Alternatieve Geneeswijzen Eindelijk Welkom in Nederland

Medici willen alternatieve therapieën, waarvan bewezen is dat ze werken, vaker gaan toepassen. Zo stond dat vermeld op twee pagina’s groot in de Stentor van vandaag (10 april 2014). Er is een stuurgroep in het leven geroepen, met daarin reguliere artsen, die onderzoek gaan doen naar therapieën die nu al in ziekenhuizen en huisartspraktijken worden gebruikt.

Erkenning

Dit op initiatief van ZonMw dat geregeld met geld van het ministerie van VWS onderzoek doet. Dit instituut constateert dat heel veel patiënten nu al gebruik maken van alternatieve geneeswijzen en dat dit waarschijnlijk alleen maar toe zal nemen. Het lijkt erop dat de benadering van alternatieve geneeswijze haar imago van ‘alternatief of geitenwollensokken’ kwijtraakt.

Voorzichtig

Henk Smid, de directeur van ZonMw blijft echter voorzichtig met zijn voorgenomen onderzoeken. De prioriteiten zullen voorlopig in het veilige gebied liggen van yoga, mindfullness en muziektherapie. Daar kan niemand zich een buil aan vallen. Wat hij wil voorkomen – en daar kan ik hem geen ongelijk in geven – is dat het niet een strijdveld moet worden van twee kampen met voor en tegenstanders die elkaar om de oren gaan slaan met wetenschappelijke onderzoeken.

Een miljoen Nederlanders maken gebruik van alternatieve geneeswijzen

Directeur Wilna Wind van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie vindt dit een positieve ontwikkeling. Bijna één miljoen Nederlanders is onder behandeling van een alternatief genezer, 25% bij een acupuncturist, 12% bij een homeopaat en 17% bij een chiropractor, de rest bij verschillende andere geneeswijzen waaronder Ayurveda.

Schotten weg

De wereld gezondheidsorganisatie WHO sluit zich ook aan bij de discussie. Van hen mogen de schotten tussen regulier en alternatief allang weg. Het moge duidelijk zijn er waait een nieuwe wind door het Bastion Reguliere Geneeskunde dat toch nog erg tegensputterd.
Toen ik vanmorgen dit nieuws aan Mohana voorlas was ze helemaal niet verbaasd of onder de indruk. “Mijn hele leven staat in dienst van de natuur en dat is ook de enige manier waarop we ons leven kunnen voortzetten” was haar eenvoudige antwoord. Toen ontspon zich een discussie tussen ons waarvan ik de waarde koester als de parels van ons leven.

De parel

Niemand hoeft te creëren wat er al is. Hoever wij mensen ook van de natuur afstaan de waarheid is dat wij er een onderdeel van uitmaken. Als je ziet wat mensen doen om de natuur te knechten om dingen naar hun hand te zetten. Wat willen ze hiermee bereiken? Kijk naar de natuur, daar overleven de planten hitte, koude, water overlast of juist een tekort aan water. Voortdurend zoekt de natuur de balans en blijft overleven. Als ik in de tuin loop en de planten, de kruiden, de insecten en de vogels zie dan zijn dit voor mij boodschappers van een andere dimensie, the Higher Spirits.

Wij zijn afhankelijk van de natuur en dat is een feit. De duizenden planten met hun medicinale eigenschappen zijn er voor alle levende wezens. Niet alleen voor de mens. Hoe kunnen wij de natuur claimen, wie denken we wel dat we zijn. Iedere grasspriet is waardevol, ieder leven heeft zijn nut. Er is geen afval er is alleen maar transformatie. Afval voor de een is voeding voor de ander.

Met de komst van de aarde en de ontwikkelingen daarop zijn planten gekomen met medicinale eigenschappen. Het wetenschappelijk bewijs daarvan hoeft niet geleverd te worden. De waarheid hoeft niet bewezen te worden. Als we het belang van een regenworm niet zien omdat wij vinden dat dit een minderwaardig schepsel is dan hebben we het leven niet begrepen. Gisteren liet je mij een Tedx filmpje zien van Louie Schwartzberg. Die blauwe zinderende gloed om de aarde laat de energie zien dat de aarde één groot organisme is. Ik voel dat iedere dag, dat hoeft niemand mij wetenschappelijk te bewijzen.”

Mohana Kumari

Grasspriet

Terwijl ik nu dit artikel schrijf is Mohana in de kruidentuinen achter ons centrum. Daar tussen de planten en al haar kruiden is ze in haar element. Het is haar taak om te zorgen dat deze waardevolle planten blijven voortbestaan. Iedere graspriet of die nu wel of niet op de plaats van bestemming staat wordt gekoesterd en verzorgd. Het zal haar eigenlijk een zorg zijn wat er wel of niet in de krant komt.

Cornelis Peters
10 april 2014

Bronnen:

Stentor 10 april 2014 Alternatieve Geneeswijzen
Mohana: over Mohana Kumari
ZonMw: Zorgprofessionals en patiënten ondersteunen initiatief voor kennisprogramma complementaire zorg
WHO: New WHO guidelines to promote proper use of alternative medicines
TedX film van Louie Schwartzberg

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

1 gedachte over “Alternatieve Geneeswijzen Eindelijk Welkom in Nederland”

 1. Hallo Cor,

  Mooi geschreven en wat een mooie pure woorden van Mohana.
  In deze vluchtige, gemanipuleerde en aan trends onderhevige consumptiemaatschappij blijft de Ayurveda in haar puurheid en eenvoud voor mij elke dag weer mijn leidraad…

  Dank voor het delen.

  Warme groet,
  Gien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.