Blaasontsteking en Ayurveda

Een blaasontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Stagnerende urine in de blaas, waardoor de kans op infecties groter wordt, auto-immuun aandoeningen zoals aids, besmetting met bacteriën, langdurig gebruik van een katheter of diabetes mellitus, waarbij de urine zoet is en daardoor een aantrekkingsbron is voor bacteriën. Lees hier het verschil tussen een ontsteking en een infectie.
Hoewel veel verschillende bacteriën urineweginfecties kunnen veroorzaken, worden de meeste infecties veroorzaakt door Escherichia coli, een bacterie die in het maagdarmkanaal voorkomt. Andere bacteriën die urineweginfecties kunnen veroorzaken zijn Proteus, Klebsiella, Enterococcus.

Soms kan een blaasontsteking ook veroorzaakt worden door een gist zoals Candida albicans. Ontsteking van de plasbuis (urethritis) is vaker het gevolg van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) zoals chlamydia of gonorroe.
Het is dus belangrijk om alvorens te gaan behandelen, te achterhalen waar de oorzaak vandaan komt.

Wat zijn de symptomen?

Eén van de eerste symptomen is een gevoel van druk in de onderbuik, soms lichte koorts, vaker een branderig gevoel bij het plassen, gevolgd door vaak moeten plassen met niet veel urine en het gevoel van een frequente aandrang om te plassen. Er kan ook een beetje bloed in de urine voorkomen, de urine kan bewolkt zijn en een sterke geur hebben.

Oorzaak van een blaasontsteking.

De belangrijkste veroorzaker van een blaasontsteking en urineweginfecties en dan moet je denken aan bijna 90% van de gevallen, is de darmbacterie Escherichia coli waarvan er verschillende varianten zijn. Deze kan de urinebuis en de blaas binnendringen. Het wonderlijke is dat deze bacteriën in de darmen volledig onschuldig zijn en onderdeel uitmaken van onze darmflora. Wanneer ze echter in de blaas terechtkomen, waar normaal gesproken geen bacteriën zijn, veroorzaken ze een infectie die uitmondt in een ontsteking. Een infectie begint wanneer tijdens de geslachtsgemeenschap de bacterie in de opening terechtkomt, waar de urine naar buiten komt (urethra), van achter naar voren afvegen met toiletpapier en andere onhygiënische activiteiten. Vanaf de urethra reizen de bacteriën omhoog en bereiken dan de urineblaas.
Bij mannen boven 50 jaar wordt een blaasontsteking gewoonlijk geassocieerd met een vergrote prostaat of een prostaatinfectie.

Waarom hebben vrouwen wel 50 keer vaker last van blaasontsteking dan mannen?

Het antwoord daarop is heel simpel. Bij mannen is de urethra ongeveer 20 tot 25cm lang en maakt het een S-vormige bocht. Bij vrouwen is de urethra aanzienlijk korter dan bij mannen, slechts 3 tot 5cm lang en loopt recht naar beneden. Bij de vrouw is het risico dan ook groter dat bacteriën, die van nature in de endeldarm leven, in de urethra terechtkomen. Ook geslachtsgemeenschap en het gebruik van tampons zijn risicofactoren, die mannen niet hebben en vrouwen wel.
Blaasontsteking hoor bij urineweginfecties en dat wordt wel eens afgekort als UTI’s (urinary tract infections). Ontstekingen in de blaas of in de urinewegen moeten zo snel mogelijk behandeld worden zodat het niet doorslaat naar de nieren.

Reguliere oplossing is het voorschrijven van antibiotica.

Wanneer er een blaasontsteking wordt geconstateerd, wordt de keuze van antibiotica bepaald door de soort bacterie die het moet aanvallen.

Bij blaasontstekingen worden afhankelijk van de situatie de volgende antibioticasoorten voorgeschreven: Nitrofurantoïne, Trimethoprim, Amoxicilline, Antibiotica van het sulfonamide-type, Chinolon-antibiotica, Tetracyclines en Cefalosporine-antibiotica.
Antibiotica werkt altijd op een specifiek aangrijpingspunt, dus op iets dat een bacterie wel heeft en de mens niet en zijn daardoor selectief giftig (toxisch) bij de volgende processen:

 • remming celwand synthese van de bacterie
 • remming eiwitsynthese en dan speciaal dat deel wat bacteriespecifiek is
 • beschadigen van de buitenste celmembraan (voornamelijk bij gramnegatieve bacteriën)
 • remming van de nucleïnezuursynthese (dat deel dat bacteriespecifiek is)
 • aangrijpen op de specifieke bacteriestofwisseling

Antibiotica werken vooral goed als geneesmiddel tegen infectieziektes als de bacterie actief is.
Onder dit artikel heb ik een bijlage (1) met een beschrijving van de werking van de bovengenoemde antibioticasoorten op de bijbehorende bacterie.

Gevaar van antibioticaresistentie

Op dit moment is er een onzichtbare catastrofe gaande en dat is dat bacteriën steeds resistenter worden tegen de verschillende soorten antibiotica.
Bacteriën zijn levende wezens en kunnen zich aanpassen aan de omgeving. Dat is inherent aan het leven, dat het zich altijd weer een weg vindt om te overleven.
Zo gaat de ontwikkeling steeds verder: men ontwikkelt een nieuw antibioticum, de bacterie ontwikkelt een resistentie en men zal weer een nieuw antibioticum moeten ontwikkelen. Het is voortdurend net een stap verder zijn dan de bacterie in een strijd die nooit stopt. Dit is niet aantrekkelijk voor farmaceuten omdat de ontwikkeling van een nieuw antibioticum lang en kostbaar is en de werkingsduur niet is gegarandeerd. Bovendien krijg je antibiotica in een kuur en is het geen blijvende medicatie, dus de kosten wegen nauwelijks op tegen de baten.

Een onschuldige blaasontsteking kan in de nabije toekomst dus een zeer gevaarlijke ziekte worden omdat antibiotica mogelijk niet meer zal werken.

Wat nu?

Gelukkig is daar de Ayurveda met haar 5000 jaar oude kennis over balans en disbalans in het menselijk lichaam.

Ayurvedische oplossing is het aanbieden van leefregels om blaasontsteking te voorkomen, wanneer je blaasontsteking hebt worden er kruidencomplexen en pitta verlagende behandelingen geadviseerd.
In de Ayurveda gebruiken we zowel kruidenpreparaten in verschillende samenstellingen als behandelingen. Dat laatste valt onder Kaya chikitsa waarbij Kaya staat voor pitta en chikitsa voor behandeling. Blaasontsteking is namelijk een typische pitta disbalans.

Een plant kan niet weglopen als hij aangevallen wordt door schimmels of bacteriën. Wat een plant wel kan doen, is een indrukwekkend chemisch repertoire ontwikkelen om zich, ondanks zijn sedentaire leefstijl, te verdedigen tegen de meeste aanvallen. Iedere plant is een ware farmacologische schat. Het is deze kennis waar de Ayurveda dankbaar gebruik van maakt. Het antwoord op iedere disbalans – dus ook op antibiotica resistentie – zit in de natuur. We moeten het dan wel (her)ontdekken.

In dit artikel beperk ik me tot de twaalf meest gangbare en voor ons Nederlanders de meest toegankelijke kruiden, dranken en methoden, die wij allemaal zelf thuis kunnen toepassen.

