Het enorme effect van de Pancha Karma kuur.

Het complete heling- en detoxificatieschema voor brein, lichaam en geest.

“Naar mijn weten is er geen behandeling zo effectief en zo verzorgend als de Pancha Karma kuur.”

Dat zei mijn Ayurveda-leraar jaren geleden tegen mij tijdens het college Pancha Karma in het Ayurveda College in Trivandrum. Nu ik zelf al bijna 30 jaar intensief met Ayurveda bezig ben, kan ik dat alleen maar volmondig beamen.

Hier zijn een paar uitspraken van mijn cliënten na het volgen van deze kuur:

  • “Inmiddels is het drie maanden geleden dat ik de Pancha Karma kuur gedaan heb en nog steeds ervaar ik de helende werking van deze bijzondere behandeling. Wat mij nog het meest trof was dat ik zo helder in mijn hoofd ben.” Marina, 52 jaar.
  • “Ik heb de Pancha Karma kuur gedaan op aanraden van een vriend van mij. Ik moet zeggen, het overtrof mijn verwachtingen. Mijn darmproblemen zijn opgelost en ik voel me veel krachtiger en energieker. Ik had het veel eerder moeten doen.” Kees, 48 jaar.
  • “Als energieke ondernemer had ik niet verwacht dat ik opeens in het ziekenhuis terecht zou komen met een hartinfarct. Mijn hele leven stond stil. Het was tijd om even heel goed na te denken hoe dit nu gekomen was. Ik besloot om op aanraden van een vriend twee maanden na het infarct een Pancha Karma kuur te doen. Het lichaam even helemaal te resetten. Ik kwam terecht in een wereld die ik niet kende, maar die mij ongelofelijk de ogen heeft geopend hoe het ook anders kan. Inmiddels werk ik weer met veel plezier maar met voldoende Ayurvedische kennis om het anders te doen dan voorheen. Ik raad het iedereen aan. Het is een PK voor je lichaam maar zeker ook voor je geest.”  Bert, 55 jaar.

Dit zijn de ervaringen van mensen die geraakt zijn door de behandeling. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Vijf dagen lang ga ik met ze de diepte in. Ik praat met hen over hun werk, relatie, verlangens en hun plannen voor de toekomst en daarnaast ondergaan ze een totale lichaamsreiniging. Want dat is het. Ik voeg niets toe, ik haal alleen weg. Weg wat er niet meer hoeft te zijn. Afvalstoffen van medicatie, van een slechte levensstijl, onverwerkte emoties die als toxines in je weefsels opgeslagen zitten. Het mag allemaal weg. Het hoeft er niet meer te zijn. Het resultaat is verbluffend zoals u kunt lezen.

Wanneer is het een goede tijd om de Pancha Karma te doen?

Een Pancha Karma kuur kan in ons centrum het hele jaar door geboekt worden in de laatste week van iedere maand. Maar de herfst en de winter zijn uitstekende perioden om de kuur te doen. De kuur wordt op maat samengesteld aan de hand van je constitutie en aandoening en wordt door de zorgverzekering voor een deel betaald als je aanvullend verzekerd bent.  Hieronder leg ik uit wat de kuur inhoudt.

De vijf behandelmethoden voor de ultieme helende ervaring.

Pancha Karma (PK) is een Sanskrietwoord dat in essentie ‘5 behandelingen’ betekent. Het is een proces dat het lichaam op alle lagen reinigt en vrij maakt van afvalstoffen. PK versterkt het immuunsysteem en promoot de algehele gezondheid. Het wordt beschouwd als één van de meest effectieve behandelingen en is dan ook de bekendste in de Ayurveda. Het wordt aangeraden bij seizoenswisselingen en wanneer mensen niet goed in balans zijn.

Pancha karma als een verjongende detoxkuur.

