Ayurvedische wraps met heel veel groenten

Met wraps kan Ayurveda heel goed uit de voeten. 

De Mexicanen doen het al eeuwen en zijn meesters in het ‘inpakken’. Hun tortilla behoort tot de zogenaamde hapjes die de hele dag door op straat worden gegeten. De tortilla doet daarbij dienst als brood, bord en lepel tegelijk. De wortels van de wrap liggen dan ook in de Mexicaanse keuken.

Maar deze lekkere en informele manier van eten – een wrap eet je bij voorkeur met de hand! – heeft inmiddels de rest van de wereld veroverd. En dat is niet voor niets, want de ‘wrapper’ heeft eindeloze culinaire mogelijkheden. Koud of warm, met een zoete of hartige vulling is het een heerlijke lunch, hoofdmaaltijd of tussendoortje. Ook met Ayurvedische kruiden en groentencombinaties is het heel goed wrappen

Geniet van Mexicaans eten met een gezonde Ayurvedische twist! Alle ingrediënten en kruiden die worden gebruikt om Ayurvedische wraps te maken, zijn uitstekend voor de spijsvertering. De smeuïgheid van avocado’s, gecombineerd met geroosterd komijnpoeder, koriander en andere smaakvolle kruiden, maakt de guacamole gemakkelijk te verteren in je maag.

Het gebruik van spliterwten, gekookt met ghee en kruiden, zorgt er ook voor dat je heerlijk kunt genieten van Mexicaanse smaken.

Dit recept is een geweldige manier om ayurvedisch koken te introduceren op een manier die vertrouwd aanvoelt, maar toch nieuw en opwindend is, je smaakpapillen stimuleert en je geest verheft.

Dit gerecht van de eerste week van 2022 is een Ayurvedische wrap met heel veel groenten.

Ayurveda recipe wraps

Dit heb je nodig:

  • 1 kopje groene spliterwten
  • ½ theelepel kurkumapoeder
  • Himalaya steenzout
  • 1 avocado
  • 1 zoete tomaat, fijngehakt
  • ¼ theelepel versgeroosterd komijnpoeder
  • Verse koriander, gehakt (optioneel)
  • ½ theelepel granaatappelpoeder
  • 1 citroen, uitgeperst (optioneel)
  • 2½ eetlepel ghee of kokosolie
  • ½ theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel ajowanzaden
  • ½ theelepel venkelzaad
  • ½ theelepel mangopoeder
  • 8 tot 10 kerrieblaadjes
  • ½ theelepel fenegriekzaad
  • 3 tot 4 gekleurde paprika’s (oranje, rood, groen, geel), grof gehakt
  • 2 wortelen, grof gehakt
  • 1 gele pompoen of winterpompoen, grof gehakt
  • 1 courgette, grof gehakt.

wrap-ayurveda

Tarwetortilla’s voor de wraps. Deze kun je apart erbij kopen.

Zo maak je de inhoud klaar:

  1. Spoel de mungdal af tot het water helder is en doe het dan in een middelgrote kom. Voeg voldoende water toe om de dal met 2,5 cm water te bedekken en laat 2 tot 3 uur weken. Laat het uitlekken en spoel de mungdal af.
  2. Doe de mungdal, kurkuma, zout naar smaak in een pan en voeg water toe tot het 2,5 cm boven de mungdal uitkomt.
  3. Kook tot de mungdal zacht is, 20 tot 25 minuten. Bereid de groenten terwijl de mungdal kookt.
  4. Snijd voor de guacamole de avocado in een middelgrote kom en schep deze uit de schil. Voeg de tomaat toe en eventueel fijngesneden ui, komijnpoeder en verse koriander naar smaak. Voeg eventueel ¼ theelepel granaatappelpoeder toe. Voeg naar smaak steenzout en versgeperst citroensap toe. Opzij zetten.
  5. Verwarm 1 eetlepel van de ghee in een kleine koekenpan. Voeg ¼ theelepel komijnzaad, ¼ theelepel ajowan, ¼ theelepel venkelzaad en steenzout naar smaak toe. Kook tot je de zaden kunt ruiken, ongeveer 10 tot 15 seconden. Doe dit bij de mungdal.
  6. Verwarm de resterende ghee in een grote koekenpan die groot genoeg is voor groenten. Voeg het mangopoeder en de overgebleven kurkuma-, komijn-, ajowan en venkelzaadjes toe, evenals de kerrieblaadjes, fenegriekzaadjes en ¼ theelepel granaatappelpitjes. Meng alles goed door en kook dit 10 tot 15 seconden.
  7. Voeg de paprika, wortelen, pompoen en courgette toe aan de uien en breng het aan de kook. Doe een deksel op de pan en kook tot de groenten zacht genoeg zijn zodat je ze met een lepel kunt snijden, 8 tot 10 minuten.
  8. Leg de groenten op de wrap en vouw het dicht.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

1 gedachte over “Ayurvedische wraps met heel veel groenten”

  1. Klinkt heerlijk! Vraagje: in de ingrediënten noem je groene spliterwten en in de instructies noem je mung dal. Het kan vast allebei maar welke bedoel je in je recept? En de guacamole komt niet meer terug in de instructies. Had je die ernaast bedoeld of doe je die in de wrap bij de groente?

Reacties zijn gesloten.

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.

* indicates required