Kruiden die ook in Nederland gemakkelijk te vinden zijn

 1. Kurkuma – Curcuma longa. Dat kennen we allemaal en dat is hier in bij de meeste natuurwinkels te koop. Je doet twee afgestreken theelepels in twee liter gekookt water. Roer goed door en drink het zo warm mogelijk met tussenpozen gedurende de dag. Veel drinken is een must bij blaasontsteking omdat je door veel te drinken de bacteriën geen kans geeft om zich aan de blaaswand te hechten vanwege de doorstroming.
 2. Gember-Zingiber officinale is bij iedere groenteboer te koop. Je kookt twee liter water en op het laatst kook je de gemberstukjes (de hoeveelheid van minimaal 4cm in plakjes gesneden) mee. Laat dat rustig 10 minuten doorkoken. Drink deze gemberthee gedurende de dag. Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking.
 3. Gerst – Hordeum vulgare is een vergeten graansoort met ongelofelijk veel medicinale eigenschappen. Het is één van de beste remedies bij urineweginfecties. Gerstewater geeft onmiddellijk verkoeling, vermindert het branderige gevoel bij het plassen en stimuleert de blaasperistaltiek.
 4. Basilicum – Ocimum. Het plantje in een potje, dat je regelmatig ziet staan bij de groenteafdeling van supermarkten. Ook hiervoor geldt hetzelfde als het bovenstaande. Pluk de blaadjes van dit plantje en kook hiervan een thee. Recent is er veel onderzoek gedaan naar de etherische oliën die in basilicum voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat basilicum potente antioxidante, antivirale en antimicrobiële eigenschappen heeft. Basilicum kan dus als thee worden gedronken. Daarnaast kan de etherische olie worden geïnhaleerd en in massageolie of kompressen worden gebruikt.
 5. Komkommer – Cucumis sativus. Doe de komkommer in een mixer en vermaal het tot pulp. Vervolgend zeef je de pulp en vang je het sap op. Doe in een kopje komkommersap één theelepel honing. Wanneer je niet van zoet houdt, kun je de honing vervangen door een mespuntje peper en een snufje zout. Neem twee glazen per dag. Komkommersap verlicht meteen het branderige gevoel bij het plassen en het brengt verkoeling in de blaas en in de plasbuis.
 6. Wortel – Daucus carota. De essentiele oliën die in wortels zitten, hebben ontstekingsremmende werkingen. Je kunt het beste de wortel in sap verwerken omdat je dan relatief veel wortels kunt eten. Het sap van de wortels handhaaft een normale pH-waarde van de urine en het vermindert het branderige gevoel.
 7. Koriander – Coriandrum sativum. Kook een liter water en doe hierin vier eetlepels korianderzaden. Kook goed door en filter de zaden naderhand door een zeef of een doek. Als je poeder hebt, doe je het volgende. Doe één eetlepel poeder in een glas water en laat dit een nacht staan. De volgende dag filteren (dit kan door een koffiefilterzakje of door een kaasdoek) en drink dit op. Korianderzaden hebben anti-inflammatoire eigenschappen en beschermen uitstekend tegen infecties.
 8. Radijs – Raphanus sativus. Neem een handvol radijsjes en doe ze in de blender om er een juice van te maken. Neem per dag één tot twee eetlepels sap. In radijsjes zitten bioactieve stoffen zoals sulphoraphene and raphanin, die een antibacteriële werking hebben. Een prima alternatief dus.
 9. Watermeloen – Citrullus vulgaris is niet altijd te krijgen omdat dit een seizoensgewas is. Maar als het er is en dat is in de maand augustus, dan mag je dit niet overslaan. Het vruchtvlees en het vocht van de watermeloen zitten boordevol mineralen en vitaminen en de zaden bevatten bioactieve stoffen, die een antibacteriële werking hebben.
 10. Cardamom – Elettaria is één van de beste diuretica. Cardamom verwijdert gifstoffen uit het bloed, voorkomt blaassteenvorming en het vasthouden van water. Doe één eetlepel kardemompoeder in een glas lauwe melk. Wanneer je geen melk drinkt, kun je voor notenmelk zoals bijvoorbeeld amandelmelk kiezen. Neem hier 2 tot 3 glazen per dag van. Het branderige gevoel zal onmiddellijk verdwijnen.
 11. Cranberrysap – Oxycoccus palustris is niet alleen heel erg lekker maar ook buitengewoon gezond. Cranberrysap kun je zelf maken door verse cranberries in de blender te doen. Het voordeel van deze methode is dat je weet dat je uitsluitend de bessen gebruikt en geen toevoegingen erbij krijgt, zoals het geval is als je kant-en-klare sap koopt. Cranberrysap helpt om bacteriële infecties te herstellen.
 12. Karnemelk. Dit is geen kruid maar ik wilde jullie dit niet onthouden omdat het een onderschatte drank is, die overal in Nederland te koop is. Zorg ervoor dat het niet te zuur is. Verdun de karnemelk met twee keer de hoeveelheid water. Doe een snufje zwarte peper en een snufje komijnzaadpoeder in het glas en roer dit goed door. Breng de karnemelk vóór gebruik op kamertemperatuur. Drink hiervan 4 tot 5 glazen per dag.

