Kun je Brahmi innemen naast Ritalin?

Vandaag kreeg ik een vraag binnen via de e-mail of Bacopa, ook bekend als Brahmi, naast Ritalin gebruikt kan worden.

Het is een medicijn dat gebruikt wordt bij ADHD. Het is de merknaam van een medicijn dat bij ADHD en ADD wordt voorgeschreven. De werkzame stof is methylfenidaat. Dit is een stof die nauw verwant is aan amfetamine. 

Methylfenidaat heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Het is een indirect werkend sympathicomimeticum en lijkt in farmacologische eigenschappen op amfetaminen.

Het preparaat valt in zijn volle omvang onder de bepalingen van de Opiumwet. Dit medicijn verlengt de werking van de stof dopamine. Omdat aangenomen wordt dat mensen met ADHD een dopaminetekort zouden hebben, worden de pilletjes aan hen voorgeschreven.

“Maar dat dopaminetekort is slechts een theorie,” zegt Tamminga, “het wordt vooral voorgeschreven omdat het in de praktijk effectief is gebleken.” [1]

Attention deficit-hyperactivity disorder oftewel ADHD en Attention deficit disorder oftewel ADD is een gedragsstoornis die bij kinderen en bij volwassenen kan voorkomen. 

Kinderen met ADHD zijn hyperactief, impulsief, opstandig en kunnen zich niet concentreren. Naar schatting hebben in Nederland 30.000 tot 100.000 kinderen ADHD, 40.000 van hen worden behandeld. Kinderen met ADD zijn vaak meer teruggetrokken en niet hyperactief waardoor het vaak later ontdekt wordt.

Ook volwassenen kunnen de diagnose ADHD of ADD krijgen. Ook bij hen geldt dat zij zich onrustig voelen en zich ook moeilijk kunnen concentreren.

Voor een Ayurvedische behandeling van ADHD of ADD moet de stoornis vanuit een Ayurvedisch perspectief worden gezien. De dosha’s die uit balans zijn en die de symptomen van ADHD veroorzaken, moeten worden herkend om ze in balans te brengen.

Door in de Charaka Samhita naar verwijzingen met betrekking tot ADHD te zoeken, kunnen we interpreteren hoe ADHD door Ayurvedische artsen in de oudheid zou zijn geclassificeerd. Hoewel de westerse classificatie niet identiek zal zijn, zal het beeld van de symptomen hetzelfde blijven. 

We kunnen in de Charaka Samhita passages vinden die symptomen zien die geassocieerd worden met onoplettendheid, hyperactiviteit en dwangmatig gedrag.

Het onvermogen om een gestage gedachtestroom of focus te houden, wordt in de Caraka Samhita beschreven als een van de twintig blokkades van Vata in het lichaam.

In hoofdstuk XXVIII vers 198 zegt de Charaka Samhita: “Als vyana-vayu wordt afgesloten door prana-vayu, dan krijgen de zintuigen onvoldoende energie, en zal er verlies zijn van geheugen en kracht.”

De vata dosha is een combinatie van ether en lucht.  De kwaliteiten van vata zijn licht, koud, ruw, en subtiel. Vanwege deze kwaliteiten is het de meest veranderlijke en beweeglijke. Omdat het de meest beweeglijke is, kan het gemakkelijk uit balans raken en onevenwichtigheden in de andere dosha’s, Kapha, en Pitta, veroorzaken.

Vata speelt vele rollen in ons lichaam en geest. Het in balans zijn van de Vata dosha is van vitaal belang voor de gezondheid van ons lichaam en onze geest. Vata, hoewel één dosha, is onderverdeeld in vijf sub-categorieën, die de verschillende acties en bewegingen van Vata in en uit ons lichaam classificeren.

