Ashwagandha de Koning der Ayurveda Kruiden

Ashwagandha is de koning der kruiden
Withania somnifera.

Zoveel namen

Ajagandha, Amangura, Amukkirag, Asan, Asana, Asgand, Asgandh, Asgandha, Ashagandha, Ashvagandha, Ashwagandha, Ashwanga, Asoda, Asundha, Asvagandha, Aswagandha, Avarada, Ayurvedic Ginseng, Cerise d’Hiver, Clustered Wintercherry, Ghoda Asoda, Ginseng Ayurvédique, Ginseng Indien, Hayahvaya, Indian Ginseng, Kanaje Hindi, Kuthmithi, Orovale, Peyette, Samm Al Ferakh, Samm Al Rerakh, Sogade-Beru, Strychnos, Turangi-Ghanda, Vajigandha, Winter Cherry en Withania somnifera. Gelukkig hoeft u die niet allemaal te kennen.

Twee belangrijke soorten

Er zijn twee soorten Ashwagandha. De gecultiveerde en de in het wild voorkomende. De wilde Ashwagandha is licht sedatief, hallucinerend, diuretisch en wordt uitsluitend uitwendig gebruikt. De gecultiveerde Aswagandha wordt inwendig gebruikt. In de wortels van de wilde Ashwagandha zit het stofje somniferin dat hallucinerende eigenschappen heeft.

Guna

Guna is laghu and snigda. Rasa is madhur, kashay en tikta. Vipak is madhur en Veerya is ushna.

Dosha

Dosha is Kapha Vata shamak. Het wordt dus gebruikt in aandoeningen waarbij zowel Kapha als Vata bij betrokken zijn. Deze zijn dan doorgaans verhoogd.
Door de sedatieve en hallucinerende werking is duidelijk dat deze plant dus van invloed is op het neurale systeem.

Extern

Extern wordt dit kruid gebruikt om oedeem te verminderen door het blad en de wortels te vermalen en als een pasta op zwellingen te doen. Bij vata aandoeningen kan er gemasseerd worden met olie waar Ashwagandha in zit. Bij oorpijn wordt juice van de wortel gebruikt om te druppelen. De oorpijn neemt af en de discharge wordt opgelost.

Zenuwstelsel

Door de milde sedatieve werking wordt dit kruid vaak ingezet bij insomnia. Tegenwoordig wordt Withania somnifera herontdekt en krijgt het een belangrijke plaats in de zoektocht naar middelen om Alzheimer te behandelen. Lees daar mijn andere artikel over: Ashwagandha is Mogelijk een Belangrijk Middel Tegen Alzheimer!

Circulatiesysteem

Ashwagandha heeft een positief effect op het hart, reinigt het bloed en zoals eerder vermeld vermindert oedeemvorming. Een decoctie van Ashwagandha wordt gebruikt bij reumatische artritis.

Ademhalingssysteem

Dit kruid is een expectorant en heeft anti astmatische eigenschappen. Daardoor wordt het ook vaak ingezet bij hoesten en astma. Bij dat laatste wordt Ashwagandha gemengd met honing en ghee en warm ingenomen. Een lage dosering van de decoctie van de bark is een probaat middel tegen hoesten en astma.

Voortplanting systeem

Al duizenden jaren wordt Withania somnifera gebruikt als een afrodisiac voor zowel de man als de vrouw. Het recept voor dit afrodisiac is 5 gram Withania somnifera met 10 gram ghee, 250 ml melk en een theelepel zuivere bijenhoning.

Urinewegen

Het werkt als een diureticum en wordt dus ingezet bij oliguria of anuria (weinig kunnen plassen).

Huid

Het wordt gebruikt voor de bestrijding van vitiligo en andere huidproblemen.

Satmikaran

Het ondersteunt kinderen in de groei, verbetert het immuunsysteem en zorgt voor een evenwichtige balans.

Gebruikte plantendelen

Wortel, blad, en de as. Dat laatste is gebruikelijk in de Ayurveda en dan vooral in de Ayurveda uit het zuiden van India dat ook wel Siddha Ayurveda genoemd wordt. As of bhasma is een proces waarbij de plant netzolang verbrand wordt totdat een transformatie optreed waarbij het as van zwart naar puur wit kleurt. Dit gebeurd door een flinke hoeveelheid kruiden in een aardewerken pot in de grond te begraven met twee pijpen boven de grond voor aanvoer van zuurstof en afvoer van de rook.

Onder de aardewerken pot brand een vuur dat ervoor zorgt dat de transformatie plaats kan vinden. Mensen kennen bhasma ook als Vibuti dat door Sai Baba vaak gebruikt werd. De markering op het voorhoofd dat je bij Mohana vaak ziet net zoals bij heel veel mensen uit Zuid India is ook bhasma.

Dosering

Poeder tussen de 3 en 5 gram per dag, as en zoutoplossingen 2 tot 3 gram per dag.

Formuleringen

Ashwagandha choorna,  rasayana,  ghritham,  aristam, Askandpak, Maharasanadi, Sukumarghrut, Saubhagyasunthipak en nog een aantal minder belangrijke formuleringen.

Aantekeningen vanuit een aantal Ayurvedische geschriften.

In de vele Ayurvedische geschriften heb ik de volgende informatie gedestilleerd waar Withania somnifera allemaal voor gebruikt wordt:
Dit kruid wordt gebruikt voor artritis, angst, slapeloosheid, tumoren, tuberculose en chronische leverziekte.

Withania somnifera wordt ook gebruikt als een “adaptogeen” om de resistentie tegen omgevingsstress te verhogen, en als algemeen tonicum.
Het wordt ook gebruikt voor haar immunomodulerende effecten, verbetering van cognitieve functies, verminderen van ontstekingen, voorkomen van verouderings effecten, vermagering, onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen, menstruele aandoeningen, fibromyalgie en bij de hik.

Het wordt ook oraal gebruikt als een afrodisiacum, en emmenagogue (bevordert de menstruatie) en voor het behandelen van astma, leukoderma, bronchitis, rugpijn en artritis.
Lokaal wordt Withania somnifera gebruikt voor de behandeling van zweren, rugpijn, hemiplegie pijn en bij artritis.

Interactie met medicatie

Tegen diabetes
DRUGS Interactie Rating = Matig Wees voorzichtig met deze combinatie.
Er is voorlopig klinisch bewijs dat Withania somnifera de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Dat zou betekenen dat theoretisch gezien Withania somnifera een additief effect kan hebben in combinatie met het gebruik van medicijnen tegen diabetes en verhoogt dus het risico van hypoglykemie.

Bloeddrukverlagende medicatie

DRUGS Interactie Rating = Matig Wees voorzichtig met deze combinatie.
Dierlijke onderzoek suggereert dat Withania somnifera de systolische en diastolische bloeddruk zou kunnen verlagen. Theoretisch gezien zou Withania somnifera dus additieve effecten hebben bij het gebruik in combinatie met antihypertensiva en daardoor het risico van hypotensie uitlokken.

BENZODIAZEPINES

BENZODIAZEPINES – Psycho actieve medicatie
DRUGS Interactie Rating = Matig Wees voorzichtig met deze combinatie.
Theoretisch zou Ashwagandha de effecten van benzodiazepinen kunnen verhogen. Er is voorlopig bewijs dat Ashwagandha een additief effect heeft met diazepam (valium) en clonazepam (Klonopin). Dit kan ook optreden met andere benzodiazepines, zoals alprazolam (Xanax), flurazepam (Dalmane), lorazepam (Ativan) en midazolam (Versed).

CNS DEPRESSANTS

DRUGS Interactie Rating = Matig Wees voorzichtig met deze combinatie.
Theoretisch kan het kalmerend effect van Withania somnifera de effecten van barbituraten, andere sedativa en anxiolytica versterken.

