In het najaar van 2013, op 28 november om precies te zijn heb ik een lezing gegeven voor de vereniging van Fytotherapie in Bunnik over de optiek van diabetes mellitus vanuit de ayurveda en over ons project met Wageningen. Aansluitend aan de lezing werd mij gevraagd om ook een artikel te schrijven over dit onderwerp voor het tijdschrift van deze wetenschappelijke vereniging.
Behandelprogramma diabetes
Door de jaren heen hebben wij in ons centrum een behandelprogramma ontwikkeld waarbij wij gebruik maken van de indeling van Prameha volgens de verschillende constitutie typen. Prameha is een set van complexe klinische aandoeningen met frequente, abnormale mictie.
Prameha en de doshas
Bij constatering van Prameha uitgelokt door een Kapha stoornis beginnen we met dieetadviezen en kruidensupplementen. Bij Prameha uitgelokt door een verstoring van Pitta doen wij ook reinigingskuren erbij. Wanneer wij het stadium Prameha aantreffen met Vata als boosdoener doen wij het hele programma waarbij alle Kosha’s betrokken zijn.
De kosha’s
Kosha’s zijn de verschillende lichaamslagen.
1) voedsel laag – Annamaya Kosha;
2) energie laag – Pranamaya Kosha;
3) de geestelijke laag – Manomaya Kosha;
4) de intellectuele laag – Vijnanamaya Kosha;
5) en de spirituele laag – Anandamaya Kosha.
Behandelprotocollen per kosha
Deze totaalaanpak is typisch voor Ayurveda. Niet de organen die niet goed functioneren worden apart behandeld maar de gehele mens. Dat ook nog eens in relatie met de omgeving maakt dat deze aanpak in zijn totaliteit aanstuurt op balans. Vanuit balans kun je kleine veranderingen goed opvangen.
In de editie voorjaar 2014, 27ste jaargang nr. 2 staat dit artikel.
Het hele artikel kunt u hier vinden.