Wereld Diabetesdag wat doe jij eraan?

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd in de vorm van bewustwording campagnes over diabetes. Want dat diabetes wereldwijd steeds grotere en dus epidemische vormen aanneemt is duidelijk.

Waarom 14 november?

Er is voor 14 november gekozen omdat dit de verjaardag is van Frederick Banting die samen met zijn collega Charles Best aan de basis stond van de ontdekking van insuline. We hebben het dan over 1922, dus 92 jaar geleden. De eerste werelddiabetesdag was in 1991 en dat werd bedacht door de Internationale Diabetes Federatie en de Wereldgezondheidsorganisatie vanwege de alarmerende groei van het aantal diabetesmensen. Tot dusver het algemene nieuws.

Hoe nu verder

Dat is natuurlijk de vraag. Het is goed dat er een bewustwordingsdag in het leven geroepen is maar het is natuurlijk nog veel belangrijker dat dit resultaten op gaat leveren. U als Ayurveda volger weet natuurlijk dat leefstijl een cruciale factor is in het krijgen van diabetes type 2. Dat is een moderne welvaart ziekte. Zodra de rijkdom toeneemt in een land en dan kijk ik naar de Aziatische landen zoals India, China en Taiwan dan stijgt het aantal diabetici en hart en vaatziekten navenant. De stijging is bijna evenredig aan de toename van het kapitaal in die landen.

Hoe rijker je wordt hoe ongezonder je gaat leven lijkt het adagium wel.

Wat doen we eraan?

Dat is natuurlijk de onderliggende gedachte van een dergelijk bewustwordingsdag als vandaag. Hoe gaan we het tij keren. In mijn praktijk heb ik ervaren dat gedragsverandering een van de moeilijkste dingen is voor mensen. Want om diabetes type 2 echt grondig aan te pakken hebben we gedragsveranderingen nodig. Het moet tussen de oren goed begrepen worden dat het gedrag, de leefstijl, de verslaving of wat voor invalshoek we ook kiezen moet veranderen.
Zonder verandering geen wijziging. Zo simpel is het ook.

Waarom doen we niets?

Ten eerste vinden we gemak erg fijn. Extra activiteit is je toch weer extra inspannen en dat vraagt om actie en we zitten nu net zo fijn TV te kijken. Hoe kom je nu toch van die bank af? Ten tweede voelen we ons heel goed zonder al die activiteiten. Ten derde loopt iedereen bijna in een joggingbroek en dat rekt goed mee voor een behoorlijk lange tijd. Ten vierde hebben we toch al een partner dus waarom zouden we…. Natuurlijk kan ik nog wel een heel tijdje doorgaan want door de jaren heen heb ik al heel veel redenen gehoord waarom iemand doet zoals hij doet. Niets dus.

Wat werkt dan wel?

Ik geef je na mijn jarenlange praktijkervaring de enige en echte sleutel tot verandering. Het is bizar eenvoudig. Zo eenvoudig dat het bijna te onnozel is om op te schrijven.

 • Inzicht door de persoon zelf, het besef, het kwartje valt, de aha erlebnis, de tekens zien en begrijpen.

Dat bedoel ik.

Inzicht

Echt van binnen uit voelen en weten dat nu het moment aangebroken is dat je het anders wilt doen. Dat komt niet van buitenaf dat komt van binnenuit. Van jezelf. Diep van binnen weet je dat als je zo doorgaat dat het helemaal mis gaat en dat je zelf verantwoordelijk bent om het anders te gaan doen.

Alles werkt

Ik durf bijna te zeggen dat op een dergelijk moment ALLES werkt. Natuurlijk blijf ik bij mijn ayurvedische aanpak maar wat ik zeggen wil is dat iemand zo open staat voor verandering dat het minste of geringste een MAXIMAAL effect heeft.

Waarom is dat zo?

Omdat eindelijk geest en lichaam verbonden wordt. Omdat jijzelf die verbinding maakt. Omdat je iedere cel in je lichaam aanspreekt op herstel en verandering. Wat dan gebeurt, zijn de wonderen die we zien. Dat zijn helemaal geen baanbrekende uitvindingen maar gewone menselijke beslissingen die gestoeld zijn op je natuurlijke zelfbehoud.

Zo, nu weet je het antwoord

Niets magie, niets gezweef, het is zoals het is en het is zoals het altijd al gegaan is. Het zijn de universele wetten van de natuur waar wij ons aan moeten houden. Waarom? Omdat we daar onderdeel van zijn.

Hoe ik je verder help

Ik herken de worsteling. Het wel willen maar niet doen. Ik kan je helpen om het pad terug te vinden naar jezelf. Boek een consult. Ik leer je om weer kennis te maken met wie je bent en wat je wilt. Dat doe ik door te luisteren naar je verhaal. Ik heb de tijd. Die tijd neem ik ook want dat is belangrijk. Samen komen we verder.

Kun je het ook zelf?

Natuurlijk kun je het ook alleen. Per slot van rekening moet je het wel zelf doen. Maar onderweg even opwandelen met een expert die je verder helpt. Dat is voor een tijdje wel fijn.

Met vitale en gezonde groet,

Cornelis Peters
14-11- 2014

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

2 gedachten over “Wereld Diabetesdag wat doe jij eraan?”

 1. En hoe zit het met diabetes type 1? Dat heeft m.i. niets met welvaartsziekten te maken .
  Vriendelijke groet,
  Ellen

  1. Daar heb je volkomen gelijk in Ellen. Diabetes type 1 is een auto immuun ziekte en dat heeft niets met welvaart ziekten te maken. Ik heb het hier over diabetes type 2 en dat staat inderdaad niet duidelijk vermeld. Ga ik meteen aanpassen. Dankjewel voor je terechte opmerking hierover.
   Met vriendelijke groet,
   Cornelis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.