1 persoon
Kheer als ontbijt.
- Kheer is een bijzonder voedend gerecht. Door de kardemom, die zeer verwarmend werkt, wordt het spijsverteringsvuur aangewakkerd en zijn alle voedingsstoffen, waaronder zuivel, goed te verteren.
Kardemom opent de inwendige kanalen en zorgt voor een betere circulatie. De amandelen zijn buitengewoon voedend, de beste noot voor Vata. Saffraan tot slot balanceert alle drie dosha’s: is stimulerend, werkt als een afrodisiaca en verhoogt de bloedcirculatie
Wat je nodig hebt.
Ingrediënten
- 1 klein kopje gekookte basmati rijst (tip: kook de rijst de avond van te voren)!
- 2 dl. volle melk
- handje rozijnen, goji bessen, etc.
- handje gehakte amandelen
- paar draadjes saffraan, geweekt in scheutje rozenwater
- 4 kardemonpeulen, zaadjes uit zaaddozen, gevijzeld
- 1/4 theelepel kaneel
- 2 steranijs (optioneel)
- handje geschaafde amandelen, licht geroosterd (optioneel)
Bereidingswijze
Wanneer je de avond ervoor de rijst vast gekookt hebt ben je ‘s- morgens zo klaar. Neem het vervolgens het kleine kopje gekookte rijst en verwarm dit in een steelpannetje met de melk, de vruchtjes en de amandelen in ongeveer 5 minuten. Voeg dan de in rozenwater geweekte saffraandraadjes en de gevijzelde kardemon toe. Schep in een schaaltje en strooi er wat amandelschaafsel over. Hou je van kaneel dan kun je het gerecht bestrooien met een klein beetje kaneel. Ter decoratie twee steranijs en je gerecht is klaar en ziet er ook nog eens prachtig uit. Je kunt dit lauw of koud eten. Eet smakelijk.
Wil je zelf ook Ayurvedisch leren koken?
Volg dan onze online cursus “Koken met Zes Smaken.”
Deze cursus is voor het nieuwe jaar 2019 afgeprijst van 150,- naar 75,- euro.
Druk op de groene knop en doe mee.
Wij vinden het erg leuk om jullie reactie te horen als je dit recept gemaakt hebt. Misschien heb je nog andere ideeën of toevoegingen. Laat het ons weten.