Pitta eet niet als Vata en helemaal niet als Kapha.

“Cornelis, check this out”.

Met een link naar een artikel uit de New York Times , Whatsappte Madan mij met een grijnzend emotiecoontje er nog eens achteraan.

Ik heb Madan vorig jaar tijdens het Internationale Ayurveda Congres in Leiden ontmoet, waar het meteen klikte tussen ons. Madan vertelde me dat hij in zijn wetenschappelijk onderzoek naar de kern van de cel iets miste wat hij terugvond in de Ayurveda. We hebben inmiddels al vele buitengewoon interessante gesprekken gevoerd waar ik in mijn volgende blogs op terug wil komen.

A.I onderzoekt dr. Topol

Maar het artikel wat Madan mij stuurde ging over een cardioloog uit Amerika, Eric Topol genaamd, die deelnam aan een onderzoek om uit te vinden welke voeding bij hem paste.

Ik laat nu dr. Topol zelf even aan het woord.

[camera] “Een paar maanden geleden nam ik deel aan een experiment van twee weken waarin ik een smartphone-app gebruikte om elke hap eten die ik nam, elk drankje dat ik dronk en elke medicatie die ik gebruikte te volgen, en ook hoeveel uren ik sliep en trainde.

“Ik droeg een sensor die mijn bloedsuikerwaarden monitorde en ik stuurde een monster van mijn ontlasting op voor een beoordeling van mijn darmmicrobioom. Al mijn gegevens werden samengevoegd met soortgelijke input van meer dan duizend andere mensen.”

“Deze gegevens werden door kunstmatige intelligentie geanalyseerd om een persoonlijk dieetalgoritme te creëren. Het ging erom te achterhalen wat voor soort voedsel ik zou moeten eten om een langer en gezonder leven te leiden.” [/camera]

De uitkomst

De uitkomst was even verbazingwekkend als vermakelijk ondanks de enorme database aan informatie. Wat dokter Artificial Intelligence Eric namelijk aanraadde was braadworst en kaasgebakjes en natuurlijk nog een hele lijst met andere voeding, maar dit stond met stip bovenaan op zijn nieuwe dieet.

Twijfelachtige onderzoeksresultaten

Wat blijkt nu? Volgens dr. Topol weten we buitengewoon weinig over de wetenschap van voeding. Het is namelijk erg moeilijk om gerandomiseerde trials van hoge kwaliteit te doen: ze vereisen dat mensen jarenlang vasthouden aan een dieet voordat er een beoordeling kan worden gemaakt met significante gezondheidsresultaten.

De database van dokter Articial Intelligence zit dus vol met informatie over dieetonderzoeken die ronduit twijfelachtig zijn en soms zelfs ronduit tegenstrijdig.

Het grootste onderzoek ooit – dat vond dat het “mediterrane dieet” het risico op hartaanvallen en beroertes verlaagde – moest worden ingetrokken en opnieuw worden gepubliceerd met verzachtende conclusies.

De meeste studies zijn observationeel, afhankelijk van voedseldagboeken met wankele herinneringen van de deelnemers. Er zijn veel van dergelijke studies, waarbij meer dan honderdduizend mensen zijn beoordeeld op koolhydraatconsumptie of vezels, zout of kunstmatige zoetstoffen en het beste wat we kunnen zeggen is dat er misschien een verband is en niet iets over oorzaak en gevolg.

Misschien niet verrassend, maar deze studies hebben elkaar ook nog eens heel vaak tegengesproken. Ondertussen is het veld ondermijnd door de voedingsindustrie, die probeert invloed uit te oefenen op het onderzoek dat zij financiert. Want wiens brood men eet diens woord men spreekt.

Kunstmatige intelligentie helpt mee

Zeer recent, met de mogelijkheid om grote datasets te analyseren met behulp van kunstmatige intelligentie, hebben we geleerd hoe simplistisch en naïef de aanname van een universeel dieet eigenlijk is.

Het is zowel biologisch als fysiologisch onwaarschijnlijk: het is in tegenspraak met de opmerkelijke heterogeniteit van het menselijk metabolisme, het microbioom en de omgeving, om maar een paar dimensies te noemen die elk van ons uniek maken.

[media]Een goed dieet, zo blijkt, moet geïndividualiseerd worden.[/media]

Ik schrijf het nog een keer op want na vele miljoenen euro’s en dollars geïnvesteerd te hebben in double blind random onderzoeken, dat zijn dus wetenschappelijke studies, zijn we er dus achter gekomen dat:

[media]Een goed dieet, zo blijkt, moet geïndividualiseerd worden.[/media]

Ayurveda wist dit al

Daarom stuurde Madan mij dit toe. Want Madan heeft net als ik zowel de reguliere medicijnen als de Ayurveda bestudeerd en is net als ik buitengewoon geïnspireerd door de enorme reikwijdte en diepte van de kennis die in de Ayurveda besloten zit.