De ultieme goal van PK is om afvalstoffen die niet in het lichaam thuishoren te verwijderen. Afvalstoffen wordt ‘ama’ genoemd in de Ayurveda. Op een volkomen natuurlijke manier kan het lichaam alle afvalstoffen kwijtraken en daardoor de balans van de doshas weer herstellen. Ama kan afkomstig zijn van slechte voeding, langdurig gebruik van medicatie maar ook stress en emotionele spanningen kunnen ‘ama’ maken. Deze afvalstoffen gaan na verloop van tijd circuleren in het lichaam en zich op plaatsen ophopen waardoor na verloop van tijd ziektes ontstaan.

Pancha Karma grijpt in op alle lagen in het lichaam

Maar gelukkig is daar de Pancha Karma om al deze overtollige afvalstoffen kwijt te raken. Dat gebeurt op alle niveaus omdat de PK zowel de grote als de hele kleine lichaamskanalen, de “srotas” gebruikt om diep in het lichaam te komen. Denk dan aan de dikke- en de dunne darm, zweetklieren, longen, blaas, het urogenitale stelsel, de maag maar ook de hele kleine kanaaltjes in alle weefsels.

Persoonlijke aanpak

Pancha Karma is een zeer persoonlijke behandeling en houdt rekening met de unieke eigenschappen van ieder mens. Dan kun je denken aan de leeftijd, de constitutie, de verstoring van dit moment en aan de kwaliteit van de spijsvertering. Na een uitgebreid consult in het EAC, het Ayurveda Balans Consult, kan de therapeut of arts bepalen welke van de vijf behandelmethoden gebruikt worden bij deze cliënt.

Ervaren arts of therapeut is cruciaal

Het is van groot belang dat de Pancha Karma gedaan wordt onder leiding van een zeer ervaren therapeut of Ayurvedisch arts. Al deze behandelingen moeten gedaan worden in een specifieke volgorde en gedurende een specifieke tijd.

Proces van loslaten en vernieuwen

In essentie is de PK een wonderbaarlijk proces van reinigen, helen en verjongen. Loslaten en vernieuwen.  Het kan echter voorkomen dat patiënten tijdens deze behandeling erg veel last hebben van het loskomen van afvalstoffen. Helemaal als er heel veel afvalstoffen loskomen zoals na intensieve chemokuren of langdurig gebruik van medicijnen of jarenlange slechte leefgewoontes. Daarom is het altijd belangrijk dat er een ervaren therapeut of arts bij is betrokken omdat de uitwerking van PK overweldigend kan zijn. De expert kan goed volgen of de PK op de juiste manier gedaan wordt en het beoogde effect verkregen wordt.

Het proces

De aanvang van een PK kuur begint altijd met een uitgebreid consult waarbij de Prakruti en de Vikruti bepaald wordt. Het eerste is de geboorteconstitutie en het tweede is de verworven constitutie. Daarnaast wordt er gekeken wat de klachten zijn en waar de oorsprong van deze klachten liggen. Wanneer zoveel mogelijk informatie bekend is, wordt de PK op maat samengesteld. De handelingen kunnen hetzelfde zijn maar de soort olie of kruiden, het dieet en de volgorde kan variëren van persoon tot persoon.

De behandelingen

Wanneer je de PK in een ziekenhuis of centrum doet wordt je doorgaans door twee therapeuten behandeld. Twee, drie of vier behandelmethoden worden dagelijks gedaan. De hieronder beschreven methoden zijn de meest ­populaire en bekendste behandelingen van de PK, maar er zijn er nog veel meer.

Abhyanga

Abhyanga is een kruidenoliemassage die speciaal ontworpen is om heel diep in de weefsels door te dringen. Het ontspant het lichaam en de geest en stimuleert de arteriële en lymfatische circulatie. Het vergroot het vermogen van het lichaam om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen los te laten. Het resultaat van een intensieve abhyanga is zowel intern als extern helend.

Shirodhara

Bij shirodhara wordt er een stroom van olie over het voorhoofd gegoten in een langzame gestadige stroom. Shirodhara synchroniseert de hersengolven en heeft een enorme kalmerende werking op het brein, lichaam en geest.

