Ashwagandha is Mogelijk een Belangrijk Middel Tegen Alzheimer!


Sinds mijn artikel met dezelfde titel op 6 februari 2015 verscheen zijn de wetenschappers verder gegaan met hun onderzoeken. Ik tel vandaag 7 artikelen in PubMed die gaan over het belang van het Ayurvedisch kruidenpreparaat Ashwagandha bij neurodegeneratieve ziekten.

Nog geen effectief medicijn

Neurodegeneratieve ziekten veroorzaken vaak een onomkeerbare vernietiging van neuronale netwerken. Een neuronaal netwerk is een groep van neuronen die nauw met elkaar zijn verbonden. In ons centrale zenuwstelsel bevinden zich veel van dit soort netwerken. Effectieve reguliere medicijnen tegen neurodegeneratieve ziekten bestaan nog niet.

Ayurveda en Ashwagandha

Ashwagandha en dan met name de wortel van Ashwagandha L. Dunal wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Ayurveda om algemene zwakte, nerveuze uitputting, slapeloosheid en verlies van het geheugen tegen te gaan.

Neurobeschermend effect tegen β-amyloid

Inmiddels is het neuroprotectieve effect van Ashwagandha L. Dunal fruit extract, in knaagdiermodellen bekend. Withanamides, de primaire actieve bestanddelen in W.somnifera fruit extract blijken neurobeschermende effecten tegen β-amyloid geïnduceerde cytotoxiciteit in neuronale celcultuur studies te hebben.

Bloed hersen barriere

Met dit gegeven onderzochten de wetenschappers of de withanamides (bio-actieve stoffen van ashwagandha) de bloed-hersen barrière kunnen passeren. Als dit zo is dan betekent het dat de bloed-hersen barrière dat gezien moet worden als een dikke muur om te zorgen dat er niets binnenkomt toch openingen heeft. Of dat withanamides eigenschappen bezitten die zo bijzonder zijn dat zij de bloed-hersen barrière zonder problemen kunnen passeren.

Test

In een proef met muizen werd deze hypothese nader onderzocht. De muizen werden toegediend met 250 mg / kg W.somnifera extract door intraperitoneale injectie. (injectie in de buikholte). Vervolgens werd het bloed en de hersenen door Q-TOF / MS-detectie geanalyseerd.

Conclusie

Vier belangrijke withanamides werden gedetecteerd in de hersenen en het bloed van deze muizen. Deze resultaten suggereren dus dat de withanamides de loed-hersen barrière kunnen passeren. Deze resultaten kunnen helpen om W.somnifera fruit extracten verder te ontwikkelen als een preventieve of therapeutische botanische drug om stress geïnduceerde neurologische aandoeningen te voorkomen.

Dit opent belangrijke perspectieven. De zoektocht gaat door maar het middel is al aanwezig. Niet nu maar al duizenden jaren.

In mijn volgende artikel ga ik in op een computersimulatie om de remming van menselijke acetyl cholinesterase door withanolide aan te tonen. Dit kan een belangrijke stap zijn voor het verdere begrip van Ashwagandha voor de behandeling van Alzheimer.

Ik hou u op de hoogte.width="250" Cornelis Peters
21 juni 2015

Lees ook mijn vorige artikel hierover.

Ashwagandha infographic
Ashwagandha

Bron:
Blood-brain barrier permeability of bioactive Withanamides present in Withania somnifera fruit extract.
Vareed SK, Bauer AK, Nair KM, Liu Y, Jayaprakasam B, Nair MG.
Phytother Res. 2014 Aug;28(8):1260-4. doi: 10.1002/ptr.5118. Epub 2014 Jan 23.

Quadrupole-time-of-flight (QTOF) mass spectrometers are high mass accuracy and high resolution instruments ideal for peptide sequencing in the Information Dependent Acquisition (IDA) mode. Their high resolution is useful for determination of charge state and protein mass measurements in addition to accurate mass determination of biological compounds.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

4 gedachten over “Ashwagandha is Mogelijk een Belangrijk Middel Tegen Alzheimer!”

  1. Beste Minke,
   Ashwagandha is bij verschillende webwinkels te koop. Je kunt het krijgen in pillen, capsules of dranken. De hoeveelheid aan werkzame inhoudsstoffen varieert sterk bij de verschillende merken en toedieningsvormen. Het is raadzaam om alvorens je dit kruid gebruikt een consult aan te vragen bij een Ayurveda arts of therapeut bij u in de buurt. Zij kunnen dan adviseren wat het beste bij u past. Ook als u meerdere medicijnen gebruikt is het belangrijk om te controleren hoe vaak en in welke hoeveelheden u Ashwagandha kunt gebruiken.
   Met vriendelijke groet,
   Cornelis Peters

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.