Tien Ayurvedische tips tegen Slapeloosheid.


Volgens Ayurveda wordt slapeloosheid en onrustige slaap veroorzaakt door Vata dosha. Vata is verantwoordelijk voor beweging, activiteit en alle processen van ons denken. Vata is licht, snel, en luchtig van aard.

Wanneer Vata in evenwichtig is, voelen we ons creatief, licht, geïnspireerd, en energiek. Wanneer Vata uit evenwicht is voelen we ons vermoeid, niet in staat om de constante stroom van gedachten te stoppen en zijn we snel angstig. We zouden kunnen spreken van een hyperactieve geest maar dan in negatieve zin. We hebben er last van en omdat het in ons hoofd afspeelt en het is moeilijk om hier vat op te krijgen.

Laten we eens kijken welke tips Ayurveda heeft om je lichaam en geest voor te bereiden op een goede nacht van rustgevende slaap.

Tip 1

Een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om slaap op te wekken is om wat olie op je hoofdhuid en de zolen van je voeten te wrijven voordat je naar bed gaat. Gebruik hier sesamolie, brahmi olie, jasmijnolie of kokosolie voor. Masseer dit zachtjes gedurende een paar minuten. Warm de olie van te voren op want niets is zo ontspannend als massage met warme olie.

Tip 2

Drink een kopje warme amandelmelk voor het slapen gaan. Je kunt gewone melk drinken als je wilt, maar je ook ook een snufje nootmuskaat (1/8 theelepel) en kardemom toevoegen zodat het nog smakelijker en effectiever wordt. Nootmuskaat is een kalmerend, aromatisch en rustgevend kruid.

Tip 3

Gebruik in je laatste maaltijd Vata paciferende voeding, dan moet je denken aan voedingsmiddelen die warm, vochtig, en aardend zijn zoals soepen, curries (warme groentes met kruiden) aardend voedsel is voedsel dat uit de aarde komt, zoals aardappelen, truffels, asperges, wortels en natuurlijk kruiden. Vermijd het eten van droog of rauw voedsel, en het drinken van ijskoude dranken.

Tip 4

Zorg dat je dagelijks een vaste routine hebt in je voeding en het tijdstip van slapen.
Bijvoorbeeld ontbijt om 8 uur, lunch om 13 uur en avondeten om 18 uur. Slapen om 23 uur. Dit ritme geeft je houvast en tussen de maaltijden door heeft je lichaam voldoende tijd om alles goed te verwerken.

Tip 5

Geef jezelf een positieve affirmatie. Ga dus niet naar bed met de gedachten dat je toch niet in zult slapen. Laat dat los en draai het om. Zeg tegen jezelf dat je gaat slapen omdat het rustgevend en voedend is voor je en dat je zin hebt om uitgerust wakker te worden.

Tip 6

Drink Kamille thee. Al heel lang is het bekend van kamille dat het een traditionele remedie tegen slapeloosheid is.

Tip 7

Valeriaan is een geweldig middel om stress te verlichten en ontspanning uit te lokken. Het is beschikbaar in thee of druppels.

Tip 8

Probeer een geleide ontspanning voor het slapen gaan. Luister eens naar deze meditatie opname rechtstreeks uit de natuur om je ontspanning naar het volgende niveau te tillen.
Droom fijne en mooie verhalen!

Kijk ook eens naar onze webshop voor de Meditatie CD van Vighnesh, een absolute aanrader.
Onze nieuwe webshop:

Tip 9

Zorg dat je bed en je slaapkamer schoon en zuiver is. Ventileer goed, eventueel in de avond het raam opendoen zodat verse lucht je kamer binnenkomt.

Tip 10

Zorg voor meer beweging overdag. Doe je dagelijkse oefeningen zoals yoga of ga naar de sportschool. Wanneer je conditie het toelaat is hardlopen bijzonder goed. Kijk wat bij je past en wat je volhoud.
Dansen, tai chi, wandelen is ook prima. Koop een stappenteller en kijk of je dagelijks 10.000 stappen haalt. Daar zit meteen alles in, ook het gedribbel door je huis of op de zaak telt dan mee.

In de commentaren hieronder ben ik benieuwd wat bij jou helpt om in te slapen. Laat het me weten.

cornelis peters

Cornelis Peters
21-10-2015

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

4 gedachten over “Tien Ayurvedische tips tegen Slapeloosheid.”

 1. Als ik verwacht moeilijk in slaap te zullen vallen smeer ik me , vlak voor ik naar bed ga, van top tot teen in met sesamolie. (Niet teveel olie, maar voldoende dat het lekker in kan trekken) Meestal slaap ik dan binnen 10 min

  1. Dag Kitty,
   Dankjewel voor deze fijne tip.
   Sesam olie uit de zaden van de boom Sesamum indicum Linn. (Pedaliaceae) wordt in de Ayurveda gebruikt bij de behandeling van het centrale zenuwstelsel en bij insomnia. Geweldig dat het zo goed bij je werkt.
   Fijn weekend,
   Cornelis

 2. Ik heb jarenlang (!) geleden onder hardnekkige slapeloosheid. Alle tips geprobeerd, resultaat: nul.
  Heel vaak wakker om 3 uur ’s nachts en met geen mogelijkheid meer in slaap kunnen komen. Ik was dan net zo wakker als overdag. Ik heb veel gezondheidsproblemen die mede te wijten zijn aan slaapgebrek.
  Ik gebruik nu sinds een week momocardia charantia omdat ik een sterk wisselende bloedsuikerspiegel heb. Sinds de 3e dag slaap ik en hoe…Geen doorwaakte nachten meer,ik word pas om 7 uur wakker, dat is mijn tijd om op te staan. Heerlijk, ik weet niet wat me overkomt!

  1. Wat fijn om dit te horen Miny. Ik weet dat Momordica heel erg veel positieve eigenschappen heeft en nu is er weer een bij.
   Dankjewel dat je dit deelt met ons.
   Met vriendelijke groet,
   Cornelis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven