Top vijf van meest gestelde vragen 2013.

Het is tweede kerstdag half negen in de ochtend. Ik heb me voorgenomen om een terugblik te schrijven over 2013. Het jaar met het nummer dertien. Bij voorbaat een nummer dat niet al te veel goeds beloofde. Laat ik me beperken tot de vragen die vanuit onze patiëntcontacten zijn binnen gekomen. Aan de hand van deze vragen krijgen we een goed beeld wat er zoal leeft bij mensen die voor een alternatieve manier van zorg kiezen. Mensen kunnen ons 24 uur per dag direct vragen stellen via de homepage van onze website, via diverse vormen van onlineconsulten, via de website van gratis adviseurs en van woensdag tot en met zondag via de telefoon en natuurlijk onze fysieke consulten. In totaal ontvingen wij dit jaar 1628 vragen.

Deze hoeveelheid vragen heb ik gerubriceerd in vijf duidelijk afgebakende groepen en één groep met overige vragen. De vragen die het meest voorkwamen hadden betrekking op de ‘mind.’ Zo heb ik dat maar even genoemd. Met de mind bedoel ik alle vragen die direct te maken hebben met hoe je je voelt. Dat is meteen ook lastig omdat je dit niet fysiek kunt meten.

Voeding

De tweede groep is ook erg groot en dat zijn vragen over voeding. We lijken totaal de weg kwijt te zijn over wat we moeten eten. Wat is goed eten, hoe vaak en hoeveel moeten we hiervan eten. Ook vragen over welke voeding past bij je constitutie kwamen veelvuldig aan de orde.

Kanker

De derde groep valt net onder de tweede groep en dat is meteen ook de eerste groep die gerelateerd is aan een ziektebeeld. Dat zijn vragen over kanker. Deze vragen zijn divers. Veel vragen worden gesteld door familieleden of vrienden van mensen die aan kanker lijden. Kan ayurveda kanker genezen of kan ayurveda nog iets doen aan dit stadium aan kanker. Opvallend is dat de meeste bijzonder goed op de hoogte zijn van de diverse manieren van behandelen. Dit soort gesprekken zijn dan vaak oriënterend van aard.

Diabetes

De vierde groep gaat over diabetes. Sinds wij samen met de universiteit van Wageningen en het Canisius Wilhelmina ziekenhuis een onderzoek doen naar het gebruik van ayurvedische kruiden voor diabetes type 2 zijn de vragen hierover exponentieel gegroeid. Diabetes is vaak gerelateerd aan obesitas zodat de vragen in rubriek twee en deze groep elkaar soms overlappen. Wat is goede ayurvedische voeding voor mensen met diabetes en welke kruiden kunnen veilig gebruikt worden.

Gewrichten

Tegen de herfst beginnen de vragen over gewrichtsproblemen toe te nemen. Artrose en artritis zijn per definitie gevoelig voor temperatuurschommelingen en luchtstromingen. Dus een toename van deze vragen in de herfst is bekend. Twee jaar geleden deden wij mee aan een onderzoek op twee grote gezondheidbeurzen naar gewrichtsproblemen bij 50plussers. Het viel ons toen al op en dat is nu nog steeds zo dat de meeste mensen denken dat artrose (slijtage) en artritis (ontsteking) hetzelfde is en ook hetzelfde behandeld moet worden. Dat is niet zo, wel kan artritis artrose uitlokken. Echter de behandeling is totaal verschillend zeker vanuit de ayurveda.

Overige

De overige vragen gaan over diverse ziekten, en het laatste jaar opvallend veel ook over huisdieren. Mensen beseffen dat ook hun huisdieren vaak beter af zijn met natuurlijke middelen dan chemische medicatie. Dat is een opvallende verandering met voorgaande jaren toen wij bijna nooit hierover gebeld werden.