Garshana

Garshana-massage is een droge lymfatische huidmassage met wol of zijde. Het masseren met een wollen of zijden handschoen zorgt voor het verwijderen van dode huidcellen en de opening van de huid. De oliemassage die vaak volgt na de garshana-massage, kan na deze massage diep in de poriën van de huidcellen penetreren.

Swedana

Is een kruidenstoombad. Het hoofd en het hartgebied worden koel gehouden terwijl de rest van het lichaam in een warme kruidenstoom zit om mentale, emotionele en fysieke afvalstoffen los te laten. Door het hart en het hoofd koel te houden ontstaat een soort kalmte en opening waardoor de therapeutische stoom diep de lichaamscellen in kan dringen zonder dat de patiënt oververhit of gestrest raakt.

Pizichili

Een continue stroom van warme olie wordt over het lichaam gegoten door twee therapeuten terwijl ze het lichaam gezamenlijk masseren. De warme olie en de synchronie van de massage zorgt dat de weefsels diep gereinigd worden en tegelijkertijd creëert het een verhoogde staat van bewustzijn.

Udvartana

Een intensieve lichaamsmassage met een kruidenpasta of warm poeder is de udvartana-massage. Deze exfoliërende behandeling conditioneert de huid terwijl stagnerende lymfatische toxines uit het lichaam worden verwijderd.

Basti

Basti of Vasti is een kruidenklysma dat ervoor zorgt dat afvalstoffen uit de darmen verwijderd worden. Dit is de sleutel van de PK kuur en ook het belangrijkste en krachtigste aspect van de kuur. De afvalstoffen die vrijkomen kunnen via de natuurlijke lichaamsopeningen het lichaam verlaten. Ook afvalstoffen die al heel lang vastzitten worden losgeweekt en verlaten het lichaam.

Nasya

Tijdens de behandeling van Nasya worden kruidenoliedruppels via de neus geïnhaleerd, wat de sinussen vrijmaakt van een teveel aan slijm. Het kalmeert en ondersteunt de genezing van het centrale zenuwstelsel. Deze behandeling voedt de diepe droogte die aan de basis ligt van veel allergische en respiratoire aandoeningen.

Shiro-Abhyananga-Nasya

Deze behandeling bestaat uit een hoofd-, nek-, schouder- en gezichts- lymfatische massage gevolgd door diepe inhalatie van therapeutische aromatische stoom en een neus- en sinusnasya met kruidenneusdruppels. Deze populaire behandeling balanceert en ondersteunt grotendeels de genezing van de meeste hoofd-, nek- en ademhalingsstoornissen.

Pinda Swedana

Gedurende pinda sweda wordt rijst, gekookt in melk en specifieke kruiden, diep in de weefsels en gewrichten gemasseerd. Deze behandeling is ontspannend en verjongend, evenals krachtig ontgiftend.

Navarakizhi

Navarakizhi is een diepgaande therapeutische behandeling waarbij medicinale kruidenrijst gebruikt wordt om lichaam en geest te voeden en te versterken. Navara rijst  wordt ingepakt in katoenen doeken waar een soort stempel van gemaakt wordt. Deze rijststempels worden op ambachtelijke wijze gemaakt en langzaam in melk gekookt. De behandeling heeft een zeer sterk verjongend en voedend effect op het lichaam.

Brochure Pancha Karma zoals het in ons centrum gedaan wordt zijn hier te downloaden.

[camera]Cornelis Peters
Cornelis Peters is onderzoeker en expert op het gebied van gezondheid en welzijn vanuit Ayurveda. Hij deelt zijn kennis over ‘de zes treden‘ waarmee de weg naar persoonlijke groei en gezondheid voor iedereen open ligt via deze artikelen en zijn meest gedownloade e-book “Gezond worden en blijven met Ayurveda. Dit e-book is gratis te downloaden via onderstaand formulier.”[/camera]

We zijn heel erg benieuwd naar jouw ervaringen met reinigingskuren. Wat zijn jouw inzichten, adviezen of mogelijke oplossingen?
Deel je mening op dit artikel of laat een reactie achter. Dat wordt erg gewaardeerd door ons.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.