Mondiaal Centrum voor Traditionele Medicijnen

Het potentieel van traditionele geneesmiddelen maximaliseren door moderne wetenschap en technologie

Mondiaal_Centrum_voor_Traditionele_Medicijnen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de regering van India hebben op 25 maart 2022 een overeenkomst ondertekend voor de oprichting van het WHO Mondiaal Centrum voor Traditionele Medicijnen. Dit mondiale kenniscentrum voor traditionele geneeskunde, ondersteund door een investering van 250 miljoen dollar van de Indiase regering, heeft tot doel het potentieel van traditionele geneeskunde uit de hele wereld met behulp van moderne wetenschap en technologie te benutten om de gezondheid van mensen en de planeet te verbeteren.

Naar schatting gebruikt ongeveer 80% van de wereldbevolking traditionele geneeskunde. Tot nu toe hebben 170 van de 194 lidstaten van de WHO het gebruik van traditionele geneeskunde gemeld en hun regeringen hebben de WHO om steun gevraagd bij het creëren van een corpus van betrouwbare bewijzen en gegevens over traditionele geneeswijzen en producten.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO: “Voor vele miljoenen mensen over de hele wereld is de traditionele geneeskunde de eerste stap voor de behandeling van vele ziekten. Ervoor zorgen dat alle mensen toegang hebben tot veilige en effectieve behandelingen is een essentieel onderdeel van de missie van de WHO, en dit nieuwe centrum zal helpen de kracht van de wetenschap in te zetten om het bewijsmateriaal voor traditionele geneeskunde te versterken. Ik ben de regering van India dankbaar voor haar steun en we kijken ernaar uit om er een succes van te maken.”

De term traditionele geneeskunde beschrijft de totale som van de kennis, vaardigheden en praktijken die inheemse en verschillende culturen in de loop der tijd hebben gebruikt om de gezondheid te handhaven en lichamelijke en geestelijke ziekten te voorkomen, te diagnosticeren en te behandelen. De reikwijdte ervan omvat oude praktijken zoals acupunctuur, ayurvedische geneeskunde en kruidenmengsels alsook moderne geneesmiddelen.

Maar vandaag de dag zijn de miljoenen werknemers in de traditionele geneeskunde, de talloze geaccrediteerde cursussen, de gezondheidsfaciliteiten en de uitgaven voor gezondheidszorg nog niet volledig geïntegreerd in de nationale gezondheidsstelsels en -strategieën.

“Het is hartverwarmend om kennis te nemen van de ondertekening van de gastlandovereenkomst voor de oprichting van het Global Centre for Traditional Medicine (GCTM). De overeenkomst tussen het ministerie van Ayush en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het WHO-GCTM in Jamnagar, Gujarat, te vestigen is een prijzenswaardig initiatief,” aldus His Excellence  (Mr) Narendra Modi, premier van India.

Prime_Minister_of_India_Shri_Narendra_Modi,_November_2020_(ISCS_version)

“Via verschillende initiatieven heeft onze regering zich onvermoeibaar ingezet om preventieve en curatieve gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk te maken voor iedereen. Moge het wereldwijde centrum in Jamnagar helpen om de beste oplossingen voor gezondheidszorg aan de wereld te bieden.”

Ook in de wereld van de moderne wetenschap neemt de traditionele geneeskunde een steeds prominentere plaats in.

Ongeveer 40% van de goedgekeurde farmaceutische producten die vandaag worden gebruikt, zijn afgeleid van natuurlijke stoffen, wat het vitale belang van het behoud van biodiversiteit en duurzaamheid onderstreept. De ontdekking van aspirine bijvoorbeeld was gebaseerd op traditionele geneeskundige formules waarbij de bast van de wilgenboom werd gebruikt, de anticonceptiepil werd ontwikkeld uit de wortels van wilde yamplanten en behandelingen tegen kinderkanker zijn gebaseerd op de roze maagdenpalm. Nobelprijswinnend onderzoek naar artemisinine voor de bestrijding van malaria begon met een overzicht van oude Chinese geneeskundige teksten.

Er heeft een snelle modernisering plaatsgevonden van de manieren waarop traditionele geneeskunde wordt bestudeerd. Kunstmatige intelligentie wordt nu gebruikt om bewijzen en trends in de traditionele geneeskunde in kaart te brengen en om natuurlijke producten te screenen op farmacokinetische eigenschappen. Functionele magnetische resonantiebeeldvorming wordt gebruikt om de hersenactiviteit en de ontspanningsreactie te bestuderen die deel uitmaakt van sommige therapieën uit de traditionele geneeskunde, zoals meditatie en yoga, waarop steeds meer een beroep wordt gedaan voor geestelijke gezondheid en welzijn in stressvolle tijden.

Daarnaast is het gebruik van traditionele geneeskunde ook geactualiseerd door apps voor mobiele telefoons, online lessen en andere technologieën.

Het nieuwe WHO-centrum wordt gevestigd in Jamnagar, Gujarat, India. Hoewel Jamnagar als centrum zal dienen, is het nieuwe centrum zo opgezet dat alle regio’s in de wereld erbij zijn betrokken en ervan kunnen profiteren.

Het zal zich concentreren op het opbouwen van een solide feitenbasis voor beleid en normen inzake traditionele geneeswijzen en producten, en landen helpen deze op passende wijze in hun gezondheidsstelsels te integreren en de kwaliteit en veiligheid ervan te reguleren voor een optimaal en duurzaam effect.

https://youtu.be/wsMwFRMfe1I

Het nieuwe centrum richt zich op vier belangrijke strategische gebieden:

  1. bewijs en leren
  2. gegevens en analyses
  3. duurzaamheid en rechtvaardigheid
  4. innovatie en technologie

om de bijdrage van de traditionele geneeskunde aan wereldwijde gezondheid en duurzame ontwikkeling te optimaliseren.

De lancering ter plaatse van het nieuwe mondiale WHO-centrum voor traditionele geneeskunde in Jamnagar, Gujarat, India vindt plaats op 21 april 2022.Mondiaal 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

>
Scroll naar top