Afvallen is niet genoeg om je weer gezond en fit te voelen. Deel 2.

Maria zat poedelnaakt voor me en ze had het niet eens in de gaten.

Dat was de eerste dag van de pancha karma kuur wel even anders.

“Meneer Peters, ik heb een enorme stap gedaan om deze kuur te doen maar ik ga zeker niet alles doen wat u zegt. Een vrouw heeft zo haar reserves.” Ze keek me daarbij weer fel aan, net zoals de eerste keer dat ik haar ontmoette en ze me iets heel persoonlijks en kwetsbaars verteld had.

Ze had haar handdoek stijf om zich heen en wurmde zich zijwaarts in de svedana-cabine om de eerste behandeling te ondergaan. Ze zuchtte daarbij hoorbaar diep, alsof ze er al spijt van had dat ze überhaupt begonnen was.

“Maria, we gaan zo ver als jij wilt dat we gaan en dat doen we in alle respect, maar bedenk wel dat deze kuur een programma heeft dat al duizenden jaren oud is. We houden rekening met je wensen maar willen ook doen waarvan wij weten dat het je gaat helpen en waar wij al jaren ervaring in hebben.”

“Ja, ja,” zuchtte Maria.

Buiten de cabine zag Maria zich geconfronteerd met een metershoge spiegel. “Mijn hemel wat ben ik lelijk en dik”, verzuchtte ze. “Ik zie er gewoon niet uit. Ik lijk wel in verwachting maar ik kan niet eens kinderen krijgen”, zei ze minachtend naar zichzelf en trok de handdoek strak om haar lichaam alsof ze het daarmee slanker kon maken.

Na de svedana-cabine ging Maria op de massagetafel liggen. Van te voren had ik haar gemeten met de VedaPulse en zag dat haar pitta torenhoog was. De kruidenolie die wij gebruiken zit in grote vaten. Daar hebben we drie typen van. Ieder type bevat zo’n twintigtal kruiden die wij in enorme wokken klaargemaakt hebben.

Aan de hand van de meting kies ik een van deze typen en ga dit vervolgens nog eens verfijnen met een aantal kruiden die ik standaard in de praktijk heb staan, zodat ik de olie precies kan afstemmen op de conditie van de mensen. In het geval van Maria koos ik ervoor om amalaki, neem, acorus calamus en centella asiatica aan de olie toe te voegen. Dit om de hoge pitta iets te temperen en om Maria’s hersenen te kalmeren en positief te ondersteunen.

We gebruiken zaden en bladeren van verschillende kruiden in builtjes die we in deze kruidenolie dopen en hiermee Maria’s lichaam tamponeren. We doen dit perfect synchroon, waardoor er een soort trilling ontstaat waardoor de huid zich opent en de olie met de kruiden naar binnen kan dringen. Ondertussen staat er zachte Indiase muziek op. Soms kies ik voor een mantra, maar vaker nog kies ik voor muziek met een frequentie die ervoor zorgt dat negatieve emoties kunnen wegebben.

De muziek, de geur van de kruiden en de olie, de zachte aanraking en de warme omgeving zorgen ervoor dat de patiënt zich volledig kan ontspannen. Dat gebeurde ook bij Maria. Langzaamaan trok de spanning uit haar lichaam en liet zij de dingen met zich gebeuren zonder dat haar geest ertussen kwam. Dit is het moment waarop de behandeling zijn grootste effect heeft.

Als er overgave is, dan is er ook acceptatie en opname. De voedende kruidenbehandeling wordt langzaam opgenomen en de beoogde verandering kan gaan plaatsvinden. Dit is het moment van harmonie en balans. Ook wij als behandelaars voelen ons opgenomen in de extase van dit moment. Als we dit kunnen bereiken, weten we dat de behandeling zal aanslaan.

Zo ook bij Maria, ze liet het toe, ze liet ons toe. Ik verwijderde de handdoeken, bedekte haar schaamstreek met een linnen doek en vervolgde de behandeling. Na de abhyanga – het aanbrengen van de olie – bedekten we haar met een laken en een deken zodat de olie met de kruiden nog even kon intrekken. We herhaalden de behandeling met haar rug, nadat we eerst het voedende klysma aangebracht hadden.

Een voedend klysma is een kleine flacon gevuld met 50 ml kruidenolie die anaal ingebracht wordt. In tegenstelling met het reinigende klysma hou je deze olie binnen. Je eigen darmperistaltiek brengt de olie in alle mogelijke inwendige plooitjes en inhammetjes van je darmen: de perfecte manier om van binnen uit je darmen schoon te maken met je eigen lichaam als behandelaar.

