Ashwagandha is Mogelijk een Belangrijk Middel Tegen Alzheimer!

In de traditionele Ayurvedische geneeskunde wordt Ashwaganda (Withania somnifera) in vele formulas verwerkt om diverse aandoeningen te behandelen. Een van deze aandoeningen is de uitval van cellen en weefsels van het centrale zenuwstelsel. Ashwagandha wordt dan ook wel beschouwd als een tonic voor de hersenen. Inmiddels zijn er al verschillende interessante studies gedaan om deze claim te onderbouwen.
De werkingsmechanismen van deze eigenschappen zijn nog niet volledig begrepen. Een van deze studies baseert zijn conclusie op geisoleerde effecten van verbindingen met Ashwagandha op dementie modellen en op een dwarslaesie model.

Deze studie toonde aan dat de actieve bestanddelen, Withanolide A, withanoside IV en VI withanoside de presynapses, postsynapses, axonen en dendrieten in corticale neuronen na Abeta (25-35) geïnduceerde schade kunnen herstellen. In vivo orale Withanolide A, withanoside IV en VI withanoside (10 micromol / kg / dag gedurende 12 dagen) verbeterde Abeta (25-35) geïnduceerde geheugenstoornis, neuriet atrofie en synaptische verlies in de cerebrale cortex en hippocampus bij muizen.

Orale behandeling met withanoside IV verbeterde locomotorische functies bij muizen met SCI. Aangezien ruggenmergletsel (SCI) moeilijk te behandelen is zijn praktische en uitvoerbare strategieën zoals het gebruik van Aswaganda buitengewoon welkom. Bij muizen behandeld met withanoside IV (10 micromol / kg / dag gedurende 21 dagen), werd de axonale dichtheid en perifeer zenuwstelsel myeline niveau aantoonbaar verhoogd. Het verlies van CNS myeline en de toename van de reactieve gliosis werden niet beïnvloed door withanoside IV. Daarnaast sominone, een aglycon withanoside IV, werd geïdentificeerd als de voornaamste metaboliet na orale toediening van withanoside IV bij muizen. Withanolide A, withanoside IV en VI withanoside zijn daarom belangrijke kandidaten voor de therapeutische behandeling van neurodegeneratieve ziekten.

Deze gegevens suggereren dat oraal toegediend withanoside IV, neuronale disfunctie kan verbeteren bij de ziekte van Alzheimer en dat het actieve bestanddeel na metabolisme sominone is dat hier verantwoordelijk voor is.

Bronnen:

1)Withanoside IV and its active metabolite, sominone, attenuate Abeta(25-35)-induced neurodegeneration.
Kuboyama T1, Tohda C, Komatsu K.
Eur J Neurosci. 2006 Mar;23(6):1417-26.

2)Sominone enhances neurite outgrowth and spatial memory mediated by the neurotrophic factor receptor, RET. Tohda C1, Joyashiki. E. Br J Pharmacol. 2009 Aug;157(8):1427-40.

3) An Overview on Ashwagandha: A Rasayana (Rejuvenator) of Ayurveda
N Singh, M Bhalla, P de Jager, M Gilca. African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines. Journal Home : Vol 8, No 5S (2011) >

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

4 gedachten over “Ashwagandha is Mogelijk een Belangrijk Middel Tegen Alzheimer!”

  1. Beste Hans,
   Zodra ik meer informatie lees of hoor zorg ik dat het via deze blogs online komt. Hou deze blogs dus in de gaten of meld je aan voor de mailinglijst. Dan krijg je automatisch bericht hierover.
   Met vriendelijke groet,
   Cornelis

 1. monique twijnstra

  Beste Cornelis,
  Bij mijn man Frans Twijnstra is sinds januari 2016 Alzheimer via MRI scan geconstrateerd, vu zijn wij via een zoektocht het boek het glueten gevaar tegen gekomen, dus wij eten geen gluten slechte koolhydraten en toegevoegde suiker meer!
  Maar graag zouden we meer willen weten over Ayurvedische leefwijze, en Ashwaganda dus zet ons op de maillijst voor informatie tegen Alzheimer. Graag zouden we ook meedoen aan een onderzoek om aan te tonen dat gezond eten de strijd tegen Alzheimer kan vertragen! vr gr Monique en Frans

  1. Beste Monique en Frans,
   Ik zet jullie op de lijst en hou jullie op de hoogte van mijn informatie vanuit Ayurveda tegen alzheimer. Monique ik stuur je apart nog een artikel toe waarvan ik denk dat je er veel aan zult hebben.
   Met vriendelijke groet,
   Cornelis Peters

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.