Wereldwijde Marktplaats voor Geneeskrachtige en Aromatische planten, de MAP-EXPO 2019 in Eindhoven.

Mijn ervaringen op deze beurs.

Net alle spullen weer uitgepakt en op de plaats gezet waar ze horen. Mijn computer aangezet en als eerste mijn indrukken van de afgelopen twee dagen op papier gezet voordat de waan van de dag mijn mooie herinneringen vervaagt.

De MAP-Expo is een wereldwijde marktplaats voor geneeskrachtige & aromatische planten. Op de website lees ik: “door de toenemende vraag naar natuurlijke producten is het noodzakelijk om de productie van MAP’s te stimuleren.

MAP-Expo gaat over het opzetten van een netwerk voor het huidige en toekomstige bedrijfsleven, het sluiten van deals en het delen van kennis over de ontwikkelingen van MAP’s.”  In de lijst van participanten tel ik 31 verschillende landen met 90 participanten.

Dus vertrok ik woensdagochtend om 6:00 uur uit Witharen richting Eindhoven om ons centrum aan te sluiten bij dit netwerk. Ik had mijn overnachting geregeld via AirBnB op 5 minuten loopafstand van de beurs. Mijn auto zou ik parkeren bij Qpark van de Bijenkorf dat op 3 minuten afstand van de beurs zit.

Om tien uur ging de beurs open en om half elf had ik mijn lezing over “Ayurveda Brain Herbs for a Bright Future”. Deze kruiden behoren tot de zogenaamde nootropische kruiden. Dat zijn kruiden die bepaalde eigenschappen hebben om de werking van neurotransmitters in de hersenen te ondersteunen. Een zeer bekend nootropisch kruid in de Ayurveda is Brahmi, dat al eeuwenlang ingezet wordt voor mentale helderheid en het aansturen op een betere concentratie.

Nootropic bestaat uit de twee Griekse woorden ‘noot’ (geest) en ‘trepein’ (verbuigen). Letterlijk vertaald betekent het dus het verbuigen van de geest naar een optimale conditie.  

De zaal was aardig gevuld ondanks het vroege tijdstip. Ik zal een video van deze lezing online zetten, zodat jullie dit ook kunnen zien.

In de lezingenserie van dit event was ik een vreemde eend in de bijt omdat het merendeel van de lezingen ging over de status van hennep en de medicinale toepassing van hennepolie in Europa.

Ik vond de lezing van Lorenza Romanese[1] zeer verhelderend, omdat zij mooi in kaart bracht hoe de wetgeving in Europa op het gebied van novel food en kruiden in elkaar steekt.

In mijn lezing op de MAP-EXPO heb ik drie kruiden, die wij ontwikkeld hebben voor cognitieve achteruitgang en dan met name voor beginnende Alzheimer, tot in detail toegelicht. In mijn lezing in Duitsland vorige maand heb ik de drie typen van Alzheimer die geclassificeerd worden op basis van Ayuveda, uitgelegd met een verwijzing naar deze kruiden. Beide lezingen achter elkaar geven dus een mooi beeld van de Ayurvedische aanpak voor mentale ziekten.

Wat erg leuk was aan deze beurs is dat de standhouders onderling elkaar frequent bezochten. Zo ben ik eindeloos aan het googlen geweest om een electrische droogmachine voor mijn kruiden te vinden. Voortdurend kwam ik dan via Alibaba in China uit. Hoe leuk is het dan om te ontdekken dat twee stands achter mij Agrotechniek B.V. staat – die gewoon in Nederland zit – om precies te zijn in Anna Paulowna, die droogmachines op maat maakt.

Werd onze stand bezocht door de jonge Iranese ondernemer Aria Khan, die mij een rozenextract liet ruiken die mijn reukzintuig een piekervaring gaf. Ik kreeg een proefflesje van hem wat ik gisteravond aan Mohana liet ruiken. Mohana zei meteen: “this is the real stuff”, wat mijn ervaring ook was. Ook liet hij me een gram saffraan zien en eraan ruiken. Ook dat was van een ongekende hoge kwaliteit en komt uit zijn geboorteland Iran.

Ontmoette ik Malika en Yves van PureSaffraan. Dit keer saffraan uit Marokko. Yves, een stevige rondborstige Belg, is getrouwd met Malika, een Marokkaanse. Het stel kan geen kinderen krijgen en besloot deze negatieve energie om te zetten in iets positiefs. Yves was bij een bezoek aan Marokko getroffen door de saffraanteelt en besloot om daar iets mee te gaan doen in het westen. Inmiddels 5 jaar verder staat er een prachtig bedrijf en gaat 25% van alle verkoop naar een weeshuis in Marokko wat zij frequent bezoeken. Hoe hartverwarmend is dat!

Tot slot – want anders wordt deze nieuwsbrief veel te lang – mijn ervaring met mijn Maleisische collega die mij liet proeven van een van de bitterste kruiden die er zijn en dat is Tanjuk Largit. Ik wilde het zaadje wat hij mij gaf dat ongeveer de grootte had van een sinaasappelpit maar dan platter, in mijn mond steken toen hij verschrikt mijn hand terugtrok. “Take a very small piece and just taste it, no biting.” Ik brak een stukje van de pit af en stopte het in mijn mond. Van mijn leven heb ik nog nooit zo’n bitter kruid gegeten. De rest van de middag proefde alles bitter, zelfs suiker.

Vandaag ga ik de rest van de dag mijn e-mails verwerken en dan alle informatie – waaronder de 21 visitekaartjes – nog eens rustig nakijken en de nodige afspraken maken voor verdieping van het eerste contact.

Wordt vervolgt….

Cornelis Peters

Ayurveda geneeskundige


[1] Zij is de managing director van de Europese Industriële Hennepvereniging. De European Industrial Hemp Association (EIHA) is een consortium van de hennepverwerkende industrie dat de gemeenschappelijke belangen van industriële hennepboeren en -producenten vertegenwoordigt, zowel op nationaal als op Europees niveau. EIHA is het enige consortium in de industriële hennepsector in Europa. Deze sector omvat onder meer het gebruik van hennepvezels, spaanders, zaden en cannabinoïdes. Hoewel EIHA zich richt op de hennepindustrieën van de Europese Unie, heeft het ook leden die gevestigd zijn in niet-EU-landen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.