Voedselallergie, Orale Immunotherapie, Okasatmya en Ayurveda

“Hallo”, zegt Bartje als hij luidruchtig binnenkomt en de stoel vanachter de deur naar het bureau schuift. “Daar ben ik weer.”

“Ja,” daar ben je weer en wat heb je vandaag voor nieuws?”

Hij vouwt zijn knuistje open en laat mij de noten zien. Voor me begint hij ze op te eten en kijkt mij aan met een voldane blik. “Geen jeuk meer en geen dikke lippen en zijn eczeem is ook zo goed als verdwenen” vult zijn moeder aan met trots. “Wat een verademing dat hij nu geen last meer heeft en dat dit eigenlijk zo kort heeft geduurd. Ik hoef nu niet meer alle informatie van pakjes en zakjes stuk voor stuk te lezen om te zien of Bartje dit kan eten.

Maar dat is nog het minste, het feit dat hij nu zonder problemen naar school of naar zijn vriendjes kan gaan, geeft zoveel rust. Dat is onbetaalbaar en heeft ons leven totaal veranderd.”

Toen Bartje voor het eerst bij me kwam, dat is nu bijna een jaar geleden, zag het consult er heel anders uit. Bartje had last van voedselallergie en dan vooral noten en pinda’s. Zijn moeder moest alles wat ze kocht screenen op informatie of er noten of pinda’s in verwerkt waren of dat het product bereid was in een fabriek waar ook noten en pinda’s verwerkt werden. Het jochie zat onder het eczeem, was mager, dreinerig en had weinig energie.

Iedere dag kwam zijn allergie wel ter sprake. Altijd werd hij geconfronteerd met zijn aandoening en dat maakte hem recalcitrant en humeurig. Het feit dat hij bepaalde dingen niet kon eten was nog het minst erge. Maar de angst die het meebracht klonk dagelijks door in de woorden van zijn moeder en maakte hem ook bang en onzeker. Het voortdurend spreken over zijn aandoening maakte dat hij ook psychisch belast werd. Hij was anders dan zijn zusje die wel alles kon eten, daardoor voelde hij zich minder goed. Het gevoel minder te zijn is voor een kind onverteerbaar.

Symptomatica

Hij kreeg antihistaminica voorgeschreven en op momenten dat zijn eczeem opvlamde kreeg hij corticosteroïden. Gezien zijn jonge leeftijd, Bart is net vier jaar, wilde zijn moeder dolgraag dat er een oplossing zou komen voor zijn probleem en dat hij zonder die medicijnen kon. Via kennissen van haar kwam ze bij mij terecht. Ze had nooit eerder over Ayurveda gehoord.

Wat is voedselallergie?

Een allergie is de aanleg om met een overdreven actie van het afweersysteem te reageren op een stof die normaal gesproken geen afweerreacties oproept.

De klachten worden veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem op specifieke voedingsmiddelen, zoals noten, pinda’s, eieren, koemelk of bepaalde zaden en pitten. Het lichaam maakt specifieke allergische antistoffen tegen voedselallergenen en dat zijn de eiwitten die in deze voedingsmiddelen voorkomen. De allergenen komen het lichaam binnen door aanraking via de huid of door het eten of drinken ervan. Een allergie krijg je dus niet door het eten van het een of het ander, maar kan wel worden getriggerd als je iets eet wat jouw lichaam aanziet voor een aanvallende stof. Daarom zijn er ook zo veel verschillende vormen van allergie.

In Nederland komt voedselallergie ongeveer bij 2 à 3% van de volwassenen voor en bij ongeveer 8% van alle kinderen. Voedselallergie kan niet genezen worden met medicijnen. Als er medicijnen gegeven worden dan zijn dit symptomatica. En dat betekent het bestrijden van de symptomen (symptomatica) zoals het onderdrukken van histamine, het verzachten van eczeem en het verminderen van jeuk. [/media]

Voeding, allergie en Ayurveda

Al het voedsel wat niet goed verteerd wordt en in ons lichaam achterblijft wordt in de Ayurveda “ama (toxins)” genoemd. Wanneer ama niet goed verwijderd wordt, blijft het in ons lichaam vastzitten en verstopt daardoor het transportsysteem in ons lichaam. Dit zet ons immuunsysteem op scherp omdat langdurig vastzittende toxins schadelijk zijn voor ons lichaam.

