de drie bio-energieën vata, pitta en kapha. Het wordt toegepast tezamen met voedingsadviezen en adviezen voor een gezonde levensstijl

Voor wie is de kuur geschikt.

Deze kuur is aan te raden voor iedereen die al langere tijd kampt met allerlei klachten waaronder vermoeidheid zonder aanwijsbare reden, niet lekker in je vel zitten, bij stress, huidklachten, hoofdpijnen en voor mensen die vaak onder grote druk moeten werken, vermoeid zijn en dan doorgaans niet genoeg tijd kunnen nemen om weer tot rust te komen. In relatief korte tijd kunnen zij hun lichaam weer in goede conditie brengen wat henzelf, hun omgeving en hun werk uiteraard ten goede komt.

Er zijn speciale toegespitste Pancha karma kuren voor mensen die lijden aan Parkinson, kanker, obesitas, hart- en vaatziekten, depressies, beginnende alzheimer en burn-out.

Op de cliënt afgestemd.

Alle kruiden die voor de behandeling gebruikt worden, zijn in eigen tuin gekweekt. De verschillende oliën zijn in eigen beheer gemaakt en worden op de cliënt afgestemd.

In ons centrum is iedere Pancha karma kuur daardoor uniek!

Het consult voordat de kuur begint.

De behandeling vooraf

Pancha karma wordt vooraf gegaan door purva karma wat ook letterlijk ‘behandeling vooraf’ betekent.

Het doel van de voorbehandeling is om te zorgen dat afvalstoffen in het lichaam die ingebed zitten in weefsels, aders en slagaders getransporteerd worden naar plaatsen waar ze via de natuurlijke lichaamsopeningen naar buiten gebracht worden.

Deze voorbehandeling gaat in drie fasen:

 1. Door het opwekken van transpiratie;
 2. Door stimulatie van de weefsels door middel van oliemassages;
 3. Door stimulatie van de spijsvertering.

De hoofdbehandeling

Deze behandeling bestaat uit vijf of zes verschillende vormen van reiniging die de geaccumuleerde gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam elimineren.

 • Behandeling van het slijmvlies in de neus en oren.
 • Voedende klysma’s.
 • Dieptemassages die de toxines uit de weefsels halen en de chakra’s in balans brengen.
 • Reinigende klysma’s.

De kruiden en de massagetechnieken variëren van dag tot dag. De kuur begint mild en intensiveert waarna het weer langzaam afgebouwd wordt.

Per behandeling dag worden andere kruiden gebruikt. In totaal worden er tussen de 175 en 200 verschillende kruiden gebruikt.

Ayurvedische maaltijd
Oude kleding

Voedseladviezen tijdens de pancha karma-kuur

Tijdens de kuur wordt licht verteerbaar voedsel klaargemaakt. Het eten wordt dagelijks vers bereid en waar mogelijk worden de groenten uit eigen tuin of biologisch ingekocht. Er worden uitsluitend warme dranken zoals kruidenthee of bouillons gedronken. Het is absoluut niet de bedoeling om te vasten of te weinig te eten. Vasten kan de behandeling averechts beïnvloeden. Het eten is smakelijk en gemakkelijk te verteren. 

Bijwerkingen

Er zijn hoegenaamd geen bijwerkingen bij deze behandeling. Over het algemeen komt het voor dat de cliënt zich na de eerste behandeling heel erg moe voelt. Dit is normaal omdat, ondanks de geringe sterkte van de kruiden, de behandeling zelf vrij intensief is en ook omdat alles nieuw is voor de cliënt. De ervaring leert dat de overige behandelingen minder vermoeiend zijn. Het is dan ook aan te raden om op de eerste behandeling dag geen andere afspraken te plannen en deze dag uitsluitend te gebruiken als kuur dag. 

Kledingvoorschriften tijdens de behandeling

Het is aan te raden om oude kleding te dragen omdat de oliën en de kruiden kunnen afgeven. Dit geldt ook voor het linnengoed op het bed. Cliënten nemen uit het oogpunt van hygiëne hun eigen linnengoed mee. Neem in de winter een muts mee zodat u uw hoofd kunt bedekken, alsmede een badjas, een paar plastic teenslippers die u kunt dragen tijdens de behandeling en twee oude handdoeken om u mee af te drogen.

De vervolgbehandeling

Na de pancha karma kan, afhankelijk van de conditie van de cliënt en zijn/haar reactie op de behandeling, de behandeling voortgezet worden in de vorm van dieetadviezen, eventueel aangevuld met kruidensupplementen, rasayana behandelingen, gezondheidsbevorderende en -kalmerende therapieën, ondersteunende oefeningen en meditatietechnieken.

Tarieven

Het consult voor de kuur kost 197,- als je voor het eerst komt. Dit ABC consult duur 1 1/2 uur.  Ben je al eerder geweest dan kost het consult 157,- dit duurt 1 uur.

De standaard vijfdaagse Pancha Karma kuur komt op €2497,00 
Dit kan in twee of drie termijnen betaald worden vooraf aan de behandeling. Het verblijf in het gasthuis volpension kost 325 euro. In totaal komt de kuur dus op €2822,00.

Dit vijfdaagse programma bevat de volgende Ayurvedische behandelingen.

 • Dagelijkse ayurvedische consulten – om de voortgang van de cliënt te volgen.
 • Dagelijkse abhyanga, dat zijn specifiek voor de client toegepaste oliemassages die door twee therapeuten wordt gedaan.
 • Dagelijkse Swedana behandelingen in een speciale cabine om het zweten te activeren om giftige afvalstoffen te verwijderen.
 • Dagelijkse Shirodharas, druppeltechnieken met warme kruidenolie om het zenuwstelsel te kalmeren.
 • Dagelijkse baden met geurige kruiden en bloemen of bladeren afgestemt op de constitutie van de client.
 • Dagelijkse massage behandelingen waaronder de Udvarthana kruiden behandeling speciaal voor de huid.
 • Speciaal voor de Pancha karma bereidde gerechten om reiniging en voeding te vergemakkelijken.
 • Optioneel zijn dagelijkse Ayurvedische yoga en meditatie sessies om genezing en versterking te vergemakkelijken.
 • Na de kuur krijgt de cliënt een persoonlijk gezondheids- en wellnessplan mee ter ondersteuning van de gezondheid.

Na het afspreken van de panchakarma kuur wordt de afspraak bevestigd na storting van 50% van het totale bedrag van 2497,- euro en dat is 1248,50 euro. Het tweede deel van het bedrag dient een week voor de kuur overgemaakt te worden op IBAN: NL41 INGB 0006 2186 31 ten name van Europa Ayurveda College, Witharen onder vermelding van je naam.  Je krijgt dan een schriftelijke bevestiging van je reservering. Na de kuur krijg je een factuur mee die je naar je zorgverzekeraar kunt sturen.

Momenteel vergoeden meer dan 40 zorgverzekeraars onze behandelingen. Je kunt dit controleren op Verzekeringen die onze behandelingen vergoeden, en bij uw zorgverzekeraar zelf. Zorg dat je dit goed navraagt zodat er naderhand geen verrassingen zijn. Wij kunnen je adviseren en begeleiden met je vragen bij je zorgverzekeraar

De vervolgbehandeling

Na de pancha karma kunnen afhankelijk van de conditie van de cliënt en zijn/haar reactie op de behandeling, de behandelingen voortgezet worden in de vorm van: dieet adviezen, eventueel aangevuld met kruiden supplementen, rasayana behandelingen, gezondheidsbevorderende – en kalmerende therapieën, ondersteunende oefeningen en meditatietechnieken.

Verblijf

Je verblijft in het gasthuis van het Ayurveda centrum. Je beschikt hier over een eigen kamer. Voor de eenpersoonskamer met gedeelde badkamer is dit 65 euro per dag en voor de tweepersoonskamer met eigen badkamer is dit 75 euro per dag.  Je deelt de keuken en zitkamer met de overige gasten. Uit oogpunt van hygiëne neem je zelf een hoeslaken, eenpersoonsdekbedovertrek, sloop en handdoeken mee.

Eten

Heerlijke sattvische maaltijden en alle dranken zitten bij het verblijf tijdens de Pancha karma kuur inbegrepen. Er is een ruime keuken aanwezig met alle standaardvoorzieningen zoals keramische plaat om op te koken, koelkast, waterkokers en een afwasmachine. Het eten voor de cliënten wordt dagelijks vers bereidt en is afgestemd op de pancha karma kuur.

Annuleringskosten voor de kuur

Tot twee weken voor aanvang €250,-. Van twee weken tot een week voor aanvang 50 % van het kuurbedrag. Binnen een week voor aanvang 100 % van het kuurbedrag.

Reacties van onze cliënten na de kuur

Ervaringen

Lees ook andere ervaringen van onze cliënten na het ondergaan van deze intensieve reinigingskuur.

Downloads

Bekijk hieronder de video reacties van onze clienten:

>
Scroll naar top