Artritis/Artrose en Ayurveda

Beide termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Artritis is een ontsteking van de gewrichten.

Artrose is een slijtage van de gewrichten. Beiden veroorzaken veel pijn maar moeten anders behandeld worden. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. In de Ayurveda kennen we drie bio-energetische oorzaken van artritis. Artritis wordt veroorzaakt door vata-, pitta- of kapha-dosha.

Vata

Bij artritis veroorzaakt door vata kraken de gewrichten bij iedere beweging. Vata vermindert ook de vloeistof in de gewrichten waardoor bewegingen op den duur erg pijnlijk worden.

Pitta

Bij artritis veroorzaakt door pitta zijn de gewrichten ontstoken. Rondom het gewricht zwelt het op en neemt de pijn toe. Zelfs wanneer men niet beweegt is het gewricht pijnlijk en voelt warm tot zeer warm aan.

 

Kapha

Bij artritis veroorzaakt door kapha wordt het gewricht stijf en zwelt op. Maar in tegenstelling tot pitta voelt het niet warm maar koud en klam. Geringe bewegingen verlichten de pijn zelfs.

 

 

Behandeling artritis vanuit de Ayurveda

Er wordt intensief gekeken naar de voeding en het voedingspatroon en er worden hier belangrijke aanpassingen gedaan. Vervolgens behandelingen met speciaal voor de cliënt gemaakte kruidenolie om de pijnlijke plaatsen te masseren, gevolgd door yogaoefeningen en eventueel ook een reinigingskuur. Al deze adviezen hangen af van de situatie van de persoon. Dat kan enorm verschillen.

Afhankelijk van iemands levensstijl, voedingspatroon en aard kan een van de drie dosha’s verstoord raken. Het gevolg is dat de verstoorde dosha het spijsverteringsvuurtje verzwakt, waardoor er toxische bijproducten ontstaan door onvoldoende verbranding van de spijsvertering. Dit veroorzaakt ama oftewel toxische afvalstoffen.

Vata is de actiefste dosha in de zin van beweging. Vata brengt de ama naar de darmen en van hieruit wordt het door het hele systeem verspreid, waardoor het in de gewrichten komt. Zodra dat gebeurt ontstaan er de stijfheid en de pijn die zo karakteristiek zijn bij artritis.

In de Ayurveda streven we ernaar om het gehele biologische systeem van weefsels en organen in optimale conditie te houden. Ama dat zich opgehoopt heeft in de gewrichten moet er zo snel mogelijk uit. Het moet weer terug naar de darmen gebracht worden waarna het via de natuurlijke weg uitgescheiden wordt in de ontlasting. Het is dus zaak om de darmen in goede conditie te brengen zodat de uitscheiding makkelijk verloopt. De keuze van voeding is belangrijk om te zorgen dat het spijsverteringsvuurtje aangewakkerd wordt om zodoende de afvalstoffen die het lichaam hinderen beter te verteren.

Verhittende kruiden zoals pepers, galangel en cayenne verhogen de spijsvertering.

Ontslakkingsdieet

Er is een belangrijk reinigingsdieet dat gedurende drie tot vijf dagen wordt voorgeschreven. Deze kuur bestaat uit veel verse groenten, groentesappen, vruchtensappen en kruiden die het spijsverteringsvuurtje sterk verhogen. Het resultaat is een gezonde terugkeer van trek in eten, een gevoel van lichtheid en helderheid in het hoofd en een tong zonder coating.

Behandeling van vata-type artritis

De behandeling van het vata-type artritis is een 1/2 theelepel haritaki in een halve kop warm water voor het slapen.

Behandeling van pitta-type artritis

De behandeling van het pitta-type artritis is een 1/2 theelepel amalaki in een halve kop warm water voor het slapen.

Behandeling van kapha-type artritis

De behandeling van het kapha-type artritis is een 1/2 theelepel bibitaki in een halve kop warm water voor het slapen.

Wanneer het onduidelijk is welke dosha verantwoordelijk is voor de artritis, is de beste behandeling om 1 theelepel Triphala in een halve kop warm water te drinken. Dit drink je voor het slapen gaan.

Oorzaak artrose

Artrose kan ontstaan door chronische overbelasting zoals bij fysiek zware arbeid of intensief sporten, bij overgewicht, door erfelijkheid of bij een ongeluk. Overgewicht speelt een belangrijke rol bij artrose van knieën, heupen en enkels. Artrose treedt bij iedereen in bepaalde mate op, maar de snelheid waarmee dat gebeurt is in een bepaalde mate erfelijk. In beschadigde gewrichten als gevolg van een ongeluk kan ook eerder artrose ontstaan.

 

 

Behandeling artrose vanuit de Ayurveda

Tips

  • Eet voedsel wat makkelijk verteerbaar is. Denk hierbij aan goed doorgekookte groente en gebruik weinig tot geen rauwkost en gebruik verhittende kruiden zoals peper, cayenne en galangel.
  • Eet voedsel waarbij van nature al veel calcium en magnesium in zit zoals sesamzaad, groene groenten, noten en dan speciaal walnoten, kokosnotenmelk, biologische koemelk.
  • Hoofdmaaltijd midden op de dag omdat op dit tijdstip het spijsverteringsvuur het hoogste is.
  • Vermijd cafeïne en suikerhoudende dranken. Neem eerder kruidenthee of warm water.
  • Vermijd koude dranken en ijsthee.
  • Ga vroeg naar bed en sta vroeg op. Het lichaam heeft een natuurlijke reinigingsperiode van 22:00 in de avond tot 02:00 in de ochtend.

