Zwitserland Erkent Ayurveda al in 2009 in haar Grondwet.

AYURVEDA TODAY – “Uniting traditions and science”

Afgelopen weekend was ik een van de sprekers op het Internationale Ayurveda Online Congres, samen met vooraanstaande experts om te praten over de actuele ontwikkelingen van Ayurveda over de hele wereld.
Vanuit 9 verschillende landen werd er gesproken op wat voor manier Ayurveda in hun samenleving opgenomen is. Mijn lezing ging over de behandeling van Diabetes mellitus type 2 en waar dat anders is dan in de reguliere aanpak. Als je dit gemist hebt kun je de lezing hier terugkijken.

Wat mij bijzonder aansprak was de lezing van dr. Simone Hunziker uit Zwitserland met haar baanbrekende werk om Ayurveda als een volwaardige geneeskunde in het zorgstelsel van haar land op te nemen.

De globalisering van Ayurveda voor duurzame wereldwijde gezondheid is de visie geweest van een groep Zwitserse, waaronder dr. Hunziker en Indiase persoonlijkheden vanaf het begin van het proces.

Waar heeft dat toe geleidt?
Ik som even een paal mijlpalen op:

Ayurveda opgenomen in de Zwitserse grondwet

In 2009 is Zwitserland het eerste land in Europa dat Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen (CAM) in de reguliere gezondheidzorg erkent heeft door een wijziging in de grondwet.
In 2010 heeft de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) de benchmarks voor de beroepsopleiding in Ayurveda gepubliceerd.
In 2014 heeft de Zwitserse overheid twee nieuwe beroepen gecreëerd voor CAM voor personen zonder voorafgaande opleiding in de reguliere geneeskunde.

Ayurveda als studie erkent

In 2015 is Ayurveda erkend in beide beroepen, namelijk in de Ayurveda-geneeskunde (door regulier opgeleide artsen) en in de Ayurveda (door mensen die ayurveda hebben bestudeerd zonder eerst reguliere geneeswijze te studeren).
De therapie moet worden vergoed door aanvullende ziektekostenverzekeringen.
Voor opgeleide artsen bestaat de mogelijkheid om een ​​erkende masteropleiding in complementaire geneeskunde te behalen waardoor Ayurveda vergoed wordt door de basisverzekeringen.

Erkenning is een proces

Het proces om Ayurveda op dit niveau te laten herkennen is in verschillende landen langzaamaan begonnen.
Vergelijkbare drastische ontwikkelingen hebben plaatsgevonden op het gebied van wetenschappelijk onderzoek voor CAM, als bewijs van de werkzaamheid van CAM en bij de registratie van therapeutische producten.
Om duurzaamheid te verzekeren, zal de Ayurveda moeten voldoen aan de strenge Zwitserse kwaliteitscriteria voor werkzaamheid, toereikendheid en economische levensvatbaarheid en een aantal andere uitdagingen overwinnen, zoals de verspreiding ervan in de wellnesssector en de reputatie van bepaalde medicijnen om zware metalen te bevatten.

Zwitserland als voorbeeld voor Europa

Zwitserland, dat Ayurveda heeft geïnstitutionaliseerd staat bekend als een wereldwijde trendsetter met de hoogste normen op het gebied van geneeskunde, onderwijs en veiligheid.
Zwitserland kan dus als voorbeeld dienen om Ayurveda als medisch systeem ook in andere landen toegang te geven in de basiszorgverzekering en dus ook in Nederland.

Wij van het Europa Ayurveda Centrum met onze jarenlange ervaring met Ayurveda ondersteunen deze gedacht van harte.
Het is dan aan de mensen om vrij te kunnen kiezen voor een reguliere of Ayurvedische behandeling dat betaald wordt uit de basisverzekering.
In Zwitserland kan dat al, waarom zou dat dan niet in Nederland kunnen?
Ik ben er klaar voor. Ik hoor graag jullie reactie op dit nieuws.
Fijne week,
Met vriendelijke groet,
Cornelis Peters

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.