Panchakarma is een helende reis naar jezelf.

 

Vandaag tijdens de panchakarmakuur heb ik geprobeerd om uit te leggen wat wij nu precies doen. Natuurlijk is het een reinigingskuur. Maar het is eigenlijk zoveel meer dan dat.

De Panchakarmakuur grijpt diep in op je energetisch lichaam.

We kennen allemaal het feit dat, als er een vreemde te dicht naar je toe komt, je dan onwillekeurig een stap achteruit gaat. Je hebt een ongeschreven wet waarin je voelt dat een bepaalde afstand prettig is om in te staan.

Dat is jouw plek op de wereld.

Als je een huis binnenstapt waar al in geen maanden mensen binnen zijn geweest, dan voel je dat. Je voelt een bepaalde leegte, een afwezigheid van energie die onbehaaglijk voelt.
Wanneer je een ander huis binnenstapt waar net een groep kinderen gespeeld hebben die nu weg zijn, dan voelt dat huis anders.

Het trilt nog van energie.

Ik haal dit voorbeeld regelmatig in mijn consulten aan omdat iedereen, of je nu wel of niet in Ayurveda gelooft, zich hierin kan herkennen.

Dat is voor mij de eerste stap om daarna de volgende stap te nemen. Als je dus energie kunt voelen dan betekent dat iets. Jouw lichaam kan dit dus voelen en ontvangen, maar ook zenden.

Welk deel van je lichaam doet dit eigenlijk? Is het je hart, zijn het je hersenen of iets anders? Interessant hè om jezelf dit af te vragen.

In de Ayurveda noemen we dit je nadi’s. Dat zijn miniscule kanaaltjes waarin je levensenergie stroomt. Niemand heeft ooit die kanaaltjes gezien maar iedereen heeft ze gevoeld.

Op verschillende punten in je energielichaam kruisen netwerken van nadi’s elkaar om chakra’s en marmapunten te vormen.

Met de panchakarmakuur gebruiken wij dit netwerk van chakra’s en marma’s om ama af te voeren. Ama zijn afvalstoffen en die kunnen fysiek maar ook non-fysiek zijn.

Daar bedoel ik mee dat ama afvalstoffen zijn van voeding dat niet goed verwerkt of verteerd wordt, maar ook van emoties die zich gaan vastzetten in je lichaam. Die laatste kunnen via je nadi’s losgemaakt worden.

Op dat niveau werkt de panchakarmakuur en dat maakt deze kuur voor ons als behandelaar maar ook voor degene die het ondergaat, een bijzondere reis naar zichzelf.

De inzichten die dit oplevert gaan zoveel verder dan een detoxkuur. Het is de opening naar je diepste zelf en dat maakt deze kuur een helende reis.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.