Hoe Saffraan een Belg, een Nederlander, Marokko en Ayurveda samenbrengt in een nieuw te ontwikkelen formule.

Saffron-Saffraan-Pure-Puur

Vorige week werd ik benaderd door Yves van ‘Pure Saffraan’ die ik vorig jaar ontmoet heb tijdens de MAP-beurs in Eindhoven. In zangerig Belgisch nodigde hij mij uit voor een zoommeeting om onze samenwerking nieuw leven in te blazen. https://www.ayu.nl/nieuws/wereldwijde-marktplaats-voor-geneeskrachtige-en-aromatische-planten-de-map-expo-2019-in-eindhoven/

Na een geanimeerd gesprek hebben we besloten om samen te werken met Saffraan als bindende factor.

Yves stuurt mij pure saffraan uit Marokko en ik maak vanuit een oud traditioneel recept uit de aantekeningen van Mohana een Saffraan-tailam voor de huid en een Rasayanamedicijn uit Saffraan, Ginseng, Cardamon en nog drie andere kruiden om het immuunsysteem te versterken, het geheugen een handje te helpen en om de levenskracht in ons systeem aan te wakkeren.

Saffraan bestaat uit de gedroogde oranjerode stampers, die ook wel stigma genoemd worden, van de saffraancrocus.

De latijnse naam is Crocus sativus en het behoort tot de Iridaceae familie. In India heeft saffraan verschillende namen. In het noorden noemen ze het Kesar, in het oosten Jafran, en in het zuiden Kumkum. Saffraan wordt handmatig geplukt, iedere bloem bevat 3 stampers en er zijn ongeveer 150.000 bloemen nodig voor een kilo saffraan. Als je dat dus met de hand plukt, dan ben je een paar dagen bezig om een kilo bij elkaar te plukken.

In de ayurveda wordt saffraan als volgt beschreven:

Dravyaguna van saffraan:

 • Rasa (smaak): katu (scherp), tikta (bitter)
 • Guna (kwaliteiten): snigdha (slijmerig)
 • Vipaka: katu (scherpe smaak na de spijsvertering)
 • Veerya (potentie): ushna (heet)
 • Karma (acties): tridoshahara (vermindert alle gebrekkige dosha’s ).

In de Ayurveda wordt saffraan ingezet bij allerlei soorten huidproblemen,  spijsverteringsproblemen, premenstrueel syndroom, laag libido, impotentie, astma, slapeloosheid, depressie, epilepsie, geheugenproblemen, de ziekte van Alzheimer, maculadegeneratie, gewrichtspijnen en koorts.

Gebruik van Kumkum/saffraan in de huisapotheek van de Keralites. (bewoners van Kerala, zuid India).

In Kerala wordt het poeder van saffraan gemengd met melk of honing en opgedronken om de teint van de huid te verbeteren.

Bij acne en huidverkleuringen wordt saffraan als pasta opgebracht.

Kumkumpoeder heeft ook een sterke afrodisiasische werking. Als onderdeel van Indiase ginseng en saffraanpoeder wordt het aangeboden in capsules om de seksuele kracht te verbeteren en als onderdeel van de behandeling van impotentie, gebrek aan libido en erectiestoornissen.

Crocus sativuspoeder wordt samen met Dashamoola lehya gegeven tijdens de post-partum periode voor aansterken van de baarmoederspieren.

Regelmatige consumptie van Kumkumpoeder samen met ghee of melk verbetert de immuniteit en sterkt het geheugen.

Crocus sativuspoeder wordt gegeven met poeder van Shunti (gember) en afkooksel van Dashamoola om gewrichtspijn en koorts te verlichten.

De pasta van saffraan wordt over het voorhoofd aangebracht om hoofdpijn te verlichten.

Pasta van kurkuma en saffraan wordt aangebracht op wonden en dan vooral schaafwonden, zodat deze snel kunnen herstellen. Zowel kurkuma als saffraan hebben antiseptische wondhelende eigenschappen.

Last but nog least: Saffraan wordt wereldwijd gebruikt in vele keukens en desserts.

Voor de liefhebber: hier zijn nog een aantal traditionele ayurvedische formula’s met saffraan en waar het voor gebruikt wordt:

Ayurvedische geneesmiddelen met saffraan:

 • Pushyanuga choorna: Dit is een geneesmiddel in poedervorm dat wordt gebruikt voor de behandeling van Menorragie, Metrorrhagia, Leucorrhoea, Menstruatiestoornis, Overmatige menstruatiebloedingen van diverse etiologie. Het wordt ook gebruikt bij de behandeling van baarmoederontstekingen en aambeien.
 • Nagavallabha Rasa: Dit is een medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van diabetes, hoest en bronchiale aandoeningen zoals astma. Het wordt traditioneel toegediend samen met honing, vers gembersap en betelbladsap.
 • Yakuti Rasa: Yakuti Ras is een Ayurvedisch medicijn in tabletvorm, gebruikt bij de behandeling van hartaandoeningen, chronische koorts en overmatig zweten.
 • Kachuradi choorna: Dit is een medicijn dat wordt gebruikt om uitwendige hoofdpijn, branderig gevoel, duizeligheid en slapeloosheid te verlichten.
 • Patrangasava: Dit is een medicijn dat vooral wordt gebruikt bij gynaecologische aandoeningen zoals zware menstruatiebloedingen, leucorroe, koorts, bloedarmoede, ontstekingsziekten, lage spijsverteringskracht en anorexia.
 • Madana Kameshwari lehya: wordt gebruikt in een afrodisiacumbehandeling. Het helpt bij het verbeteren van het aantal zaadcellen, verbetert de kwaliteit en de kwantiteit van het sperma.
 • Nisoshiradi Taila: is een effectieve ayurvedische kruidenolie die wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes, karbonkels en abcessen.
 • Asana Eladi Taila: wordt gebruikt bij de Ayurvedische behandeling van hoofdpijn, oor- en oogziekten. Het wordt uitwendig gebruikt.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.