Zondagochtend met een eitje.

We zijn met zijn zevenen, gezellig toch?

Binnen een dag hebben zich zeven mensen aangemeld voor mijn Dagelijkse Ayurveda Tips. En dat terwijl ik het nog niet gedeeld heb op mijn grote mailinglijst.

We zijn dus met een mooi aantal. Ik kom uit een gezin van zeven kinderen en wij woonden in een huis met huisnummer zeven.
Lange tijd dacht ik dat het huisnummer het aantal kinderen voorstelde dat in dat huis woonden!

Je begrijpt het, zeven heeft voor mij een bepaalde lading.

Net zoals zondagochtend. Mijn vader kookte steevast op zondagochtend onze eitjes. Voor ieder van ons zoals we het graag wilde hebben. Hard, medium, zacht of drillerig.

Dat laatste was voor mijn oudste broer. Die had ergens gelezen dat “pukkeltjes verdwijnen” door het eten van rauwe eieren. Als krentenbol, zoals wij hem stiekem noemden, waren zijn pukkeltjes voor hem een bron van ergernis. Hij had er dus veel voor over om dat te genezen.

Het maakte mijn vader allemaal niets uit, hij maakte gewoon wat jij graag wilde. Mijn vader was groots in zijn empathie. Niet alleen voor ons maar ook voor de mensen om hem heen. 

Wonderlijk hè, zeven mensen schrijven zich in op mijn lijst, het is zondagochtend en opeens komen er allemaal herinneringen bij me naar boven die het verleden, ons thuis en het heden met elkaar verbinden.

Nu we toch “onder ons” zijn, lijkt het me leuk als we van elkaar weten wie we zijn. Ik heb twee jaar terug een facebookgroep aangemaakt met de titel: “Inner Circle” met het idee om dingen te delen met mensen die hiervoor kiezen. Ik ga dat vandaag nieuw leven inblazen.
Daarvoor zal ik jullie via facebook een voor een gaan uitnodigen.

Nu nog even de tip die ik je beloofd heb want daar ging het uiteindelijk om.

Ik schreef over mijn broer die “drillerige eieren at” tegen acné. In de Ayurveda hebben we daar iets heel anders voor.

Volgens Ayurveda is acné een verstoring van kapha en vata. Als de huid te olieachtig is dan slibben de poriën dicht, waardoor de circulatie verminderd. Dit wordt getriggerd door het eten van kaphaverhogende producten zoals gefrituurde producten, chocola en vette sauzen. Wanneer er weinig circulatie is in de huidcellen wordt pitta verhoogt en dat resulteert in ontstekingen. De acné is nu een feit.

Het is dus zaak om de huid zo schoon mogelijk te maken en tevens van binnenuit door goede voeding te zorgen dat de huid niet opnieuw belast wordt.
Bij hinderlijke acné kun je twee weken lang deze behandeling doen.
De ingrediënten zijn verkrijgbaar bij iedere goede groenteboer of reformzaak en gemakkelijk zelf te maken. Je zult zien dat na 3 dagen de acné zienderogen verminderd.

Stap 1 Sesamscrub
Was dagelijks je gezicht met fijngestampte sesamzaadjes. De velletjes van de zaadjes werken als een scrub om dode huidcellen te verwijderen. De olie in de zaadjes werken als een natuurlijke antibiotica tegen de propionibacterie die de acné veroorzaakt.
Stamp de zaadjes fijn in een vijzel.

Stap 2 Limoenwater
Na deze scrubbehandeling dep je de huid na met limoenwater (pers een limoen en doe het sap in een theekopje gekookt water). Ook kun je de schil van de limoen over je gezicht strijken.

Stap 3 Tijm/koriander/neemolie
Dep de huid met de tijm/koriander /neemolie. Dep vooral de puistjes zelf. Zo voorkom je dat de huid schraal wordt en uitdroogt. Het is niet de bedoeling dat de vette huid teveel ontsmet wordt zodat daarna de huid uitdroogt. Er moet altijd een balans gevonden worden tussen de behandeling, zoals het schoonmaken van de huid en het onderhoud, zoals het voeden en beschermen van de huid.

Koop een bosje verse tijm/koriander bij de groenteboer. Was de tijm/koriander en droog goed na tussen papieren handdoekjes. Koop bij de apotheek 250 ml zuivere alcohol. Hang de bosjes tijm/koriander in een wijde pot en vul met alcohol. Laat 3 weken intrekken. Alle actieve ingrediënten van de tijm/koriander trekken in de alcohol. Sluit de pot goed af omdat alcohol snel verdampt. Je hebt nu een tinctuur van tijm/koriander gemaakt.

Koop neemolie, dep de olie op je huid nadat je de tinctuur opgebracht hebt. Dit zorgt voor een weldadige voedende natuurlijke ontstekingsremmer.

Tot zover.
Spreek je morgen weer.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is cornelis-peters-europa-ayurveda-centrum.jpg

Cornelis Peters
Ayurveda geneeskundige
 Copyright © 2020 Europa Ayurveda Centrum, All rights reserved.


Wil je wijzigen hoe je mijn emails wilt ontvangen?
Dat kan hier of schrijf je uit. Dan hoor je niks meer van me. Klik daarvoor op deze link.
Heb je deze mail doorgestuurd gekregen en wil je ze ook regelmatig ontvangen? Meld je dan hier aan.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.