Kruidenweetjes over Zevenblad


Zevenblad ofwel Aegopodium podagraria is een bosplant en familie van de schermbloemigen. Ze bloeit van juni tot laat in juli. De smaak is aromatisch het lijkt een beetje op peterselie, zoet, en verkoelend met een milde nasmaak. Het verlaagt Pitta en Kapha. Het versterkt de werking van de nieren en werkt diuretisch. In de nieren zitten allerlei gifstoffen opgeslagen omdat de nieren als een filter werken. Zevenblad zorgt dat dit filter (de nieren) schoongemaakt wordt. Dat is belangrijk omdat ophoping van deze gifstoffen leiden tot reuma en jicht.

Verder is dit kruid een uitstekend middel voor mensen die last hebben van nier of blaasproblemen en het werkt rustgevend voor de geest. Het is licht laxerend. In het voorjaar en de maanden juni en juli gebruiken wij dit veelvuldig tijdens de Pancha Karma kuren. Door de stimulerende werking heeft zevenblad ook een zeer gunstige werking op het verlichten van energetische blokkades.

Net als veel bladkruiden zit zevenblad vol met vitamine A en C en de broodnodige mineralen kalium, calcium en magnesium. Het kan op veel verschillende manieren klaargemaakt worden als voedsel. In mijn online programma over de 6 smaken van voeding leg ik uit hoe je satvische ayurvedische curry-gerechten, salades, en kruidenboter maakt met zevenblad.

Enkele tips hoe je Zevenblad gebruikt bij veel voorkomende aandoeningen.

  1. Bij nier en blaasproblemen neem je een handvol verse blaadjes en kook dit gedurende tien minuten in 500 ml water. Drink een glas van deze thee tijdens de maaltijd.
  2. Bij pijnlijke gewrichten maak je een zwachtel van verse bladen van dit kruid. Laat dit gedurende een half uur zitten en masseer daarna zachtjes het sap in je huid.

Weet je zelf ook nog een goede tip over zevenblad? Deel het met ons.

Ayurveda geneeskundige

Cornelis Peters 0523-677208

Ayurveda geneeskundige Cornelis Peters heeft een drukke praktijk, schrijft en doceert in diverse boeken en tijdschriften over ayurvedische voedingsgeneeskunde en doet onderzoek met kennisinstellingen naar het effect van Ayurveda op biologische systemen. Als geen ander kan hij het kaf van het koren scheiden en mensen helpen om met voeding, leefstijl, ayurvedische behandelingen en ondersteunende kruiden weer terug in balans te komen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.