Kruidenweetjes over Aiwan


Aiwan of Trachyspermum ammi, is scherp en verhittend en heeft tevens een scherpe nasmaak. Het kalmeert Vata en Kapha en stimuleert Pitta. Het is een uitstekende pijnstiller en een prima tonic voor het hart. Het helpt tegen gasvorming. Het stimuleert de eetlust en bevordert de spijsvertering.
Aiwan kan net als komijn prima gebruikt worden bij allerlei kwalen. Op de zaadjes kauwen of een thee van maken zijn eenvoudige handelingen om direct bij te sturen. Kruiden zijn wat dat betreft uitstekende middelen om de verstoorde harmonie weer te herstellen.

  1. Buikkrampen. Kauw op een halve theelepel aiwan met een mespuntje zout. Drink daarna een glas warm water.
  2. Misselijkheid en overgeven. Neem 1/2 theelepel aiwan met 1 kruidnagel en kauw hier een tijdje op. Drink daarna 1 kopje warm water. Doe dit twee a drie keer daags.
  3. Hoesten waarbij je slijm ophoest, bij hoge kapha en bij koorts. Neem 1/2 theelepel aiwan, 1/4 theelepel pippali en 1/2 theelepel maanzaad. Doe dit in een mok en giet hier kokend water op. Laat tien minuten staan. Drink met kleine slokjes. Doe dit in de ochtend en in de avond.
  4. Bij acute keelpijn en hoesten. Kauw op 1/2 theelepel aiwan en drink hierna 1 kop warm water.
  5. Droge hoest. Neem 1/4 theelepel aiwan en meng hier 1 theelepel palmsuiker of rietsuiker door. Kauw hier op en drink daarna een kop warm water.
  6. Vaak plassen. Neem 1/2 theelepel aiwan en meng dit met een 1/2 theelepel zwarte sesamzaadjes. Kauw hier een tijdje op en drink daarna een kop warm water.
  7. Wormen. Een mengsel van 1/4 theelepel aiwan en 1/2 theelepel vidanga helpt wormen verdrijven. Doe dit drie maal daags na elke maaltijd, gedurende 2 weken.

Weet je zelf ook nog een goede tip over aiwan? Deel het met ons.

cornelis peters
Cornelis Peters 0523-677208

Ayurveda geneeskundige Cornelis Peters heeft een drukke praktijk, schrijft en doceert in diverse boeken en tijdschriften over ayurvedische voedingsgeneeskunde en doet onderzoek met kennisinstellingen naar het effect van Ayurveda op biologische systemen. Als geen ander kan hij het kaf van het koren scheiden en mensen helpen om met voeding, leefstijl, ayurvedische behandelingen en ondersteunende kruiden weer terug in balans te komen.

Op zoek naar Ayurvedische producten? Bezoek onze webwinkel.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.