Kruidenweetjes over Laurier


Laurier oftewel Laurus nobilis is zoet, scherp en verhittend met een scherpe nasmaak. Het verhoogt pitta en verlaagt vata en kapha. Het activeert transpiratie, ondersteunt de spijsvertering, intensifeert de maagsappen en werkt licht diuretisch.

Wanneer je wilt weten hoe laurier echt smaakt kun je het volgende testje doen. Doe een handvol (4 of 5) blaadjes in een liter water en laat het even doorkoken. Ongeveer een minuut of vijf laten afkoelen. Als je dit ruikt en drinkt zul je waarschijnlijk verbaast staan van de menthol/eucalyptisch achtige geur en smaak. (zoals Vick’s Vaporub ruikt) Het stofje dat hier verantwoordelijk voor is heet ‘eugenol’. Laurierblad is vrij stug en dat zorgt ervoor dat de smaak lang goed blijft. Je kunt het zelfs enkele jaren goed houden als je het in de vriezer bewaart. Wanneer je een flinke hoeveelheid kunt kopen tegen een aantrekkelijke prijs, doe dit dan. Je kunt er jaren plezier van hebben.

Hieronder schrijf ik over verpulverde of gemalen laurier. Je kunt dit gemakkelijk zelf doen door dit in een koffiemolen fijn te malen. Doe dit niet te lang omdat door de hitte van het malen de werking iets aangetast wordt. Dus niet langer dan strikt noodzakelijk. 15 seconden is vaak al genoeg.

Enkele tips hoe je laurier gebruikt bij veel voorkomende aandoeningen.

  1. Bij een slechte spijsvertering neem je een halve theelepel verpulverde laurierblad in een glas heet water. Doe hier een mespunt cardamompoeder of 4 zaadjes cardamom in en drink dit na de maaltijd.
  2. Bij buikpijn neem je een 1/4 theelepel verpulverde laurierblad, 1/4 theelepel aiwan en 1 theelepel honing. Drink dit twee keer per dag voor de lunch en voor het avondeten.
  3. Bij worminfecties, 1/2 theelepel verpulverde laurierblad, 1/2 theelepel Embelia ribes en 1 theelepel honing. Gebruik dit voor de lunch en voor het avondeten gedurende 15 dagen. Grote kans dat de worminfectie volledig verdwenen is.
  4. Wanneer de kans op een miskraam groot is kun je de foetus beschermen door 1/2 theelepel verpulverde laurierblad in een glas melk te doen en dit te koken. Drink in de ochtend een half glas en in de avond de rest van het glas op.
  5. Reguleren van de bloedsuiker bij diabeten door halve theelepel verpulverde laurierblad,1/2 theelepel kurkuma en 1 eetlepel aloe vera gel. Neem dit twee keer per dag in voor de lunch en voor het avondeten netzolang totdat de glucose weer normaal en stabiel is.
  6. Bij hoesten en astma. Neem twee of drie keer per dag 1/2 theelepel laurierpoeder, 1/4 theelepel pippali en 1 theelepel honing in een glas melk of water. Dit gaat je helpen.

Weet je zelf ook nog een goede tip over laurier? Deel het met ons.

Ayurveda geneeskundige

Cornelis Peters 0523-677208

Ayurveda geneeskundige Cornelis Peters heeft een drukke praktijk, schrijft en doceert in diverse boeken en tijdschriften over ayurvedische voedingsgeneeskunde en doet onderzoek met kennisinstellingen naar het effect van Ayurveda op biologische systemen. Als geen ander kan hij het kaf van het koren scheiden en mensen helpen om met voeding, leefstijl, ayurvedische behandelingen en ondersteunende kruiden weer terug in balans te komen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.