Vata, pitta of kapha.

Het is daarom van belang om te kijken wat voor type we zijn en welk voedsel van nature daarbij hoort. Een vatatype verteerd voedsel anders dan een pitta- of een kaphatype en de keuze van voedsel kan daardoor een belangrijk verschil uitmaken. Om te achterhalen wat je type is kun je deze test op onze website maken. Nadat je weet wat voor type je bent, kun je hier kijken welke voedingsmiddelen geschikt zijn voor je.

Invloed op de geest.

Effect op gedachten over voeding is een ondergeschoven aandachtspunt in veel informatie dat ik lees over voedselallergieën. Er wordt bijna nergens gesproken over de enorme impact die dit maakt op niet alleen het kind en de ouders, maar ook de overige gezinsleden. Voeding wordt daardoor beladen met angst en zorgen. Dat dit een negatieve affirmatie is moge duidelijk zijn. Een affirmatie is een gedachte. Hoe vaker we bepaalde gedachten hebben, hoe meer we daarin gaan geloven (en hoe meer het zich in ons leven zal manifesteren). Juist bij de ontwikkeling van een kind moet dit natuurlijk voorkomen worden.

Okasatmya, de Ayurvedische werkwijze bij voedselallergie

Nadat in kaart gebracht is welke type je bent en wat voor voeding bij je hoort, gaan we een voedingspatroon samenstellen wat goed voor je is. Uiteraard houden we rekening met de voedselallergie.

Bij Bartje hebben we bijvoorbeeld vier weekmenu’s uitgeschreven met voldoende afwisseling in zijn voeding, geschikt voor zijn constitutietype en met uitsluitsel van noten en pinda’s. Dit om zijn lichaam in een optimale conditie te brengen voor de volgende stap.

Okasatmya

Na de vier weken zijn we begonnen met het langzaam toevoegen van hele kleine hoeveelheden notenpoeder en later ook pindapoeder. Dit proces van kleine toevoegingen in zijn gangbare voedingspatroon heet Okasatmya in Ayurveda.  Er zijn zeven soorten satmya’s in Ayurveda waarvan Okasatmya toegespitst is op het oplossen van allergieën.

Zijn ouders observeerden nauwgezet of er enige verandering optrad bij Bartje.

Alles hebben we ook in detail met Bartje besproken. Ik heb hem verteld dat er kleine cellen in zijn lichaam zitten die nog niet voldoende weten en die geleerd moeten worden om noten en pinda’s lekker te vinden. Ze moeten niet meteen een heleboel lawaai gaan maken en zijn lichaam helemaal overstuur maken. Ze moeten leren dat het goed is wat Bartje eet en dat zijn cellen dus kunnen veranderen.

Bartje deed hetzelfde met zijn beer, die ook leed aan voedselallergie. Hij gaf de beer dezelfde instructies die hij van mij kreeg. Het heeft bijna vier maanden geduurd voordat niet alleen Bartje en de beer maar de hele familie ervan doordrongen raakte dat het lichaam van Bartje niet een star lijfje is maar een ontwikkelend en groeiend samenspel van heel veel cellen, weefsels, organen en niet te vergeten een positieve geest om te veranderen.

Want dat is wat er gebeurd. Ons lichaam is voortdurend in beweging in de zoektocht naar het creëren van balans. Verandering is hierin de constante en daar maakt de behandeltherapie Okasatmya dankbaar gebruik van.

