Tijdbom onder onze Voedselveiligheid en de wijsheid uit het Oosten (deel 2)


In mijn vorige artikel heb ik beloofd om een aantal kruiden te bespreken die in de Ayurveda gebruikt worden met een sterke antimicrobiële werking. Met andere woorden welke kruiden kun je gebruiken die een vergelijkbare werking hebben als antibiotica maar dan op natuurlijke basis.

Albizia lebbeck of Shireesh

Albizia lebbeck is een boom die een verspreidingsgebied heeft van heel India, Noord Australië en Nieuw Guinea. De Engelse namen voor deze boom is Lebbeck, Flea tree, Siris, Koko en zelfs Oost Indiase walnootboom las ik alhoewel ik dat laatste een vreemde benaming vind. De boom kan wel 30 meter hoog worden met een diameter van 1 meter. De bladen zijn geveerd en tusen de 7,5 en 15 cm lang. De vrucht is een platte boon die wel 20 cm lang kan worden en 5 cm breed met daarin 6 tot 12 zaden. De boom wordt gebruikt voor zijn uitstekende timmerhout en natuurlijk voor zijn medicinale werking.

Gebruik in de Ayurveda

De bladen, zaden, bloemen, wortels en de bast worden gebruikt in de klassieke Ayurveda. Feitelijk alle onderdelen van de boom. De aandoening bepaald welk deel van de boom en wat voor soort preparaat gebruikt wordt.
De bast bevat veel saponinen en die smaken behoorlijk bitter. De werking op de doshas is dat het alle drie de doshas verlaagd. Dat is een zeldzame reactie. Het verlaagt Vata door de verhittende eigenschap, en kapha en pitta door de bittere smaak. Bitter remt groei en ontwikkeling van darmparasieten. Bitter droogt de weefsels en verlaagt het vetgehalte. Is dus een goede smaak om af te vallen. Echter bij teveel bitter lok je obstipatie uit.

De meesten van ons hebben een afkeer van bitter smakend voedsel. Volgens de Ayurveda teksten bestaat de bittere smaak uit Akash oftewel het element ether en Vayu het lucht -element. Zodra we voedingsmiddelen of kruiden proeven met een bittere smaak wordt het moeilijk om andere smaken onmiddellijk te identificeren. Het verdooft de smaakpapillen en maakt ze tijdelijk ongevoelig voor andere smaken.

Het poeder van de bark of de zaden in bijvoorbeeld capsules of tot kleine balletjes gedraaid werkt goed als bloedreiniger, bij herpes en bij allerlei ontstekingen. Het sap van de bloem samen met honing en pippali (Piper longum) werkt uitstekend bij verkoudheid, voorhoofdholteontstekingen en astma.

Een wetenschappelijk onderzoek naar de werking van wondgenezing met een ethanolextract van de wortel van Albizzia lebbeck met een potentieel antibacteriële eigenschap kan worden toegeschreven aan de verbeterde collageensynthese en een potentiële antioxidant activiteit.[1]

Tinospora cordifolia of Guduchi

Komt in geheel India voor en is een echte klimplant. Vaak zie je deze klimmer op bomen zoals de Neem boom of de Mango boom. De stam is bedekt met een doorzichtige laag dat je er gemakkelijk vanaf kunt halen. Wanneer Tinosporia bloeit zie je clusters van kleine gele bloemetjes. De vruchten zien eruit als kleine boontjes en zijn roodgekleurd als ze rijp zijn. De smaak is een beetje scherp en matig bitter.

Gebruik in de Ayurveda

Als een pijnstiller op het zenuwstelsel, als een laxerend middel bij maag en darmproblemen, als een verkoeler bij infecties en ontstekingen, bij hoesten als kuchonderdrukker en bij astma om de benauwdheid op te lossen, bij diabetes om het glucosegehalte te stabiliseren, als een stenenoplosser bij nierstenen en tot slot als een memory booster bij oudere mensen. Het is dus niet bepaald eenduidig. De vruchten de wortels en de bladeren worden gebruikt in poeders, smeersels en drankjes.

