De eerste 1000 dagen van je leven zijn heel bepalend.

Hoe je in het leven staat, wat je meemaakt en hoe je daarop reageert, wordt voor een heel groot deel in je prille jeugd bepaald.

Mensen zijn altijd nieuwsgierig geweest om te achterhalen waarom we doen wat we doen en waarom iedereen daar zo verschillend op reageert.

We hebben daarvoor de astrologie ontdekt, waarin op bijzonder accurate wijze het leven van mensen wordt geschetst. 

Ik heb ooit eens op het huis van vrienden van me gepast, die heel veel boeken over astrologie hadden staan.

In die 14 dagen dat ik daar was, heb ik aan de hand van deze boeken de astrologiekaarten gemaakt van al mijn broers en zussen. Het trof me hoe accuraat de betekenis was. Toen ik de beschrijvingen een voor een aan mijn vader liet voorlas en hem liet raden welke beschrijving bij welke van zijn kinderen hoorde, raadde hij alle zeven goed.

Dat vond ik en ook hij een absolute eyeopener.

Afgelopen vrijdag verscheen er een artikel van Nikki Korteweg in de NRC met als titel:  “De eerste 1.000 dagen beïnvloeden het hele leven.”

“Het begint met één enkele eicel, net versmolten met een zaadcel. Binnen duizend dagen vormt dat minuscule bolletje zich tot een peuter van 12 kilo. Een compleet mensje dat eet, drinkt, al stapjes zet en woordjes spreekt, en zich heeft gehecht aan de ouders of verzorgers.” Zo begint het artikel van Nikki. [1]

Het artikel haalt verder nog een aantal grote onderzoeken aan zoals het onderzoek van Vincent Jaddoe, kinderarts en epidemioloog in het Erasmus MC in Rotterdam. Hij leidt het onderzoeksproject Generation R, waarin tienduizend Rotterdamse kinderen en hun ouders vanaf de vroege zwangerschap worden gevolgd, nu al zeventien jaar lang. [2]

In dat onderzoek werd de invloed van het belang van foliumzuur op de ontwikkeling van het kind duidelijk. Te weinig foliumzuur leidt tot een te vroeg geboren of een te klein kind.

In de loop van de tijd is ook duidelijk geworden dat veel overgewicht bij de moeder, een slechte schildklierfunctie, armoede, een slechte leefomgeving, psychische problemen en stress ook kan leiden tot een te klein of te vroeg geboren kind en tevens dat er grote gevolgen zijn voor de gezondheid later.

Het onderzoek van Tessa Roseboom, hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid van het UMC uit Amsterdam, geeft ook al zulke belangrijke inzichten.   

Zij doet onderzoek naar het effect op latere leeftijd op de gezondheid van mensen die tijdens de hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog zijn geboren.

Uit dat onderzoek blijkt dat mensen die verwekt zijn in de Hongerwinter, zestig jaar later twee keer zoveel kans lopen op hart- en vaatziekten, volgens Roseboom. Ze hebben vaker een gestoorde bloedstolling, hogere cholesterol- of bloedsuikerwaarden, een slechter geheugen en een vijf procent kleiner brein dan mensen die voor of ruim na de Hongerwinter zijn geboren.   

In de Ayurveda is de basis van de vrouwen- en kindergeneeskunde terug te vinden in de Vedische boeken Ashtanga Hridaya, Sushrutha Samhita, Charaka Samhita en Vagbhata Samhita.

Deze boeken geven uitvoerige richtlijnen voor de dagelijkse zorg van de zwangere vrouw en het pasgeboren kind.  

Wat opvalt is dat er heel veel aandacht wordt gegeven aan de fysieke en mentale gezondheid, van zowel de moeder als de vader ver voor de conceptie.

Het is in de Vedische traditie belangrijk dat er een situatie gecreëerd wordt waarin de foetus in de baarmoeder zich vredig kan ontwikkelen. Er zijn speciale mantra’s die geruststellende trillingen naar het zich ontwikkelende kind sturen en speciale voeding voor de moeder om zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen naar het kindje te sturen.  

De moeder is de eerste leraar van het kind, en elk aspect van de ontwikkeling van het kind is direct gekoppeld aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de moeder.

Haar optimale gezondheid is buitengewoon belangrijk om kinderen gezond en wel op de wereld te zetten. Voor iedere maand van de zwangerschap heeft de ayurveda specifieke voeding- en leefstijladviezen beschreven.

Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, dat zo belangrijk is gebleken voor de ontwikkeling van een kind zit bijvoorbeeld volop in linzen, bladgroenten, asperges, avocado’s, citrusvruchten en granen. Laten dat nou belangrijke voedingsmiddelen in de Ayurvedische keuken zijn!

Zingen, neuriën en wiegen zijn natuurlijke impulsen die ervoor zorgen dat het kind rustig wordt. Niet alleen het kind ook de moeder of de vader worden hier rustig van. Meditatie is ook zo’n prachtige methode om je te verbinden met je kind. Mediteren terwijl je zwanger bent maar ook mediteren met je pasgeboren baby samen, is een verbindende schakel in het gevoel van welbevinden voor het kind.

Ben je benieuwd wat de Ayurvedische kindergeneeskunde jou kan bieden? Bel ons 0523-677208 of boek een online consult en stel je vraag rechtstreeks aan ons team van toegewijde ayurveda mensen.

  1. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/20/de-eerste-1000-dagen-beinvloeden-het-hele-leven-a4055335.
  2. https://generationr.nl/
  3. https://www.thehinduportal.com/2015/08/ashtanga-hridya-samhita.html
  4. https://archive.org/
Photocredits: https://www.zen.nl/return-zenactueel/zenactueel/zenactueel-25-maart-2016-tom

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.

* indicates required