Jasmijn en Ayurveda

Jasmijn
Jasmijn en Ayurveda

Op dit moment staan de Jasmijnbomen in onze kruidentuinen volop in bloei. Jasmijn is niet alleen een prachtige bloem om naar te kijken en te genieten van de heerlijke geur, deze bloem zit boordevol met medicinale eigenschappen.

In de Ayurveda gebruiken wij Jasmijn als kalmeringsmiddel want het werkt als een natuurlijke antidepressiva. Je kunt het gebruiken voor allerlei huidinfecties want het werkt ontsmettend en antibacterieel. Jasmijn verlaagt Pitta dus allerlei Pitta verhogende reacties kunnen met Jasmijn in de vorm van thee of olie succesvol behandeld worden. Jasmijn onderdrukt ook spasmen en werkt goed tegen krampen. Het verhoogt de weerstand en is van oudsher een zeer geliefd afrodisiacum.

In de Ayurveda wordt Jasmijn standaard gebruikt als middel om de immuniteit te versterken en koorts te bestrijden. Het wordt ook vaak gebruikt om oogontstekingen (conjunctivitis) te behandelen. Een infusie van jasmijn thee werkt uitstekend bij het behandelen van koorts, urineontsteking en allerlei andere infecties. Bovendien is jasmijn thee nuttig bij het verlichten van stress en angsten. Als je verbrand bent door de zon is dit een weldadige thee om snel van je branderige gevoel af te zijn. Als je de rode huid ook nog eens insmeert met een lotion waar Jasmijn inzit dan ben je snel van je ongemakken af.

Jasmijn kan ook in de vorm van een tinctuur worden toegediend om sneetjes en diepere sneden te behandelen omdat het antiseptisch en ontstekingsremmend werkt. Een kompres met jasmijnbloemen is goed tegen hoofdpijnen en beroertes. Jasmijn in lotion vorm werkt uitstekend tegen allerlei huidaandoeningen waaronder zon verbranding en schaafwondjes.

Jasmijnolie is een belangrijke olie in de aromatherapie. Jasmijn wordt ook gebruikt in de vorm van wierook, kaarsen en geurolie. De geur van Jasmijn heeft de kracht om negatieve stemmingen te veranderen. De geur van Jasmijn is heel zinvol bij de behandeling van depressie, met name postpartum depressie en emotionele depressie.

Een volledige lichaamsmassage met jasmijnolie werkt rustgevend en helpt de pijn te verlichten.

Vormen waarin Jasmijn verwerkt wordt zijn: tinctuur, kompres, thee, olie, in kaarsen en wierook.

Ayurveda en Jasmijn door Cornelis Peters
Ayurveda en Jasmijn door Cornelis Peters

In onze webshop is verse Jasmijntinctuur te koop. Een flesje van 10 ml kost 20 euro en daarvan gebruik je 3 druppels per dag voor je maaltijden.

Download hier mijn gratis e-boek over de medicinale eigenschappen van Jasmijn.

[camera]Cornelis Peters
Cornelis Peters is onderzoeker en expert op het gebied van gezondheid en welzijn vanuit Ayurveda. Hij deelt zijn kennis over ‘de zes treden‘ waarmee de weg naar persoonlijke groei en gezondheid voor iedereen open ligt via deze artikelen en zijn meest gedownloade e-book “Gezond worden en blijven met Ayurveda. Dit e-book is gratis te downloaden via onderstaand formulier.”[/camera]

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

2 gedachten over “Jasmijn en Ayurveda”

 1. Hennie ten Klooster

  Gistermiddag werd ik diep geraakt,en overweldigd door
  de geur en de pracht van de Jasmijn.
  De koster van de Onze Lieve Vrouw Basiliek ,hier in Zwolle
  had uit eigen tuin een boeket bij het Maria beeld neer gezet.
  In mijn beleving werd de hele kerk er door vervuld.
  Het was een heel bijzondere ervaring,waar eigenlijk geen woorden voor zijn.
  Hoe mooi is het dan om uw uitvoerige artikel te lezen over de Jasmijnboom in uw Ayurveda tuin.

  Hennie ten Klooster

  1. Beste Hennie,
   Wat fijn dat je jouw ervaring met de Jasmijnbloem deelt op onze website. Ik ben het met je eens dat deze bloem fantastisch ruikt. In India dragen de vrouwen Jasmijnbloem in hun haar als ze naar de tempel gaan. De hele tempel ruikt dan naar Jasmijnbloem. Ik weet dus waar je het over hebt.
   Nogmaals dank voor het delen.
   Fijne dag toegewenst vandaag.
   Vriendelijke groet,
   Cornelis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.