IMMUNOSUPPRESSANTS

DRUG Interactie Rating = Matig Wees voorzichtig met deze combinatie.
Theoretisch zou Ashwagandha de effectiviteit van immunosuppressieve therapie kunnen verlagen vanwege de potentiële immuunstimulerende effecten. Er is voorlopig bewijs dat Ashwagandha immunosuppressie veroorzaakt door het afnemen van de effecten van cyclofosfamide.

Het zou ook de effectiviteit van andere immunosuppressieve geneesmiddelen kunnen verlagen zoals: azathioprine (Imuran), basiliximab (Simulect), ciclosporine (Neoral, Sandimmune), daclizumab (Zenapax), muromonab-CD3 (OKT3, Orthocole OKT3), mycofenolaatmofetil (CellCept), tacrolimus (FK506, Prograft), sirolimus (Rapamune), prednison (Deltasone, Orasone), en andere corticosteroïden (glucocorticoïden).

SCHILDKLIER HORMOON

DRUG Interactie Rating = Minimaal maar wees waakzaam met deze combinatie.
Theoretisch zou Ashwagandha additieve effecten kunnen hebben bij gebruik van schildklier supplementen. Er is voorlopig bewijs dat Withania somnifera schildklierhormoon synthese en / of secretie zou kunnen verhogen.

Interactie met laboratorium testen

Digoxine SERUM ASSAY: Withania somniferaa bevat withaferin A, dat een soortgelijke structuur heeft als digoxine. Withania somnifera kan dus een vals positieve waarde geven door verhoging van digoxine niveaus bij het gebruik van metingen met fluorescentiepolarisatie immunoassays (FPIA), microdeeltjes enzym immunoassays (MEIA) of Abbott Digoxine III test.

De Beckman test voor digoxine lijkt slechts minimaal beïnvloed te worden. Roche Tina-Quant turbidimetrische inhibitie immunoassay wordt alleen beïnvloed door zeer hoge Ashwagandha niveaus, gelijk aan de plasmaspiegels na een overdosis digoxine.
Schildklier functie testen: Er is enig bewijs dat Withania somnifera schildklierhormoon synthese of secretie zou kunnen stimuleren. Theoretisch gezien zou Ashwagandha het schildklier stimulerend hormoon (TSH) kunnen onderdrukken en het triiodothyronine (T3) of thyroxine (T4) waarden kunnen verhogen.

In Pubmed zijn 762 artikelen te vinden waar Withania somnifera in vermeld wordt. Ik heb hier een monogram over geschreven dat hier te downloaden is als pdf waar ik de meest interessante studies uit gedestilleerd hebt.

Op verzoek kan ik je een monogram opsturen van Withania somnifera met alle informatie over bijwerkingen met geneesmiddelen.

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

11 gedachten over “Ashwagandha de Koning der Ayurveda Kruiden”

 1. Kan u mij dit monogram doormailen?
  Ik gebruik oxazepam en zopiclon en zou graag weten of dit kan. Denk eigenlijk niet want ik ben vreselijk suf en licht in mijn hoofd sinds ik Ashwagandha neem.
  Alvast mijn dank!

 2. Beste Francis,
  Ik ga je het monogram doorsturen. Gezien je medicatie raad ik je aan om andere Ayurvedische kruiden te kiezen. Bel me anders even op 06 52 41 65 23 dan kunnen we dit bespreken.
  Met vriendelijke groet,
  Cornelis Peters

 3. Ik zou heel graag het monogram van u willen ontvangen. Ben gisteren begonnen met de inname van 2 x 300 ashwagandha. Ik slik ook 2 x 5 Mg oxazepam. Dat is niet zoveel. Maar wil graag weten of deze combinatie kwaad kan of niet.
  Bij voorbaat mijn dank.
  Met vr.gr.
  Marian

  1. Europa Ayurveda Centrum

   Beste Marian,
   Het is raadzaam om een ander Ayurvedisch kruid te kiezen omdat Ashwaganda de werking van oxazepam beïnvloed. Neem anders even contact met me op zodat we dit goed kunnen afstemmen.
   06 52 41 65 23 is mijn directe nummer.
   Het monogram stuur ik je per email toe.
   Met vriendelijke groet,
   Cornelis Peters

 4. Hallo,
  Wilt u mij ook het monogram sturen?
  Momenteel gebruik ik alleen maar cbd olie.
  Heb in het verleden mtx gespoten voor reuma.
  Ik neem aan dat ik ashwaganda wel mag gebruiken als er verder geen medicijnen gebruikt worden?