Vandaag keek ik even in PubMed waar ik maar liefst 397 artikelen zag waarin Cordifolia wetenschappelijk onderzocht is. Dat geeft maar even aan hoeveel belangstelling er voor dit kruid is.

Alstonia Scholaris

Alstonia Scholaris is een altijd groene boom met prachtige bladeren en groeit in het hele Indiase subcontinent, Maleisië, Australië en Nieuw Guinea. Het is een flinke boom die wel 40 meter hoog kan worden. De bast is grijs van kleur. De bladeren zijn circulair gerangschikt en zijn langwerpig van vorm. De boom bloeit in oktober en dan ruikt de hele omgeving rondom de boom naar de heerlijke bloemengeur. De kleur van de bloemen is groenwit.

Gebruik in de Ayurveda

De bast, latex, bloemen en bladeren worden gebruikt in ayurvedische formules.
Een pasta van de bast wordt gebruikt bij reuma en bij chronische artritis. De latex wordt gebruikt als appetizer en om maagklachten te behandelen. De latex werkt tevens laxerend. Twijgjes van deze boom werd vroeger gebruikt als tandenborstel. Door de antimicrobiële eigenschappen gaat het tandbederf tegen. De latex en sap van de bladeren reinigen het bloed. Een mengsel van de bast samen met gember en kalmoes is een krachtig medicijn bij koortsen. Het sap van de bladeren wordt gebruikt om uitwendige infecties te behandelen.

T. cordifolia en A. scholaris vertoonde een hogere remmende activiteit tegen klinische isolaten van MRSA en carbapenemase producerende Klebsiella pneumoniae, vergeleken met referentie –stammen in een studie naar naar in vitro antimicrobiële activiteit van Alstonia Scholaris en Tinospora cordifolia tegen een referentie- van microbiële en klinische isolaten van methicilline – resistente Staphylococcus aureus ( MRSA) en carbapenemase producerende Klebsiella pneumoniae. [2]

Dichter bij huis

Tot slot nog even dichter bij huis en dan kunnen we niet om de ui, knoflook, oregano[3] en tijm[4] heen. Dit wordt ook allemaal in de Ayurveda gebruikt zowel in de keuken als in de ayurvedische kliniek. Want voeding is in feite ons medicijn.

Een kompres van geraspte uien en/of knoflook op ontstoken gewrichten of huidinfecties. Bij oogontstekingen werkt uiensap met honing. Uien helpen bij obstipatie en aambeien. Knoflookpasta wordt ook gebruikt bij huidontstekingen bij eczeem. Zwellingen door insectenbeten slinken onmiddellijk als je een beetje knoflook over de beet wrijft en het werkt dan meteen antiseptisch.
Dus voor alle warme dagen die komen zorg dat er genoeg ui en knoflook op voorraad is voor de muggenbeten en de schaafwondjes. Zo voorkom je ontstekingen en antibiotica.

Cornelis Peters
25 mei 2014

Bron:
1) Wound-healing potential of the root extract of Albizzia lebbeck. Joshi A, Sengar N, Prasad SK, Goel RK, Singh A, Hemalatha S. Planta Med. 2013 Jun;79(9):737-43

2) Ethanolic extracts of Tinospora cordifolia and Alstonia scholaris show antimicrobial activity towards clinical isolates of methicillin-resistant and carbapenemase-producing bacteria. Bonvicini F, Mandrone M, Antognoni F, Poli F, Angela Gentilomi G. Nat Prod Res. 2014 Apr 22:1-8.

3) Antibacterial activity of oregano (Origanum vulgare Linn.) against gram positive bacteria.Saeed S, Tariq P. Pak J Pharm Sci. 2009 Oct;22(4):421-4.

4) Unravelling the complex antimicrobial interactions of essential oils–the case of Thymus vulgaris (thyme). Ahmad A, van Vuuren S, Viljoen A. Molecules. 2014 Mar 6;19(3):2896-910.

Fotocredits: http://www.starrenvironmental.com/imageusepolicy/
Wikipedia

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Scroll naar boven

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.

* verplicht