Een brede studie heeft aangetoond dat moeders met ongezonde voedingsgewoontes een grotere kans hebben om kinderen te krijgen met mentale problemen. Onderzoekers van de Deakin Universiteit uit Australië en onderzoekers uit Noorwegen hebben een duidelijke relatie gevonden tussen de voeding van kinderen gedurende het eerste levensjaar en hun mentale gezondheid.
“Wij wisten eigenlijk al langere tijd dat voeding tijdens de zwangerschap en gedurende het eerste jaar van het kind een duidelijke relatie heeft met de fysieke gezondheid van het kind. Ook hun vatbaarheid voor hart en vaatziekten en diabetes op latere leeftijd komen hier uit voort. Nu hebben wij echter voor het eerst aangetoond dat ook de mentale gezondheid van het kind in relatie staat met de soort voeding tijdens zwangerschap en gedurende het eerste levensjaar.”
Zegt associate professor Felice Jacka die verbonden is aan de Deakin universiteit’s IMPACT Strategic Research Centre in Australië.
Het betreffen interne en externe gedragsstoornissen
De studie is gepubliceerd in de ‘Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry’ waarin verondersteld wordt dat moeders die ongezond eten zoals mierzoete ontbijtgranen, zoete dranken en zoute snacks tijdens de zwangerschap kinderen krijgen met gedragsstoornissen zoals omgangsproblemen, agressie en plotselinge woede uitbarstingen. Niet alleen externe gedragsuitingen maar ook interne gedragsuitingen zoals depressie en angsten worden toegeschreven aan ongezonde voeding tijdens het eerste levensjaar van het kind.
De opzet van dit grootschalige onderzoek was zo ingericht dat deze uitkomst los staat van sociale, economische of de gezondheid situatie van de ouders.
Grootste studie ooit
Andere studies, waaronder ook de studie van prof. Felice Jacka hebben ook in het verleden al gesuggereerd dat dieet en voeding een directe relatie vormen met deze vormen van geestelijke problemen in kinderen en volwassenen. Echter tot nu toe waren er nog geen studies waarin de impact van dieet en voeding tijdens zwangerschap en het eerste levensjaar onderzocht waren.
Deze laatste studie gesponsord bij de ‘Brain & Behaviour Research Foundation’ is gedaan op een populatie van 23.000 moeders en hun kinderen in de nog steeds voortgaande ‘Noorwegian Moeder en Kind Cohort Studie’
Deze studie heeft zeer gedetailleerde informatie verzameld over het dieet van de moeder tijdens de zwangerschap en het dieet van hun kinderen vanaf 18 maanden en drie jaar. De symptomen van depressie, angsten, antisociale gedragsstoornis en adhd bij 18 maanden, drie jaar en vijf jaar werden door de ouders aangegeven door middel van uitgebreide vragenlijsten en onderzoeken.
Verandering van inzicht is hard nodig
Professor Felice Jacka doet nu met haar onderzoek ‘zeer terecht’ een dwingende oproep aan alle ouders en beleidsmakers om ons voedingspatroon drastisch te wijzigen. Nu het zo glashelder wordt dat ongezonde voeding een enorme wissel trekt op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen is het de hoogste tijd voor beleidsmakers en ouders om dit heel serieus te nemen.
Nationaal Kompas Volksgezondheid over oorzaak gedragsstoornissen bij kinderen
Ik lees op de website van ons eigen Nationaal Kompas Volksgezondheid het volgende over gedragsstoornissen bij kinderen. Het begint al met de titel:
Exacte oorzaak van gedragsstoornissen niet bekend.
“De exacte oorzaak van gedragsstoornissen is niet bekend, maar van een aantal factoren is aangetoond dat ze van invloed zijn op het ontstaan van gedragsstoornissen. Deze factoren liggen op het gebied van genetische kenmerken, individuele eigenschappen van het kind en omgevingsinvloeden. Afzonderlijke risicofactoren kunnen elkaar wederzijds versterken. De wisselwerking tussen risicofactoren zetten processen in gang die bepalen of zich uiteindelijk een gedragsstoornis ontwikkelt.”
Aldus het Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Dit mag dus flink bijgesteld gaan worden als gevolg van bovenstaande publicatie.
We zitten er middenin
We hoeven helemaal niet met zijn allen de bibliotheek in of massaal op internet te gaan zoeken naar bewijzen van dit grootschalige onderzoek. Een middagje op een terrasje zitten en om je heen kijken, of naar de dichts bijzijnde school gaan om te kijken naar de conditie van de kinderen is al voldoende om te beseffen dat we midden in deze problematiek zitten.
Depressie, angsten en dementie ook het gevolg van slechte voeding
Professor Felice Jacka gaat nog een stap verder in haar conclusie dat ook depressie, angsten en dementie het gevolg zijn van slechte voeding. Dat zegt ze niet zomaar. De studie waar zij zich op baseert heeft een omvang van 23.000 moeders en hun kinderen. Dat is ongeveer vergelijkbaar met alle inwoners van een stad als Baarn. En dat is nogal wat…..
Cornelis Peters
22 augustus 2013
Bronnen.
Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry doi: 10.1016/j.jaac.2013.07.002
Mental and Early Postnatal Nutrtiona and Mental Health of Offspring by Age 5 Years : A Prospective Cohort Study. Authors: Felice N. Jacka, Eivind Ystrom, Anne Lise Bransaeter, Evalill Karevold, Christine Roths, Margaretha Haugen, Helle Margerete Meltzer, Synnve Schjolberg, Michael Berk.
Vimeo met een video verslag van prof. Felice Jacka – https://helfimed.org/team-members/
Norwegian Institute of Public Health: https://www.fhi.no