Met andere woorden, ons lichaam kan dingen aanleren en is in staat om onregelmatigheden op te lossen. Want ons lichaam streeft voortdurend naar balans, het is onze geest die de balans meer dan eens verstoord en dat is iets dat wel vaker aan bod mag komen. We moeten ons denken sturen naar groei en oplossingen in plaats van angst en vasthouden.

Voedselallergie mogelijk verleden tijd dankzij onderzoek vanuit Deventer.

In De Stentor van 7 maart 2019 lees ik het verheugende artikel dat “dankzij onderzoek vanuit het Deventer Ziekenhuis voedselallergie mogelijk tot het verleden behoort.” Met veel interesse lees ik dit artikel omdat alle kennis, waar ook vandaan, welkom is.

Het Deventer Ziekenhuis kent sinds 2015 een gespecialiseerd Kinderallergie Behandelcentrum (KinderABC) waar twee van de twaalf in Nederland actieve kinderarts-allergologen werken.

Tot mijn grote verbazing is de “nieuwe” therapie die zij toepassen die de term “orale immunotherapie” heet, identiek aan Okasatmya uit de Ayurveda. De kinderen in dit onderzoek krijgen dagelijks kleine hoeveelheden van de voeding toegediend waarvoor ze allergisch zijn – zogenoemde orale immunotherapie.

De verwachting van de onderzoekers is dat het lichaam van de kinderen zichzelf leert anders op een bepaalde stof te reageren, omdat het immuunsysteem er langere tijd aan wordt blootgesteld. Een soort herprogrammering, stelt Ted Klok, kinderarts-allergoloog van het Deventer Ziekenhuis.

Hoe bijzonder is dit onderzoek voor het Deventer Ziekenhuis?

“Er is oprecht een serieuze kans dat we kinderen met voedselallergie een definitieve genezing bieden. Wat ons betreft is dit dus erg bijzonder; allergologen vanuit heel de wereld zullen nieuwsgierig zijn naar de resultaten.” Aldus de Stentor.

Gelukkig is Bartje van zijn allergie af. In zijn geval met de kennis van de eeuwenoude Ayurveda en naar ik hoop binnenkort heel veel andere kinderen ook met dezelfde kennis maar nu met een nieuwe naam “Orale Immunotherapie.” Mij gaat het om het resultaat en ik ben ervan overtuigd dat de vlag over niet al te lange tijd uit het Deventer ziekenhuis zal hangen. Weliswaar 5000 jaar te laat maar beter laat dan nooit.

Mocht je na het lezen van dit artikel vragen hebben over voedselallergie en of Okasatmya ook voor jou iets zou kunnen betekenen, neem dan contact met ons op via info@ayu.nl of bel even naar 0523-677208.

Wij staan je graag te woord.

Definitie van Okasatmya” De wet van aanpassing of gewenning door oefening.
Okasatmya is de aanpassing aan een bepaald dieet door te oefenen. Dit is de praktijk van het introduceren van voedingsmiddelen die niet geschikt zijn en antigene stoffen kunnen bevatten in kleine hoeveelheden en/of met grote tussenpozen, zodat deze geleidelijk aanvaardbaar worden. Dit lijkt vergelijkbaar te zijn met het huidige concept van desensibilisatie of orale immunotherapie.

Ayurveda heeft beproefde behandelingen om de onevenwichtigheid van het functioneren van het lichaam tegen te gaan, waarbij het lichaam zijn eigen vijand is geworden. Meer diepgaande behandelingen zoals panchakarma, specifieke diëten en kruidengeneesmiddelen, worden in de loop van de tijd voorgeschreven om glutenintolerantie te overwinnen. In Ayurveda is elke patiënt een individuele entiteit en verschilt de behandeling ook van patiënt tot patiënt. Patiënten die lijden aan voedselallergie/intolerantie kunnen bij ons in het Ayurveda centrum een okasatmya behandeling ondergaan onder toezicht van een ayurvedisch arts.[/media]

Bronnen:
The concept of Satmya in Ayurveda.

Agnisvesh, Charaka Samhita

Artikel in de Stentor https://tinyurl.com/y3a3egv4

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.