Bij artrose wordt koraalskeletten voorgeschreven. Zeekoraal heeft als voordeel dat het een organisch materiaal is dat door de zeediertjes gemaakt wordt. Een koraalrif bestaat uit ontelbaar veel kleine koraaldiertjes. Deze dieren worden poliepen genoemd. Om zichzelf te beschermen bouwen ze een skelet van kalk. Franse onderzoekers hebben ontdekt dat deze koraalskeletten kunnen worden gebruikt bij bottransplantaties. Het wordt in het lichaam geplaatst bij gebroken of door kanker aangetaste botten, of het wordt gebruikt om botten te verlengen. Bloed dringt door tot in de kleine kanaaltjes van het koraalskelet, dat langzaam oplost. Het wordt dan, meestal al binnen 3 weken, vervangen door nieuw bot. Het koraalskelet heeft een groot voordeel. In tegenstelling tot veel ander materiaal wordt het koraalskelet niet afgestoten door het lichaam, omdat het door het immuunsysteem niet wordt gezien als vreemd materiaal. Wij hebben zeer zuivere koraal wat in combinatie met kruiden ingenomen wordt. Hier boeken we uitstekende resultaten mee.

Wist u dat:

Alleen calciumsupplementen uw artrose of osteoporose niet of onvoldoende ondersteunen? Vrouwen in de overgang tot wel 30% van hun botmassa kunnen verliezen?

Verlies van calcium uit uw lichaam heel veel andere gezondheidsklachten geeft?

Het is dus belangrijk om een aantal zaken serieus te nemen. Hieronder volgen een aantal tips die gemakkelijk toe te passen zijn en die heel veel ellende kunnen voorkomen.

Referenties

In PubMed staan 90 publicaties uit diverse wetenschappelijke tijdschriften over de behandeling van artritis met ayurveda.

Ik noem hier een aantal van de belangrijkste onderzoeken.

 

1.
Clinical evaluation of Vardhamana Pippali Rasayana in the management of Amavata (Rheumatoid Arthritis).
Soni A, Patel K, Gupta SN.
Ayu. 2011 Apr;32(2):177-80.
PMID: 22408298

2.
Therapeutic effect of Withania somnifera on pristane-induced model of SLE.
Minhas U, Minz R, Das P, Bhatnagar A.
Inflammopharmacology. 2011 Dec 13. [Epub ahead of print]
PMID: 22160928

3.
Management of Amavata with ‘Amrita Ghrita’: A clinical study.
Lekurwale PS, Pandey K, Yadaiah P.
Ayu. 2010 Oct;31(4):430-5.
PMID: 22048534
PMID: 22048534

4.
The efficacy of Ayurvedic treatment for rheumatoid arthritis: Cross-sectional experiential profile of a longitudinal study.
Krishna KP.
Int J Ayurveda Res. 2011 Jan;2(1):8-13.
PMID: 21897637

5.
Ethno biological usage of zoo products in rheumatoid arthritis.
Gomes A, Alam MA, Bhattacharya S, Dasgupta SC, Mukherjee S, Bhattacharya S, Gomes A.
Indian J Exp Biol. 2011 Aug;49(8):565-73. Review.
PMID: 21870424

6.
Comparable efficacy of standardized Ayurveda formulation and hydroxychloroquine sulfate (HCQS) in the treatment of rheumatoid arthritis (RA): a randomized investigator-blind controlled study.
Chopra A, Saluja M, Tillu G, Venugopalan A, Narsimulu G, Handa R, Bichile L, Raut A, Sarmukaddam S, Patwardhan B.
Clin Rheumatol. 2012 Feb;31(2):259-69. Epub 2011 Jul 20.
PMID: 21773714

7.
Anti-inflammatory effect of Curcuma longa (turmeric) on collagen-induced arthritis: an anatomico-radiological study.
Taty Anna K, Elvy Suhana MR, Das S, Faizah O, Hamzaini AH.
Clin Ter. 2011;162(3):201-7.
PMID: 21717043

8.
Double-blind, randomized, controlled, pilot study comparing classic ayurvedic medicine, methotrexate, and their combination in rheumatoid arthritis.
Furst DE, Venkatraman MM, McGann M, Manohar PR, Booth-LaForce C, Sarin R, Sekar PG, Raveendran KG, Mahapatra A, Gopinath J, Kumar PR.
J Clin Rheumatol. 2011 Jun;17(4):185-92. Erratum in: J Clin Rheumatol. 2011 Oct;27(7):407.
PMID: 21617554

9.
Boswellia serrata: an overall assessment of in vitro, preclinical, pharmacokinetic and clinical data.
Abdel-Tawab M, Werz O, Schubert-Zsilavecz M.
Clin Pharmacokinet. 2011 Jun;50(6):349-69. doi: 10.2165/11586800-000000000-00000. Review.
PMID: 21553931

10.
Ayurveda-modern medicine interface: A critical appraisal of studies of Ayurvedic medicines to treat osteoarthritis and rheumatoid arthritis.
Chopra A, Saluja M, Tillu G.
J Ayurveda Integr Med. 2010 Jul;1(3):190-8.
PMID: 21547047

11.
Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research.
Jurenka JS.
Altern Med Rev. 2009 Jun;14(2):141-53. Review. Erratum in: Altern Med Rev. 2009 Sep;14(3):277.
PMID: 19594223

12
A 32-week randomized, placebo-controlled clinical evaluation of RA-11, an Ayurvedic drug, on osteoarthritis of the knees.
Chopra A, Lavin P, Patwardhan B, Chitre D.
J Clin Rheumatol. 2004 Oct;10(5):236-45.
PMID: 17043520

>
Scroll naar top