Vedisch Management

Het Europa Ayurveda Centrum wordt geleid volgens Vedisch Management. De allereerste vorm van holistisch management. Regelmatig geven wij lezingen en coachen wij bedrijven en ondernemers om vanuit Vedisch Management hun bedrijf te leiden.

Management

Management is een hot item en wordt dagelijks veelvuldig en op heel veel verschillende manieren gebruikt. De definitie van management volgens ‘Van Dale’ is het leiden van een bedrijf of instelling. Leiding betekent: richting geven aan, het besturen en gidsen van de doelstellingen waar het bedrijf voor staat.
Kortgezegd is management het uitvoeren van allerlei activiteiten om iets voor elkaar te krijgen.

Bereiken van doelen

Het woord management draait dus altijd om het bereiken van doelen en de managers zijn de richtingaanwijzers die dingen door andere mensen gedaan willen hebben om het doel te bereiken. Het management is de manier waarop, waarmee en wanneer.

Veda’s

Veda’s is de verzamelnaam voor de geschriften die de basis vormen voor de upanishaden, de Indiase filosofie en veel van de religies die tot het hindoeïsme gerekend worden. In Veda zit het woord Vid dat verwijst naar universele kennis. Deze kennis is door rishis (zieners) via innerlijk schouwen in zuiver bewustzijn ontvangen.

Versvorm

De Veda’s omspannen een tijdsperiode van 2500-7000BC. Omstreeks 1500BC zijn de Veda’s voor het eerst beschreven. Voor die tijd werd deze kennis door de leraren in speciale versvormen en ritmes doorgegeven aan de leerlingen. Tot op vandaag de dag is deze oude vorm van kennisoverdracht – het reciteren van mantra’s – nog steeds actueel in India.

Universele kennis

De Veda’s bestaan uit religieuze hymnen over God(en), spirituele filosofie, het universum, de natuur en de juiste levenswijze. Deze universele kennis is bedoeld om de mens inzichten en richtlijnen te geven om te leven volgens de wetten van de natuur voor het geestelijke en sociale belang van de gehele mensheid.

Vedisch Management

Vedisch management is het leiden van een onderneming gestoeld op de filosofie van de Veda’s. Je zou kunnen zeggen dat de oude zieners de eerste vedische managers waren. Zij gaven inzichten en richtlijnen om een bedrijf te leiden volgens de wetten uit de natuur voor het geestelijk en sociaal belang van alle medewerkers. Het uitgangspunt is dus holistisch en omvat het gehele
gamma van menselijke inspanningen op het lichamelijke, geestelijke, intellectuele, sociale, ecologische en spirituele niveau.

Het doel heiligt het woord verantwoordelijkheid

Het doel heiligt alleen de middelen die passen in een holistische benadering met respect voor de natuur, verantwoordelijkheid voor en naar elkaar, om samen sociaal, intellectueel en spiritueel te groeien zodat het bedrijf optimaal kan presteren. Er mag geld verdient worden, graag zelfs maar dat mag nooit ten koste gaan van de natuur en van de mensen. Iedereen moet profiteren van de kennis en kunde van het bedrijf. Dat is Vedisch management. Holistisch en spiritueel zijn geen wazige begrippen, het is het behoud van ons als mens en natuur.

Alfa en Omega

Vedisch management is niet alleen de oorsprong van management het is ook meteen het antwoord.

Beluister Vedisch Management-Hoe bereik je jouw klanten! boodschap over het vinden en binden van klanten
X