Madan is een genoombioloog met uitgebreide ervaring in de ontwikkeling en implementatie van genomische testen. Daarnaast is hij de uitvinder van de Molecular Copy Counting Technique, een techniek met zeer hoge resolutie en hoge gevoeligheid voor het beschrijven van genetische variatie op het niveau van afzonderlijke cellen en afzonderlijke DNA-moleculen.

Als geen ander snapt hij dus hoe complex het menselijk lichaam is en hoe opmerkelijk de uitgebreide kennis op voedingsgebied en persoonlijke aanpak is van de 5000 jaar oude Ayurveda, de traditionele wetenschap van zijn thuisland India.

Je Prakruti bepaalt je metabolisme

Ayurveda maakt gebruik van drie typen constituties die in grote lijnen vergelijkbaar reageren op het metabolisme.

Vata-, pitta- en kapha-prakriti blijken dus unieke metabole activiteiten te hebben. Pitta eet niet als Vata en helemaal niet als Kapha. Volgens de Ayurveda is kapha langzaam, pitta snel en heeft vata een variabel metabolisme. Daarnaast kun je hierop nog variaties zien zoals dubbele doshas en zelfs een constitutie waarbij alle drie de doshas even sterk vertegenwoordigd zijn. In totaal zijn er zeven constitutietypen.

Naast deze zeven constitutietypen kun je verder kijken naar de subgroepen van iedere constitutie. Vata, pitta en kapha hebben ieder nog vijf subdoshas. De verschillen daarin kun je meten. In theorie kun je zien dat je dit nog verder kunt uitsplitsen tot wel 67 classificaties. Op die manier kom je steeds dichter bij een individuele aanpak wat iemand idealiter kan eten.

Niet te meten maar wel bepalend

Daarnaast heb je buiten alle metingen om ook nog zoiets als de mens zelf. Wat is het voor persoon, wat voor werk doet deze persoon? In wat voor relatie zit hij? Hoe staat het met zijn leven nu, is hij tevreden en gelukkig of is zijn leven nog helemaal niet uitgebalanceerd en is hij nog zoekende? De psychologie en de staat van iemands zijn wordt helemaal nergens genoemd, terwijl iedereen weet wat voor invloed zoiets als examenangst op je spijsvertering heeft.

Kook je zelf? Kweek je je eigen groente of haal je het uit een winkel? Neem je de tijd om te koken of raffel je het snel af als iets dat nu eenmaal moet? De energie die in het eten komt als je dit met liefde, overgave en aandacht klaarmaakt, komt met de bovengenoemde metingen helemaal niet aan de orde. Maar dat is buitengewoon belangrijk.

Handleiding Ayurveda geeft raad

In de Ayurveda zijn er richtlijnen om je voeding tot je te nemen. Zelfs de plaats in je huis en de richting waarin je zit heeft invloed op je spijsvertering.

Maar het allerbelangrijkste is dat je de tijd neemt om bewust te eten. Met eerbied en aandacht. Het bidden voor het eten of even een stiltemoment voor het eten is absoluut aan te raden. Je stemt dan even af op een moment voor jezelf en de tijd die je neemt om jezelf van voeding te voorzien waaruit je de energie haalt om de dingen te doen waarvoor je hier op aarde bent.

Dat klinkt wat hoogdravend maar ik meen dit oprecht. Eten is belangrijk omdat we voeding nodig hebben om te overleven. Eten is dus een noodzaak.

Wil je even geholpen worden

Wanneer je vragen hebt over je voeding of wilt weten wat voor soort voeding bij je past, dan kun je hier de test doen en hier aflezen welke kolom je kunt kiezen. Wil je meer informatie over jouw specifieke constitutie en de voeding die daarbij past? Spreek dan een ABC-consult af.
Met dit consult onderzoek ik je constitutie en bespreken we met elkaar wat je dwarszit of waar je aandacht aan wilt besteden. Je krijgt dan een verslag van mij mee van ongeveer 20 A4jtes met informatie specifiek op jou gericht.

Want dat is Ayurveda. Persoonsgebonden medicijnen en adviezen van voor de jaartelling. Zo oud maar nu ook wetenschappelijk bewezen, splinternieuw.

Voor 15 minuten gratis advies kun je me bellen. Stuur dan even een email naar afspraak@ayu.nl en maak een telefonische afspraak met mij via Irene. Ik bel je dan terug met adviezen wat betreft goede voeding dat geschikt is voor jou.
Fijne dag,
Cornelis Peters

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.