Wat gebeurt er als Antibiotica niet meer werkt? (deel 1)

Bijna iedereen heeft vroeg of laat in zijn leven te maken gehad met een kuurtje antibiotica voor een ontsteking. Bij bepaalde operaties wordt zelfs van te voren al antibiotica gegeven. Het is dan ook een van de bekendste geneesmiddelen ter wereld.
Antibiotica heeft het leven van mens, dier en plant verbeterd en daarmee de levensverwachting sterk verhoogd. We horen via de media regelmatig dat de werking van antibiotica aan zijn einde loopt omdat de bacteriën die ze moeten bestrijden steeds resistenter worden.
Om de impact van zo’n zinnetje te laten zien kun je dit filmpje bekijken van Daphne Dekker. Daphne vertelde dit aan de toehoorders van ruim 30 landen tijdens de internationale ministeriële conferentie over antibioticaresistentie dat Nederland organiseerde op 24 en 25 juni 2014 in het Vredespaleis in Den Haag.

In deze conferentie vat minister Schipper van volksgezondheid het nog eens duidelijk samen:

“Of je nu in een sloppenwijk in Azië woont of in Amerika in een duur topziekenhuis een cosmetische operatie ondergaat, deze bacteriën discrimineren niet en stoppen niet bij landsgrenzen. Als we dit probleem niet wereldwijd aanpakken, gaan we er wereldwijd een grote prijs voor betalen. Een blaasinfectie wordt ongeneeslijk en een knieoperatie levensbedreigend. Dit is geen apocalyptische fantasie, maar een werkelijke dreiging.”

Boute woorden voor een stille oorlog dat zich op een niveau afspeelt dat we niet eens kunnen zien.
Wanneer je onze nieuwsbrieven terugleest zie je dat wij – van het Europa Ayurveda Centrum – heel erg begaan zijn met deze problematiek. Wij voelen ons genoodzaakt om diep terug te grijpen op de wijsheid uit het verleden en dat is voor ons natuurlijk de Ayurveda om te kijken of we antwoorden kunnen vinden op een probleem dat (nu nog sluimerend) wereldwijd enorme problemen gaat veroorzaken.

Antibiotica resistentie is niet iets van voorbijgaande aard, het is geen modegril, en het is doordat het onzichtbaar is voor ons normale gezichtsvermogen bijna ongrijpbaar.

Wat is antimicrobiële resistentie eigenlijk?

Antimicrobiële resistentie gebeurt via mechanismen, die elk slechts voor hele kleine veranderingen in de biochemie zorgen. Met biochemie bedoelen we de samenstelling en samenwerking van chemische verbindingen die bijdragen tot de structuur van organismen en hun stofwisselingprocessen.

Zwitsers horloge

Stel je voor dat je een mooi Zwitsers uurwerk hebt dat loopt als een zonnetje. Dan weet je dat alle radertjes en veertjes en noem maar op prachtig samenwerkt anders werkt het horloge niet. De biochemie van dit horloge is optimaal. Haal je er een radertje uit of zet je ergens een naald in dan stopt het horloge onmiddellijk. Of je dat nu links of recht of onder of boven doet, dat doen aan het resultaat niets af. Het horloge stopt met werken. Een Zwitsers horlogemaker hoeft maar een blik binnen in het uurwerk te werpen of hij weet al wat het euvel is. Precies daar waar het radertje eruit is of daar waar de naald vastzit gaat hij het uurwerk repareren. Gevolg? Onmiddellijk doet het uurwerk het weer.

Er zijn drie mechanismen waardoor resistentie optreedt.

Het vergelijk met het Zwitsers uurwerk is natuurlijk niet helemaal optimaal maar toch heb je zo een indruk van de complexe samenwerking tussen verschillende processen binnenin een cel en tussen cellen onderling . Zo ook bij bacteriele resistentie. We kunnen drie verschillende niveaus onderscheiden wanneer het misgaat.
1) Bacteriën kunnen bepaalde enzymen hebben die antibiotica afbreken.
2) Bacteriën kunnen de manier waarop de antibioticum de cel ingaat vervangen of veranderen.
3) Bacteriën kunnen het cellulaire doelwit van de antibiotica wijzigen.
Doordat de bacterie zichzelf op verschillende manieren aanpast is het niet zo eenvoudig om daar een passend antwoord op te vinden, laat staan een passend medicijn.

Is het probleem nieuw?

Een terugblik in de geschiedenis van antimicrobiële resistentie laat zien dat dit niet een nieuw fenomeen is, maar allang bestond voordat er überhaupt al een geneesmiddel bekend was. Niet alleen bij mensen maar ook bij dieren. Alleen – en dat is wel nieuw – is de oorzaak van de huidige situatie en de enorme schaalgrootte wel nieuw. De huidige oorzaak is ook duidelijk aanwijsbaar.

Geen zwart wit oplossing

De aanpak van antimicrobiële resistentie zoals het nu afspeelt is geen zwart of wit kwestie.
Antibioticaresistentie is het gevolg van verkeerd rentmeesterschap. We hebben het gewoon verkeer gebruikt, zowel voor de gezondheid bij mensen, dieren en zelfs bij planten. Om dit in de kern aan te pakken is een ommezwaai nodig op verschillende niveaus: politiek – gedrag – economie en last but not least tegenstrijdige meningen. Zelf geloof ik erg in de aanpak op grasrootlevel zoals ze dat zo mooi samenvatten in het Engels. Met het graswortelniveau bedoel ik u en ik, wij allemaal tezamen, gewone mensen die door hun verstand te gebruiken een verandering teweeg gaan brengen.
In mijn volgende artikel ga ik hier verder op in. Voor nu wil ik graag eindigen met de vraag?

Wast u uw handen met antibacteriële handzeep? Zo ja, kunt u dan aan de hand van dit artikel bepalen of dat zinvol of juist niet zinvol is? Ik hoor het graag.

Met vitale groet,

Cornelis Peters
3 september 2014

Misschien vindt u dit ook interessant om te lezen.
Tijdbom onder onze voedselveiligheid en de wijsheid uit het Oosten. Deel 1
Tijdbom onder onze voedselveiligheid en de wijsheid uit het Oosten. Deel 2.
Tégen het Leven of Vóór het Leven – Ántibiotica versus Próbiotica.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

4 gedachten over “Wat gebeurt er als Antibiotica niet meer werkt? (deel 1)”

  1. hendrina schoordijk

    Ik was mijn handen met biologische zeep en als het moet, dus als ik in aanraking ben gekomen met ongewenste microben met Neem zeep. Dat kruid kent ook een uitstekende antibiotische werking!

  2. Dag Cornelis,

    Ik was mijn handen gewoon met karnemelkzeep en ik denk dat dat voldoende is.
    Ik denk dat het belangrijkste is om voldoende beweging, rust en goede voeding te nemen om vandaaruit een goede weerstand op te bouwen. Dan ben je geen antibiotica nodig.!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.