  Met vriendelijke groet
  Gisèla

  1. Beste T,
   Oxazepam is een benzodiazepine en dat werkt sedatief. Het maakt je kalm en werkt ook slaapverwekkend. Daarom wordt het ook wel als slaapmiddel gebruikt. Ashwaganda werkt ook sedatief dus dit gaat je niet helpen. Je wordt er mogelijk dus suffer van. Ik raad je aan om eens een consult af te spreken om te onderzoeken wat het beste bij je past en in welke dosering.Je kunt me ook even bellen 06 52416523 om verder informatie.
   Groet van Cornelis

 5. Goedendag, ik heb gebruik nu de Ashwagandha van NOW 450 mg. Ik heb begrepen dat er het beste een zo laag mogelijk gehalte withaferin a in kan zitten. Dat zou een slechte withanolide zijn? Nu staat er alleen op mijn potje withanolides: 11 mg en Withania Somnifera min. 2.5%, dat is de Ashwagandha zelf.

  Maar ik wil graag weten hoeveel withaferin a dit potje bevat van de 11 mg withanolides en heb dat nagevraagd bij NOW (nog geen reactie)
  De rest van de withanolides zijn denk ik goede witahnolides of weet u dat niet? Heeft u een top 3 van de beste Ashwagandha supplementen?

  Alvast bedankt. groet, Marlijn de Vreede

 6. Beste Marlijn,
  Withaferin A is geen slechte withanolide. Withaferin A is een natuurlijk product geïsoleerd uit de medicinale plant Withania somnifera, een belangrijk ingrediënt in de Indiase Ayurvedische geneeskunde, en is wijd bestudeerd voor zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Onlangs zijn studies die de biologische activiteiten van withaferin A karakteriseren uitgebreid om de bepaling van zijn anti-kanker eigenschappen te omvatten. Metaferine A werd aanvankelijk gerapporteerd om celgroei te remmen en apoptose te induceren in in vitro en in vivo modellen van borstkanker. Latere studies van de antikankeractiviteit van withaferin A in colonkankercellen toonden het vermogen om Notch1 te moduleren. Wat de dosering betreft.
  Een dosering gedroogde Ashwagandha-wortels als voedingssupplement varieert van 0,5-2,0 gram per dag. Van een geconcentreerd extractpoeder met een gehalte van 1,5% withanoliden en 8% withanolides, wordt een dosering van respectievelijk 100-500 mg en 25-100 mg dagelijks aanbevolen als voedingssupplement.

 7. Nog even terug komen op je vraag naar een top 3. Kijk naar hoe het product bewerkt wordt. De globale beschrijving zegt niet altijd of het wel of niet biologisch geteeld wordt. Ik vind dat een belangrijke indicatie of er met zorg met kruidensupplementen omgegaan wordt.

 8. Hallo, ik zit in een enorme burn-out. Ik gebruik hiervoor sinds half februari 2 x per dag 5 Mg oxazepam en indien nodig voor het slapen gaan Zopiclon. Ik zou hier graag vanaf willen maar voel dat het niet kan. Kan ik naast deze medicijnen of in plaats van deze medicijnen ashwagandha gaan gebruiken, en zo ja: welke? Ik zie dat er vele soorten op de markt zijn.
  Graag lees ik uw reactie.
  Bijvoorbeeld dank.
  Met vriendelijke groet,
  Ella Kromhof

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.