Diabetes en Metabool Syndroom

Lezing NVF diabeteswerkconferentie
Lezing NVF diabeteswerkconferentie

In het najaar van 2013, op 28 november om precies te zijn heb ik een lezing gegeven voor de vereniging van Fytotherapie in Bunnik over de optiek van diabetes mellitus vanuit de ayurveda en over ons project met Wageningen. Aansluitend aan de lezing werd mij gevraagd om ook een artikel te schrijven over dit onderwerp voor het tijdschrift van deze wetenschappelijke vereniging.

Behandelprogramma diabetes

Door de jaren heen hebben wij in ons centrum een behandelprogramma ontwikkeld waarbij wij gebruik maken van de indeling van Prameha volgens de verschillende constitutie typen. Prameha is een set van complexe klinische aandoeningen met frequente, abnormale mictie.

Prameha en de doshas

Bij constatering van Prameha uitgelokt door een Kapha stoornis beginnen we met dieetadviezen en kruidensupplementen. Bij Prameha uitgelokt door een verstoring van Pitta doen wij ook reinigingskuren erbij. Wanneer wij het stadium Prameha aantreffen met Vata als boosdoener doen wij het hele programma waarbij alle Kosha’s betrokken zijn.

De kosha’s

Kosha’s zijn de verschillende lichaamslagen.
1) voedsel laag – Annamaya Kosha;
2) energie laag – Pranamaya Kosha;
3) de geestelijke laag – Manomaya Kosha;
4) de intellectuele laag – Vijnanamaya Kosha;
5) en de spirituele laag – Anandamaya Kosha.

Behandelprotocollen per kosha

 • Bij de eerste Kosha, het fysieke lichaam, houden we rekening met een verandering in de voeding en het voorschrijven van kruiden. De precieze verandering hangt af van de mate van ontregeling van de betreffende Dosha. Dat is dus van persoon tot persoon verschillend.
 • Bij de tweede laag leren we onze cliënten speciale ademhalingsoefeningen, zodat verse zuurstof overal in het lichaam goed verdeeld wordt. Iedere cel in ons lichaam heeft zuurstof nodig, dus een goede aan- en afvoer is erg belangrijk. Wanneer de lichaamsweefsels vervuild zijn door toxinen doen we reinigingskuren zodat het lichaam op celniveau gereinigd wordt.
 • Bij de derde laag sturen we aan op een verandering in het denken zodat stress in het juiste perspectief gezien wordt. Oorzaken van stress worden individueel uitgezocht en in overleg met eventuele andere zorgverleners aangepakt.
 • Bij de vierde laag sturen we aan op een blijvende mentale verandering door nieuwe denkpatronen te ontwikkelen zodat de nieuwe leefstijl als passend ervaren wordt.
 • Bij de vijfde laag bespreken wij met de mensen het doel van ziekten en wat je hiervan kunt leren. De zin van ziekzijn. Niet de slachtofferpositie ‘waarom overkomt mij dit’, maar ‘hoe kan ik hier het beste mee omgaan’ en ‘wat betekent deze ziekte in mijn leven’ zijn uitgangspunten voor de behandeling van deze laag.
 • Deze totaalaanpak is typisch voor Ayurveda. Niet de organen die niet goed functioneren worden apart behandeld maar de gehele mens. Dat ook nog eens in relatie met de omgeving maakt dat deze aanpak in zijn totaliteit aanstuurt op balans. Vanuit balans kun je kleine veranderingen goed opvangen.

  In de editie voorjaar 2014, 27ste jaargang nr. 2 staat dit artikel.
  Het hele artikel kunt u hier vinden.

  Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie
  Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie

  Deel dit bericht

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn

  Laat een reactie achter

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over Europa Ayurveda Centrum

  Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

  Recente berichten

  Volg ons op Facebook

  Schrijf je in voor tips over gezondheid

  error: Content is protected !!
  Scroll naar boven
  Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
  en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.