Kaya chikitsa – behandeling voor pitta aandoeningen.

Zitbaden met heet water gedurende 10 tot 30 minuten. Na het hete zitbad kan er een cold pack, gewikkeld in een flanellen doek, op de buik worden gedrukt. Wanneer het niet mogelijk is om een zitbad te nemen dan kan men hete kompressen op het buikgebied ter hoogte van de blaas leggen. Dit kun je afwisselen met de cold pack.
Om de pijn en de ontsteking te verminderen, is een warme enema een goede optie. Ook rectale spoelingen met warm kruidenwater kunnen helpen. De enema moet minimaal 5 minuten inblijven en de rectale spoelingen gedurende 10 tot 15 minuten. Per dag kunnen er maximaal 2 enema’s gegeven worden.

 • Abhyanga – massage met warme olie.
 • Snehana – innemen van medicinale kruidenolie met ghee.
 • Niruha vasti – afkooksel enema’s met warme kruidenmelanges.
 • Svedana –stomen in de cabine met verschillende kruiden.
 • Upanaha – zachtjes drukken op het buikgebied met warme kruidenbuiltjes.
 • Uttaravasti – enema’s via de ureter en de vaginale route.
 • Seka – een stroom van kruidendecocties of verwerkte melk met olie.
 • Shishira pradeha – aanbrengen van een pasta met verkoelende kruiden zoals sandelhoutpoeder over het gehele lichaam en dan speciaal de onderbuik.
 • Vasti – enema’s, vooral met verwerkte melk met pitta verlichtende medicijnen (ksheera vasti) en enema’s met medicinale ghee (anuvasana/matra)
 • Paya pana – het drinken van de melk
 • Virechana – therapeutische loutering
 • Medicinale ghee voor inname – Ghee verwerkt met Draksha (Vitis vinifera), Vidarikanda (Pueraria tuberose) en suikerrietsap
 • Mamsarasa – stevige soep waar kruiden inzitten die Vata reduceren. Dit zijn kruiden die behoren tot de Sthiradi groep van medicinale kruiden. De kruiden uit de Sthridai groep zijn Vidarigandha, Vidari, Sahadeva, Vishvadeva, Shvadanstra, Prithakparni, Shatavari, Sariva, black Sariva, Jivaka, Rishavaka, Mahasaha, Kshudra-Saha, Vrihati, Kantakari, Punarnava, Eranda, Hansapadi, Vrishchikali en Rishavi.

Ayurvedische medicijnen tegen blaasontsteking

Klassieke ayurvedische kruidencombinaties tegen blaasontsteking zijn de volgende combinaties.

 1. Amritadi kwatha
 2. Decocties gemaakt van evenredige hoeveelheden van: Guduchi – Tinospora cordifolia, Shunti – Zingiber officinale, Amalaki – Emblica officinalis, Ashwagandha – Withania somnifera, Gokshura – Tribulus terrestris en Paittika Mutrakrichra chikitsa:

 3. Trinapanchamoola kwatha / ghrita / dugdha
 4. (Afkooksel van ghee of melk bereid uit de Trinapanchamula groep van medicijnen).
  De trinapanchamula bestaat uit vijf kruiden: Kusha – Desmostachya bipinnata, Kasha – Saccharum spontaneum, Shara – Saccharum munja, Darbha –Imperata cylindrical en Ikshu Sugarcanne – Saccharum officinarum.
  Wanneer je hier een kwatha van maakt ga je als volgt te werk.
  Doe het poeder van alle kruiden (bijvoorbeeld 8 gram van ieder) in 16 delen gekookt water, kook opnieuw en laat dit netzolang op het vuur staan totdat er nog maar 1/4 deel van over is. Filter dit en vang het filtraat op in een schone droge fles of pot.

 5. Shatavaryadi ghrita – zie bijlage 2
 6. Draksha kalka – een pasta van druiven.
 7. Pasta van Vitis vinifera gemengd met suiker als katalysator moet worden ingenomen samen met Mastu (curdwater of karnemelk)

 8. GudaKsheera
 9. 1 theelepel zuivere rietsuiker gemengd met hete melk; moet vaak worden ingenomen.

 10. Narikela Jalam
 11. kokoswater vermengd met 1 theelepel rietsuiker en 1 mespuntje korianderpoeder.

 12. Brihatyadi kashayam – De kashyayam wordt gemaakt met de volgende kruiden in gelijke hoeveelheden: Brihati – Solanum indicum, Bhadra – Aerua lanata, Prishniparni – Uraria picta, Shalaparni – Desmodium gangeticum en Gokshura – Tribulus terrestris.

