Wij zijn lichtwezens.

Dat bedoel ik niet zweverig of zo. Het is gewoon zo.
Wij kunnen niet zonder de zon. De zon zoals we weten is onze grootste lichtbron. We worden depressiever in de winter dan in de zomer. Dat is statistisch meetbaar en heeft zelfs een aparte naam. Heel toepasselijk trouwens want het heet ‘SAD’ en dit staat voor Seasonal Affective Disorder. Licht zorgt ervoor dat we ons beter voelen. Dat is gewoon een feit.

Licht en dan vooral zonlicht is onze externe en interne energiebron

Extern spreekt voor zich – dat is het zonlicht op je huid maar intern. Wat ik daarmee bedoel is dat zonlicht nodig is voor plantencellen om fotosynthese te bewerkstelligen. Licht van de zon wordt gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten, zoals glucose. Dat kunnen wij niet en daar hebben we planten voor nodig. En zoals we weten is glucose onze brandstof en de plant – onze groenten – zorgt ervoor dat wij dat binnenkrijgen.

Regeren is vooruitzien

Dus als ik zeg dat wij lichtwezens zijn bedoel ik dat we de zon nodig hebben om te bestaan. Zonlicht stelt het hart beter in staat bloed te pompen, zonlicht verlaagt je cholesterol, zonlicht verhoogt het gehalte van geslachtshormonen en last but not least zonlicht helpt om je gewicht te verliezen. Wanneer we door een bos lopen of minder ver onze eigen tuin bekijk dan de planten eens. Ook al is het nu winter er zijn allerlei processen gaande die ervoor zorgen dat wij profiteren van de zon. In de winter als er geen bladeren zijn zorgt de voorraad glucose in de wortels van de bomen en planten voor hun overleving. Daar wordt in de herfst al aan gewerkt. Regeren is vooruit zien en daar is de natuur een heel mooi voorbeeld van.

Overleven is een vetvoorraad aanleggen

Wij hebben ook een overlevingsmiddel en dat is de vetvoorraad die wij kweken door meer te eten dan nodig is. Om op een goedkope manier af te vallen is het dan ook raadzaam om eens in de week een dag te sapvasten. Dat lijkt moeilijk maar is het niet. Kies een dag uit – bijvoorbeeld een zaterdag of zondag – en gebruik die dag om tussen zonsopgang en zonsondergang niets te eten.

Zuivere dranken drinken

Drink kruidenthee en een bouillon tussen de middag. Geen kant en klare sapdranken uit de winkel en de bouillon maak je natuurlijk zelf. Na zonsondergang en dat is nu al om vijf uur in de middag neem je een lichte maaltijd van rijst met groente. Doe dit op een boterhambordje zodat je niet teveel neemt. Het gaat erom dat je niet met een knorrende maag je bed in gaat anders hou je het niet vol.

Het resultaat?

Wanneer je dit wekelijks doet zul je zien dat dit erg meevalt, je spreekt je vetreserves aan en je valt dus af. Niet met kilo’s tegelijk maar rustig en gestaag en dat is goed vol te houden. Pak een mooie broek of jurk waar je nu niet meer inpast en hang dit voorin je kast als referentie. Na enkele weken pas je hier weer moeiteloos in. En de winterdepressie? Die is dan natuurlijk allang weer verdwenen.

Cornelis Peters
13-01-2014

Vond u dit interessant?
Lees dan ook dit artikel

Het effect van kunstlicht op onze buikomvang.
Waarom calcium zo belangrijk is.

Bronnen:

Zonlicht
Fotosynthese

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.