Na de behandeling op de massagetafel volgt het warme kruidenbad. Ook hier geldt weer dat alle kruiden gekozen worden voor de constitutie van de patiënt en voor het effect dat wij willen bereiken. Iedere dag heeft zijn eigen kruidencombinatie en iedere patiënt krijgt door toevoeging van specifieke kruiden zijn of haar unieke samenstelling. De kuur is niet voor niets op maat gemaakt – op de persoon afgestemd voor een maximaal effect.

Na de svedana-cabine, abhyanga met kizhi, voedende klysma, nasya en karna vasti volgde het warme kruidenbad voor Maria. Ik had een handvol berkenbladeren, hopbellen en gedroogde jasmijnbloemen in het bad gestrooid. Naast het bad branden kaarsen, de badkamervloer is verwarmd en er staan wierookstokjes te branden. Met de mantra op de achtergrond is het een buitengewoon aangename behandeling omdat het alle zintuigen positief activeert en stimuleert.

“Oh, wat heerlijk”, riep Maria uit, “wat voel ik me oprecht gezien en aangeraakt!” Ze stapte in het bad en begon te huilen. Zachtjes sloot ik de deur en liet Maria even alleen met haar emoties. Dit kan de pancha karma kuur dus uitlokken. Deze spontane reflex van je zorgvuldig opgebouwde houding kan zomaar onderuitgehaald worden. Tijdens de pancha karma gaat het niet om wie je lijkt te zijn, maar om wie je oprecht van binnen bent.

Maria huilde omdat we haar in haar ogen “lelijke lichaam” aangeraakt hadden en behandeld hadden alsof het een tempel is. En dat is het ook. Ons lichaam is een tempel en onze geest woont het liefst in een lichaam dat verzorgd en gevoed wordt alsof het een tempel is. Zo eenvoudig is het eigenlijk.

De dagen die volgden liet ik Maria schilderen en boetseren. Ze schilderde haar lichaam in klodders van donkere kleuren en vegen. Ze boetseerde zichzelf als een zandzak met een klein bolletje als haar hoofd. Ze deed haar uiterste best om het zo grof en plomp als mogelijk te laten zijn.

De derde dag van de behandeling: Maria zat poedelnaakt voor me en ze had het niet eens in de gaten. Ze vertelde over haar leven, haar relaties, haar werk, haar verdriet om het verlies van haar kind, ze huilde tussendoor terwijl ik bezig was met het klaarmaken van de olie. Maria werd vloeibaar en dat is het moment waarop veranderingen als vanzelf komen. De weerstand is weg en de acceptatie begint.

Toen vroeg ik haar om zichzelf te schilderen zoals ze zou willen zijn. Het palet van kleuren veranderde. Er kwamen lichte pasteltinten en doorzichtige lagen. De klei veranderde van plomp en zwaar in ranke en tedere vormen. Het was wonderbaarlijk om te zien hoezeer Maria zich kon vereenzelvigen met haar eigen opdracht.

Ik vertelde haar dat ook. “Zie je Maria, je gedachten sturen wie je wilt zijn. Dit is wie je denkt dat je bent”; ik wees naar haar eerdere schilderingen en beelden “en dit is wie je wilt zijn.” Ik tilde de lichte schilderingen op en liet het haar vanaf een afstand zien. “Hier ga je naartoe, naar deze lichte, luchtige, transparante, open en vormende wereld.”

Maria knikte langzaam en er kwam een prachtige glimlach op haar gezicht. Ze ging rechtop zitten en keek me zichtbaar geëmotioneerd aan. “Wil je me helpen om daar te komen”?

“Natuurlijk wil ik dat, het is zelfs een voorrecht voor me”, zei ik glimlachend terug.

Dit is het moment waarop ik samen met mijn patiënten het punt bereik waarop we elkaar gaan helpen. Ik kom met mijn ideeën over voeding die past bij de constitutie en het effect dat we willen bereiken en mijn patiënt vertelt me hoe dat uitpakt. Het is een gelijkwaardige samenwerking waarin beiden van elkaar leren.

Maria komt nog steeds naar me toe. Nu wandelt ze met kwieke passen door de tuin, zwaait al vanuit de verte naar me toe en is 45 kg lichter geworden.

Het afvallen ging als vanzelf omdat ze koos voor wie ze wil zijn en niet om haar lichaam te straffen. Het ging ook helemaal niet om het eten, het ging om het beeld wat ze van zichzelf had waardoor ze de behoefte had om te eten. Ze was teleurgesteld in zichzelf. Ze kon geen kinderen krijgen, ze was maar half vrouw, had ze zichzelf ingebeeld.

De pancha karma kuur heeft haar geconfronteerd met zichzelf op een hele diepe laag. Ze heeft zichzelf vergeven en is opgehouden om zichzelf te straffen. De kleine Maria die ver weggestopt was, is tevoorschijn gekomen en straalt als nooit tevoren. Ze is inmiddels veranderd van baan en werkt voor een groot internationaal bedrijf. Maria reist nu veel en ontmoet allemaal interessante nieuwe mensen. Het is alsof ze zichzelf opnieuw heeft uitgevonden en in bepaalde zin is dat ook zo. De relatie met haar man is intenser en beter dan ooit tevoren.

Het was deze zin die Maria tot in het diepste van haar hart voelde toen ik dit zei. Dit was het moment van omslag, inzicht en acceptatie en de rest is geschiedenis.

 “De erfenis die je nalaat zijn niet de kinderen die je krijgt maar het leven van ieder mens dat je tijdens je leven aanraakt door te zijn wie jij bent.”

Uit ervaring weet ik dat de eerste dag van de pancha karma kuur heel intensief is. Alles is nieuw, je weet niet echt wat je te wachten staat. Ja, er is wel een brochure en er is ook een verkorte versie met alle behandelingen, maar dat zegt eigenlijk niets als je het niet ooit zelf ervaren hebt.

Deze oudste medische kuur ter wereld is voor ons westerse mensen totaal vreemd. Je wordt van top tot teen ingesmeerd met kruidenolie, je krijgt voedende en reinigende klysma’s, je zit in hete zweetcabines en een bad vol met kruiden. Het is allemaal nogal wat. En dat vijf dagen achter elkaar. Niet alleen dat, er wordt ook volop gemeten en gepraat. Vaak vraag ik de mensen ook om hun emoties of gevoelens te schilderen of te boetseren. Iets wat ze voor het laatst gedaan hebben op de lagere school.

Deze pancha karma kuur, die wij in ons centrum al bijna 20 jaar in Nederland doen, hebben wij verder ontwikkeld en aangepast aan deze tijd. De kuur maakt namelijk heel veel los en met de emoties en gevoelens die daarbij vrij komen, willen we de mensen ondersteunen en opvangen.

Wat zegt het als je opeens midden in de kuur ongelofelijk moet huilen? Wat zegt het als je met geen mogelijkheid in dat kruidenbad kunt stappen? Wat zegt het als je alleen in de svedana-cabine kan zitten met de deur open? Wat zegt het als je absoluut je ondergoed wilt aanhouden ook al zit alles onder de olie en wordt het steeds ongemakkelijker? Wat zegt het als je wegloopt en pas na weken opbelt om te zeggen dat je er nog niet klaar voor was. Zo kan ik nog wel een heel tijdje doorgaan want alles wat ik hier schrijf hebben we meegemaakt.

Deze eerste dag is voor ons als behandelaars net zo intensief als voor onze patiënten. We moeten aan elkaar wennen, er moet een gevoel van vertrouwdheid opgebouwd worden en dat vraagt normaal gesproken tijd, maar die tijd hebben we niet echt. We hebben maar vijf dagen en na die vijf dagen weten wij soms meer van onze mensen dan hun naaste familieleden of zelfs hun partner. Want in die vijf dagen gaat het alleen om jou.

We zetten ons helemaal in om erachter te komen wie je bent, waarom je doet wat je doet en gaan er samen met jou achter komen of dit is wat je wilt of dat het is wat je jezelf aangeleerd hebt. Dat is de pancha karma kuur zoals wij die verder ontwikkeld en uitgebreid hebben in ons centrum in Witharen. Wij zijn meegegroeid met de levens en de keuzes van onze patiënten, die wij inmiddels al vele jaren volgen en waar diepgaande vriendschappen uit voortgekomen zijn.

Deze kuur is zoveel meer dan een reinigingskuur. Het is een louteringskuur. Een wonderlijke, vreemde manier om heel dicht bij jezelf te komen. Een alles of niets kuur. Een heel speciaal cadeau aan jezelf. Een kijkje in de verste hoeken en dalen van je ziel.

Wanneer je wilt weten of deze kuur ook voor jou geschikt is dan kun je een consult bij me afspreken. Je kunt me ook even bellen. De eerste 15 minuten zijn altijd gratis. Neem contact met me op via het contactformulier of bel naar 0523-677208.

Cornelis Peters (Ayurveda Geneeskundige)
Cornelis Peters (Ayurveda Geneeskundige)

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.