Nog iets meer over Pitta

Pitta regelt alle warmte, het metabolisme en de transformatie in onze geest en in ons lichaam. Pitta bepaalt hoe we ons voedsel verteren, de snelheid van ons metabolisme, hoe we onze zintuiglijke waarnemingen interpreteren en hoe we onderscheid maken tussen goed en kwaad. Pitta zit dus aan de knoppen van de transformerende verteringsvuren, de “agnis”, van ons lichaam.
Wanneer pitta niet in evenwicht is, werken de agnis niet naar behoren en worden bovengenoemde processen niet goed uitgevoerd. Daardoor verliezen we onze weerstand. Het raakt ons dus in de kern van ons zijn.
Ayurveda biedt richtlijnen om pitta dosha weer in evenwicht te brengen en daardoor de urinewegen weer te versterken, om te voorkomen dat infecties steeds terugkeren. Dus eerst begrijpen wat de oorzaak is en vervolgens de aanleiding wegnemen zodat het genezingsproces kan beginnen.

Wat zijn bijvoorbeeld de belangrijkste factoren die pitta dosha verergeren en bijdragen aan urineweginfecties?

Te denken valt aan:

 • Het eten van voedsel dat te warm, te zuur of te heet is;
 • Alcohol drinken;
 • Onderdrukken van de natuurlijke aandrang;
 • De gewoonte hebben om urine langere tijd in de blaas te houden;
 • Blootstelling aan extreme hitte en overmatige blootstelling aan zonlicht;
 • Emoties van woede, ongeduld en jaloezie toestaan;
 • Omgevingsfactoren zoals het werken met vuur, chemicaliën of giftige dampen;
 • Niet genoeg water drinken.
 • Pitta verlagend dieet

  Ayurveda adviseert:

 • Het kiezen van voeding dat pitta dosha pacifieert en het elimineren van giftige stoffen die te veel warmte brengen in het lichaam.
 • Veel vocht te drinken om de bacteriën uit de urinewegen weg te spoelen. Pure cranberry- of granaatappelsap zijn uitstekende zuiverende dranken, die overtollig pitta verminderen en ook de verspreiding van bacteriën tegengaan.
 • Het beperken of niet gebruiken van voedingsmiddelen die een negatief effect op de blaas hebben zoals: alcohol, cafeïne, koolzuurhoudende dranken, koffie, chocolade, geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suikers.

15 Adviezen om blaasontsteking te voorkomen

Bacteriën kunnen floreren als de omstandigheden warm en vochtig zijn.

 1. Leer jonge meisjes om na het ontlasten de billen van voor naar achteren af te vegen en NOOIT andersom.
 2. Plas de blaas leeg na het nemen van een bad of na geslachtsgemeenschap;
 3. Draag koele, loszittende katoenen ondergoed en kleding;
 4. Droog grondig af na een douche of een bad. Trek na het zwemmen zo snel mogelijk droge kleren aan;
 5. Vrouwen worden geadviseerd om maandverband te overwegen voor hun menstruele cyclus en tampons te vermijden;
 6. Eet geen rauw vlees of drink geen rauwe melk;
 7. Bak vlees/vis goed gaar;
 8. Was rauwe (kiem)groenten, zoals alfalfa en sla, grondig onder stromend water;
 9. Dompel kiemgroenten, zoals taugé, voor gebruik onder in kokend water;
 10. Was je handen goed en regelmatig onder stromend water, vooral na een toiletbezoek, voor het koken en na contact met dieren bijvoorbeeld bij een bezoek aan de kinderboerderij.
 11. Het gebruik van antiseptische zeep wordt afgeraden. Denk aan de resistentie van bacteriën en denk aan het milieu. Gewone biologische zeep is even goed en vaak veel goedkoper.
 12. Voorkom kruisbesmetting. Prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten. Gebruik nooit dezelfde snijplank voor rauw vlees en daarna voor gaar eten.
 13. Cultiveer emoties van vrede en tevredenheid en ga boosheid en woede uit de weg of los het op.
 14. Yogaoefeningen
 15. a. Onder meer yoga houdingen die de nieren en de buikstreek stimuleren zoals de Cobra (Bhjangasana), de Brug (Setu Bhanda sarvangasana) en de Boog (Dhanurasana). Deze oefeningen verbeteren de functie van de nieren en van de urogenitale organen.

