Werking Ayurvedisch kruidenpreparaat bewezen bij chronische aandoeningen van de bovenste luchtwegen.

Indukantha Ghritha ( IG ) is een polyherbal kruidenpreparaat dat al eeuwen in de Ayurveda gebruikt wordt voor de behandeling van aandoeningen van de bovenste luchtwegen en als rasayana. Rasyana betekent eigenlijk verjonging. Dat houdt in dat de kruiden stimulerend en onderhoudend werken voor alle organen en weefsels.

De immunomodulerende werking

Tot op heden is er weinig bekend over de immunomodulerende rol van IG bij recidiverende bovenste luchtweginfecties. Het onderzoek van Radhakrishnan R. ea. werpt meer licht op de werking van dit preparaat door dit in een klinische setting te onderzoeken bij mensen met recidiverende bovenste luchtweginfecties.

De proefsetting

Primair werd de immunologische werking van de lymfocyten, Th1 en Th2 cytokinen en immunoglobulinen voor en na toediening van IG bij patiënten ( n = 48 ) en normale proefpersonen ( n = 25 ) onderzocht gedurende 28 dagen.

De metingen

Flowcytometrie liet een significante toename van de CD3 + , CD4 + T-cellen en CD56 + NK- cellen met een overeenkomstige vermindering van het percentage B -cellen tijdens de IG behandeling. Een toename van Th1 cytokinen, IL – 2 en IFN – γ en verlaging van Th2 cytokine, IL – 4, werden ook waargenomen tijdens de IG behandeling.

Resultaten

Er trad een duidelijke verlaging op van IgG en een verhoging van IgM maar geen merkbare veranderingen in IgA. De lever -en nierfuncties en het cholesterolgehalte was binnen de normale grenzen bij patiënten die IG kregen. Dit onderstreept het feit dat we het hier hebben over een niet – toxische polyherbal kruidenpreparaat.

Conclusie

In het algemeen kunnen we concluderen dat IG symptomatische verlichting biedt voor patiënten met recidiverende bovenste luchtweginfecties doordat het functioneert als een krachtige immunostimulator dat de immune respons bij type 1 kan induceren en bij type 2 kan verminderen en daardoor een immunologisch evenwicht kan handhaven bij deze patiënten.

Cornelis Peters
14 april 2014

Fotocredits: Wikispecies

Bron:
Radhakrishnan R, George SK, Kumar S, Balaram P. Maintenance of Immunological Homeostasis by Indukantha Ghritha in Patients with Recurrent Upper Respiratory Tract Infections-A Pilot Study. Phytother Res. 2014:10.1002

Sint Antonius Longcentrum: Landelijk centrum voor longziekten.

Medicinfo: Aandoeningen van de bovenste luchtwegen.

Springer Media: Infecties van de bovenste luchtwegen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

2 gedachten over “Werking Ayurvedisch kruidenpreparaat bewezen bij chronische aandoeningen van de bovenste luchtwegen.”

 1. Russell.Zimmerman

  Goedemorgen, ik heet Russell, ik heb een vraag als ik in adem gaat goed, maar als ik uit adem adem ik moeilijke uit en het lijk dat mijn luchtwegen verstop zit en ik hoor ook gepiep als ik uit adem, ik wil weten wat voor kruiden moet voor gebruiken, bijvoorbaat dank u?

 2. Beste Russell,
  Er zijn een aantal ayurvedische kruiden in Nederland te krijgen voor uw aandoening. Dat is yasthimadhu oftewel zoethout,
  Tulsi, en de Malabar noot. Vraag aan uw Ayurveda therapeut om u dit voor te schrijven.
  Met vriendelijke groet,
  Cornelis

Reacties zijn gesloten.

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.