Opvallend

Wanneer ik de vragen over de mind en voeding bij elkaar optel en de rest onder overige rangschik dan krijg ik een opvallende tweedeling. Vragen over hoe je je voelt en wat je moet eten is dubbel zo groot. Wat zegt dat?
Wanneer ik mijn patiëntendossiers doorblader zie ik een tendens dat zich steeds duidelijker aftekent. Ik weet zoal een aantal begrippen of woorden die ik op 99% van mijn dossiers neer kan leggen. Het gevoel er niet bij te horen, het idee dat je anders bent, dat niemand je begrijpt, eenzaamheid, onzekerheid, angst voor de toekomst, niet weten wat te kiezen.

Jonger

De leeftijd van mijn patiënten die bij mij komen wordt ook steeds jonger. Veel jonge mensen kampen met een gemis aan aansluiting. Wat wordt er van ze verwacht en als ze dat al weten kunnen ze dat waarmaken. Angst voor heel veel dingen. Angst voor de angst denk ik vaak. Hier vloeien natuurlijk allerlei bestaande en nieuwe etiketten uit voort. Sommige zijn modegevoelig en sommige termen worden geherdefinieerd.
Vast staat wel dat heel veel mensen steeds grotere moeite hebben om hun leven te leven in een maatschappij die zich continue verandert en met een grotere snelheid dan ooit te voren.

De Veda’s

In dit bijzondere boeiende jaar heb ik ook meegewerkt aan twee documentaires over de Veda’s. Mede hierdoor heb ik me weer verdiept in de achtergronden en filosofie van deze oudste geschriften ter wereld. Ik kende dit natuurlijk vanuit de Atharva Veda maar voor deze twee documentaires heb ik me nog meer verdiept in de drie andere Veda’s, de Rig- Yayur- en de Sama Veda.

Basis

De Veda’s vormen de basis van de Indiase cultuur dat strekt van Noord naar Zuid India en van Bangladesh tot aan Pakistan. Vanuit dit continent is de kennis over de gehele wereld verspreid. Daarom is de kennis van de Veda’s universeel. Het is van ons allemaal. In de Veda’s zit kennis besloten om ons leven te leven met een duidelijk doel en met de gedachte om ons te verheffen naar een hoger niveau totdat we uiteindelijk zelfrealisatie bereiken.

Kern

Wat mij vooral treft is die laatste zin: dat in de Veda’s kennis besloten ligt om ons leven te leven met een duidelijk doel en met de gedachte om ons te verheffen naar een hoger niveau. Hier zit de kern van de boodschap. Ik heb diepgaande gesprekken gevoerd met diverse mensen waaronder Hindoe geestelijke Rawie Sewnath, een goudsmid met 8 generaties in dit ambacht en met Hoogleraar Business Spiritualiteit op Nyenrode University prof. Paul de Blot over hoe zij de kennis van de Veda’s toepassen in hun dagelijks leven.

Inspirerend

Dat zijn bijzondere en inspirerende gesprekken geweest. Totaal verschillende mensen maar ieder van hen met een duidelijk doel en met een vastomlijnde missie over hoe zij hun leven willen leven. Daar kun je namelijk voor kiezen. Dit inzicht is cruciaal in het aanpakken van je mentale problemen. Als dit alleen niet gaat is het belangrijk om hulp te zoeken. Denk niet dat dit raar is, dit is namelijk bijzonder belangrijk. Depressie is het geheim dat iedere familie heeft. Stap dus uit je gesloten cirkel en doe er iets aan. Nu!

Cornelis Peters
26 december 2013

[approved] Meld je aan voor updates van dit blog via onze mailinglijst en ontvang tevens direct het gratis e-book: 5 GOUDEN TIPS OVER GOEDE VOEDING en andere gratis e-boeken, mp3 bestanden en youtube filmpjes. Je ontvangt tevens wekelijks een interessant artikel over gezondheid, wetenschap en voeding. Natuurlijk kun je je altijd weer afmelden. [/approved]

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.