Ayurveda en het Coronavirus – deel 3

Acht tips om preventief te zorgen dat je weerstand op peil komt en op peil blijft.

Zojuist lees ik op Nu.nl de laatste berichtgevingen van onze regering met betrekking tot de maatregelen om het Coronavirus in te dammen. Onder aan dat bericht staan 791 reacties. Ik lees tussen de regels door dat sommige mensen heel bang zijn. Paniek is nog net niet het goede woord maar de angst zit er goed in.

Laten we in gesprek blijven en zorgen dat de angst weggenomen wordt. Bij angst creëert je lichaam een bepaalde chemie waardoor je immuniteit wegvalt. We kennen het allemaal, angst voor het examen zorgde voor een gespannen buik, zweethanden, hogere ademhaling en bij de een constipatie en bij de ander diarree. Allemaal reacties van het lichaam die de balans ontregelen. Je spijsvertering wordt ook verstoord door angst, met als gevolg dat je het voedsel niet goed op kunt nemen en op die manier je weerstand ondermijnt.

We moeten blijven nadenken en zorgen dat we het overzicht houden zodat we verstandige beslissingen kunnen nemen.

Ik geef je hier een aantal tips die ervoor zorgen dat je weerstand toeneemt en op peil blijft als je dit doet. Niet alleen nu – vanwege de dreiging van het coronavirus – maar altijd, als een gewoonte omdat het je sterker maakt.

Tip 1

Drink dagelijks in de ochtend een glas citroensap. Gewoon een citroen of limoen doormidden snijden en samenknijpen in een glas warm water.

Tip 2

Eet voldoende sinaasappels, mandarijnen en grapefruits omdat hier veel vitamine C in zit. Maar ook broccoli en peterselie bevatten veel vitamine C.  Een hele hoge concentratie aan vitamine C zitten in de Indiase kruisbes Amla of Amalaki en in Neem.

Tip 3

Gebruik verse groene chilipepers in je eten. In een groene chili zit zomaar 100 mg aan vitamine C.

Tip 4

Drie soorten uitstekende thee die ik altijd voorschrijf bij griep of een verminderde weerstand zijn deze:

  • Een liter water, een theelepel fenegriek, een theelepel komijnzaadjes, een theelepel korianderpoeder en een paar stukjes verse gember naar smaak. Laat alles 10 minuten goed doorkoken en drink dit gedurende de dag.
  • De volgende is deze: Een liter water, 8 kruidnagels, 8 zwarte peperkorrels en wat stukjes verse gember. Kook gedurende 10 minuten en drink dit met kleine slokjes gedurende de dag.
  • De derde is deze: kaneelthee is ook een prima thee bij een verminderde weerstand. Je weet het nu hè, Ceylonkaneel is de beste. Wij noemen deze thee Vayana thee. Kook 3 pijpjes in een liter water gedurende 10 minuten en doe dit in een thermoskan. Heerlijk om gedurende de dag te drinken.

Tip 5

Blijf voldoende drinken. Regelmatig drinken is belangrijk. Minstens twee liter vocht op een dag. Wanneer je lekker thee maakt zoals ik hier beschrijf, is het niet moeilijk om aan deze hoeveelheid te komen. Een goede hydratatie is belangrijk voor het lichaam om afvalstoffen af te voeren.

Tip 6

Druppel je neus in met biologische sesamolie. Wanneer je een droge huid hebt en een droge neus dan is het belangrijk om dat regelmatig te doen. De trilhaartjes in je neus houden al veel ziektekiemen tegen. Zorg er dus voor dat de binnenkant van je neusgangen in goede conditie zijn.

Tip 7

Zorg voor een schone mond door regelmatig je tanden te poetsen en als je maar een klein beetje keelpijn hebt of last van slijmophoesten, gorgel dan met lauwwarm water met een theelepel zout en een mespuntje Triphala. Wanneer je een paar druppels olie in het glas doet is het minder prikkelig en heb je toch een goede detox gemaakt. Na het gorgelen spuug je het uit. Je slikt het dus nooit in.

Tip 8

Bewaar ik voor het laatst en dat is een panchakarma kuur. Het is voor iedereen goed om dit in ieder geval een keer in je leven mee te maken. Dit is een eeuwenoude reinigingskuur waarmee heel erg veel opgehoopte afvalstoffen, ama noemen we dat in de Ayurveda, losgeweekt en verwijderd worden. Er is geen andere manier of methode die dat zo intensief en tegelijkertijd ook zo zacht kan doen.

Heb je zelf nog goede tips om je weerstand op peil te brengen en te houden. Deel ze dan met ons. In het commentaarveld kun je je reactie schrijven.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

1 gedachte over “Ayurveda en het Coronavirus – deel 3”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.