 16. Pranayama

  a. Sheetali is een verkoelende pranayama of ademhalingsoefening die effectief is voor het verminderen van overtollige warmte in het lichaam. Sheetali ondersteunt ook het verdrijven van emoties zoals woede en frustratie. Het is een oefening in rust en aanvaarding. Kinderen vinden dit doorgaans een erg leuke oefening. Maak er dan ook een spel van.
  b. Dat gaat zo: ga comfortabel zitten, met een rechte rug. Dat kan in de lotushouding zijn, maar op een stoel is ook prima. Krul de zijkanten van je tong zodat ze elkaar raken. Sluit je lippen om je tong, zodat het een cirkel vormt rondom je tong, die als een soort rietje uit je mond steekt. Begin met een langzame ademhaling via je tong en adem uit door je neus. Doe minimaal tien van deze ademhalingsrondes met je tong en met je neus. Je voelt de koele adem je lichaam binnendringen en de warme ademhaling je neus verlaten.

  Dit filmpje laat de verkoelende pranayama zien.

  Met deze eenvoudige adviezen brengt Ayurveda helende instrumenten van zelfzorg waaronder voeding, leefstijl, kruiden, yoga en pranayama oefeningen om gezonde urinewegen te ondersteunen en balans te brengen in het lichaam.

  Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met blaasontstekingen in jouw leven. Heb jij nog tips voor andere lezers? Waar bestaat jouw ZelfZorg uit? Deel het hieronder met ons.

  [camera]Cornelis Peters
  Cornelis Peters is onderzoeker en expert op het gebied van gezondheid en welzijn vanuit Ayurveda. Hij deelt zijn kennis over ‘de zes treden‘ waarmee de weg naar persoonlijke groei en gezondheid voor iedereen open ligt via deze artikelen en de gratis MasterClass “Tien Ayurvedische leefregels voor een leven vol energie. Deze masterclass is gratis te downloaden via deze site.”.[/camera]

  Referenties en bronnen die ik geraadpleegd hebt rond februari 2017.

  Sahasrayoga Ghrita Prakarana 23, AFI Vol. 2, 6:4
  Ashtangahrudayam Chikitsasthana Mutraghata adhyaya – 11/35
  Bhaishajya Ratnavali Mutrakrichra Rogadhikara 10
  Urinary tract infection (UTI): Western and Ayurvedic Diagnosis and Treatment Approaches. By: Mahsa Ranjbarian
  https://en.wikipedia.org/wiki/Dysuria
  http://www.emedicinehealth.com/dysuria/article_em.htm
  http://www.webmd.com/women/dysuria-causes-symptoms
  http://www.drugs.com/health-guide/dysuria.html
  http://nos.nl/video/666280-deckers-we-gaan-de-gevaarlijke-kant-op.html
  Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine
  Volume 2016 (2016), Article ID 9045196, 10 pages
  http://dx.doi.org/10.1155/2016/9045196
  New Claims for Wild Carrot (Daucus carota subsp. carota) Essential Oil
  Jorge M. Alves-Silva,1 Mónica Zuzarte,2,3 Maria José Gonçalves,1,2 Carlos Cavaleiro,1,2 Maria Teresa Cruz,1,2 Susana M. Cardoso,4 and Lígia Salgueiro1,2

  Bijlage 1 – Beschrijving van de werking van veel gebruikte antibioticasoorten op de bijbehorende bacterie.