De twee subcategorieën waarnaar verwezen wordt in het geciteerde citaat uit de Charaka Samhita verwijzen naar Prana en Vyana. Prana vata is verantwoordelijk voor het binnenbrengen van alle zintuiglijke waarnemingen van de omgeving naar onze hersenen.  Vyana vata coördineert de energie die binnenkomt en zorgt dat dat op de juiste manier verspreidt wordt in het lichaam.

Volgens de Ayurveda zijn het zenuwstelsel en prana vata heel nauw met elkaar verbonden. Een goede werking van prana vata is de sleutel voor een goede neurologische werking.

Prana vata bevindt zich in het hoofdgebied en stroomt van buiten naar binnen. Het controleert inademing, consumptie, perceptie en het ontvangen van kennis. Het is complementair aan udana vata, dat verantwoordelijk is voor de beweging van binnen naar buiten en de uitademing en eliminatie controleert.

Vyana is de circulatie en beweging van de prana zodra deze zich in het lichaam en de geest bevindt. Door allerlei prikkels vanuit de wereld om ons heen kan de prana die we in ons opnemen in zekere zin toxisch worden.

Deze zintuiglijke indrukken kunnen als toxisch worden beschouwd om de volgende redenen: ze kunnen niet harmonieus zijn, ze kunnen te veel worden en het neurologisch systeem overbelasten of overweldigen.

Prana kan vyana belemmeren, en daardoor kan de vata dosha in de geest en het lichaam verstoord raken. Deze verstoring is een overprikkeling van prana vata. Volgens de Ayurveda kan te veel stimulatie de prana van de geest verhogen.

Deze overmatige beweging van de geest als gevolg van een overprikkeling van het neurologische systeem brengt de geest in verwarring en verstoort het evenwicht van ons lichaamssysteem in zijn geheel. De hoge vata in de geest zal niet alleen emotionele en gedragsmatige symptomen veroorzaken, maar zal zich ook manifesteren als lichamelijke onrust.

Dr. David Frawley stelt dat, “Vata wordt verergerd door overmatige en verkwistende mentale activiteit zoals zich zorgen maken en te veel piekeren over allerlei soorten dingen.” Hij gaat verder met te zeggen dat, “Vata mensen niet te veel kranten of tijdschriften moeten lezen, of naar verschillende televisieprogramma’s tegelijk moeten kijken, omdat deze vata en de geest agiteren.”[2]

Vata mensen hebben behoefte aan rust, regelmaat en reinheid. Als je dus een kind hebt dat hyperactief is, helpt het om je omgeving af te stemmen. Zo breng je rust in je huis door ruimte te creëren, veel licht, niet te veel spullen en regelmatig de ramen openzetten om frisse lucht binnen te laten.

Je kunt met je kind gaan mediteren door dit in korte periodes gedurende de dag te doen. Het is niet alleen fijn voor je kind, ook voor jezelf schep je rust. De zorg voor het kind kan het beste gedaan worden door een kleine maar consistente groep. Vader en moeder en een of hooguit twee andere zorgverleners.  Dat schept rust en overzicht. Het kind kan zich hechten aan een paar mensen en vandaaruit zijn horizon verbreden. Eerst moet er een stabiele basis gecreëerd worden.

Het bovenstaande vertel ik aan ouders die bij mij komen met kinderen die gediagnosticeerd zijn met ADHD. Zelf ben ik geen voorstander van Ritalin en werk liever met kruiden zoals Bacopa  monnieri (Brahmi) of Centella asiatica (Gotakula) of Withania somnifera (Ashwaganda.) Ieder kruid heeft zijn eigen werking op de geest, waardoor het kind rustiger kan worden.

Door middel van een consult kan ik onderzoeken welk kruid in welke hoeveelheid bij het kind past.

Mocht je toch Ritalin willen blijven gebruiken, dan is Bacopa een goede ondersteuning omdat het niet stimulerend werkt zoals Ritalin maar meer ondersteunend en voedend op het gehele centrale zenuwstelsel.

Bronnen:

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.

* indicates required