 • Nitrofurantoïne doodt bacteriën doordat het ingrijpt op de energiehuishouding van de bacteriën. Het komt na inname vrij snel via de nieren in de urine terecht. Daarom is het erg geschikt bij infecties van de urinewegen zoals bijvoorbeeld een blaasontsteking. Nitrofurantoïne wordt gebruikt bij eenvoudige blaasontstekingen. Nitrofurantoïne wordt ook gebruikt om urineweginfecties te voorkomen bij mensen die vaak, meer dan drie keer per jaar, blaasontstekingen hebben.
 • Trimethoprim doodt vele soorten bacteriën. Het dringt door in de bacterie en verhindert de aanmaak van een voor de bacterie essentiële stof. Hierdoor sterft de bacterie af. Trimethoprim wordt gebruikt bij eenvoudige blaasontstekingen. Trimethoprim wordt ook gebruikt om blaasontstekingen te voorkomen bij mensen die vaak, meer dan drie keer per jaar, blaasontstekingen hebben.
 • Amoxicilline doodt vele soorten bacteriën en heeft een goede opname in het lichaam. Het blokkeert een eiwit, dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei, waardoor de bacterie afsterft. Amoxicilline kan, als nitrofurantoïne en trimethoprim niet in aanmerking komen, worden gebruikt bij blaasontstekingen. Bij sommige patiënten wordt Amoxicilline door bacteriën afgebroken zodat het zijn werking niet meer kan doen. Clavulaanzuur gaat dit tegen en verbetert zo het effect van Amoxicilline. Voorbeelden zijn Amoxicilline, Amoxicilline in combinatie met clavulaanzuur.
 • Antibiotica van het sulfonamide-type zijn middelen die vele soorten bacteriën doden. Ze dringen door in de bacterie en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de bacterie. Hierdoor sterft de bacterie. Sulfonamiden worden gebruikt bij blaasontstekingen als Nitrofurantoïne, Trimethoprim en Amoxicilline niet in aanmerking komen. Voorbeeld is Sulfamethoxazol in combinatie met Trimethoprim.
 • Chinolon-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei. Hierdoor kan de bacterie zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Chinolon-antibiotica worden gebruikt bij blaasontstekingen door bacteriën die niet gevoelig zijn voor bovenstaande middelen. Voorbeelden zijn Ciprofloxacine, Levofloxacine, Norfloxacine, Ofloxacine en Pipemidinezuur.
 • Tetracycline-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze remmen de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Tetracycline antibiotica worden gebruikt bij urineweginfecties door bacteriën die niet gevoelig zijn voor bovenstaande middelen. Voorbeelden zijn Doxycycline, Minocycline en Tetracycline.
 • Cefalosporine-antibiotica zijn middelen die vele soorten bacteriën doden. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei, waardoor de bacterie afsterft. Cefalosporine-antibiotica worden gebruikt bij blaasontstekingen door bacteriën die niet gevoelig zijn voor bovenstaande middelen. Voorbeelden zijn Cefaclor, Cefuroxim en Cefalexine.
 • Bijlage 2:

  Recept voor Satavaryadi Ghritam.
  Dit is een uitgebreid recept en bevat de volgende ingredienten:
  Shatavari – Asparagus racemosus root – 3.072 liters – juice extract
  Water decoctie van Swadamshtra – Small caltrops (hele plant) – Tribulus terrestris Linn. – 3.072 liters
  Water for decoctie – 12.288 liters, gekookt en gereduceerd tot 3.072 liters, hierna filteren.
  Ghrita – ghee – 3.072 liters
  Ksheera – Koe milk – 1,536 liters
  768 g van ieder kruid:
  Vidari – Pueraria tuberosa, Chandana – Sandalwood – Santalum album, Tugaksheeri – Bambusa bambos, Mridveeka – Raisin – Vitis vinifera, Yashti – Licorice – Glycyrrhiza glabra, Kasheruka – Scirpus grossus, Ervaru – Cucumis melo var. utilissimus, Truti – Cardamom – Elettaria cardamomum, Adrika – Asphaltum., Kana – Long pepper fruit – Piper longum, Utpala – Nymphaea stellata, Kamala – Lotus – Nelumbo nucifera, Pattura, Musta – Nut grass (root) – Cyperus, rotundus, Kakoli – Fritillaria roylei, Ksheera Kakoli – Roscoea purpurea, Jivaka – Malaxis acuminata, Rishabhaka – Manilkara hexandra (Roxb.) Dubard / Mimusoops hexandra Roxb., Mudgaparni – Green gram – Phaseolus trilobus, Mashaparni – Teramnus labialis / Vigna radiata, Meda – Litsea monopetala, Mahameda – Polygonatum verticillatum (Linn.), Chinnaruha – Indian Tinospora (stem) – Tinospora cordifolia, Karkatashrungi – Colocynth (dried pulp)- Citrullus colocynthis, Tugaksheeri – Bambusa bambos, Padmaka – Wild Himalayan Cherry – Prunus cerasoides, Prapaundarika – Lotus – Nelumbo nucifera, Riddhi – Vigna cylindrica, Vriddhi – Habenaria intermedia, Mrudveeka – Raisin – Vitis vinifera, Jivanti – Leptadenia reticulata, Madhuka – Licorice – Glycyrrhiza glabra, Madhu – Honey en Sharkara (palmsuiker) 384 g

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

 • Arianne schreef:

  Interessant artikel, maar toch mis ik nog wat.
  Ik heb anderhalf jaar chronisch blaasontsteking gehad en was helemaal ten einde raad. Toen werd mij D-Mannose aangeraden; ik kwam van de hel in de hemel, NOOIT meer blaasontsteking gehad, en als het toch de kop opstak, hoefde ik maar een of twee keer een dosis te gebruiken en het was weer over. Wereldspul!
  vr gr
  Arianne

  • Cornelis schreef:

   Beste Arianne,
   Wat fijn dat je dit met ons deelt. Inderdaad is D-Mannose ook een heel goed supplement om blaasontsteking aan te pakken.
   D-mannose zit van nature in grote hoeveelheden in fruit. Bijvoorbeeld in appels, sinaasappels, perziken en in sommige bessen zoals bosbessen en cranberry’s.
   Nogmaals dankjewel voor deze waardevolle aanvulling.
   Met vriendelijke groet,
   Cornelis Peters

 • Kimberley schreef:

  Can I simply just say what a relief to discover somebody that really understands
  what they are discussing over the internet. You definitely realize how to bring an issue to light and
  make it important. More people ought to look at this and
  understand this side of the story. I can’t believe you aren’t more popular since you definitely possess the gift.

  • Cornelis schreef:

   Dear Kimberley,
   Thank you for your heartwarming comment. I do hope that a lot of people can read my blog so that they understand how important it is to treat bladder infections right at the beginning with simple home remedies.
   Best regards,
   Cornelis

 • Judith van der Schaaf schreef:

  Wat een ontzettend interessant en uitgebreid stuk over Ayurveda en blaasontsteking! Ik heb hier al vaker dingen over opgezocht, maar van deze pagina heb ik veel geleerd. Heel erg veel dank hiervoor!

 • Mattie Schenkel schreef:

  Goedenavond,

  Interessant artikel! Ik heb nu al 9 maanden behoorlijke blaasontsteking en tot nu toe heeft niet een kuur afdoende gewerkt helaas.
  De bacterie us Klepsiela.
  Wat zou u me kunnen aanraden om mee te beginnen? Er staan vele opties. Ik gebruik al cranberrycapsules en Vit C ongezuurd.
  Bedankt alvast.
  Een vriendelijke groet van Mattie Schenkel

  • Miriam godschalk schreef:

   Je zou eens moeten zoeken op fagen ..Voor elke bacteriële infectie is een speciale faag .. en dan ben je van het probleem af . Oostbloklanden werken daarmee ipv antibiotica in het westen .
   Groet van Miriam

 • Cornelis Peters schreef:

  Beste Matty,
  Je kunt beginnen met het drinken van afwisselend gerste thee en gemberthee. Verder raad ik je aan om eens contact op te nemen met een ayurveda arts of therapeut bij je in de buurt voor een kruidenpreparaat dat geschikt is voor de behandeling van klebsiella. Daar zijn namelijk gerichte preparaten voor.
  Mvg,
  Cornelis

 • […] Het Ayurveda centrum van Europa komt daarom met een kruidentips bij een blaasontsteking: […]

 • Over Europa Ayurveda Centrum

  Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

  Recente berichten

  Volg ons op Facebook

  Schrijf je in voor tips over gezondheid

  >
  error: Content is protected !!
  Scroll naar top