Welk type ben je?

Transcript van bovenstaande video.
Mijn naam is Cornelis Peters, en ik ben Ayurveda geneeskundige in het Europa Ayurveda centrum in Witharen. Regelmatig krijg ik vragen van mensen via de e-mail of telefoon.
Een van deze vragen komt toch wel heel vaak terug, dus heb ik bedacht om dat in een kleine video toe te lichten. Als je zelf ook dit soort vragen hebt kun je de video bladzijde bekijken op onze site en dan kun je de vragen teruglezen die jij zelf ook hebt.

Een van de vragen is van een cliënt van mij die de constitutie test op mijn site gedaan heeft.
Daar kwam de volgende uitslag uit:

46 % vata
35 % pitta
19 % kappa.

“Wat betekent dat nu eigenlijk,” vroeg deze cliënt. “Het is onduidelijk voor mij hoe ik hier mee om kan gaan”. Als je niet helemaal bekend bent met Ayurveda dan kan ik me dat goed voorstellen, want dit zijn zomaar een aantal getallen en wat zegt dat nu eigenlijk?

Dit is een uitslag dat iets zegt over de geboorte constitutie van deze persoon. Want deze test gaat over de geboorte constitutie.

De vata is 46% en is daarmee het hoogste, Pitta is 35 % en de kapha is het laagste, dus is deze persoon een vata type.

Wat zegt dat nu?

Dat zegt net zoveel over jou als de bloedgroep of de genetische blauwprint die je hebt. Het zegt iets over jou als persoon. Maar het geeft helemaal geen beeld of je wel of niet uit evenwicht bent.
Dat denken mensen heel vaak, ze zien zo’n uitslag en dan zien ze die verschillen.
Dan denken ze heel vaak “oh je, ik moet alle drie de uitslagen identiek hebben.” Dus dat ze alle drie op 33% uitkomen.

Dat is helemaal niet zo, want deze uitslag zegt iets over deze persoon zijn natuur, zijn aard. Dat kan best een kapha zijn van 10% en een pitta van 40% en een hoge vata dat maakt op zich helemaal niet uit.

Wanneer weet je nu dat je uit evenwicht bent?

Want dat is eigenlijk wat je zoekt. Wanneer je niet gezond bent of als je voelt dat je niet helemaal lekker bent. Wanneer je dan deze test gaat doen dan krijg je nog steeds geen antwoord op je vraag wat je mankeert. Er zijn namelijk twee constituties die belangrijk zijn.

A: is je geboorte constitutie en dat is dat testje wat je kunt doen op mijn site.
B: is de gemeten constitutie en dan zul je toch even naar een Ayurvedisch therapeut of arts moeten gaan, om te meten: “hoe is mijn constitutie op dit moment?”.

Dat kan dus anders zijn dan je geboorteconstitutie.
Dat verschil geeft aan waar je uit evenwicht bent en geeft mij informatie hoe we dat op kunnen lossen. Om bij dit voorbeeld te blijven, deze persoon is een vata persoon.

Wat zijn de kenmerken van een vata persoon als die uit evenwicht is.

Bedenk dat Vata gerelateerd is aan lucht en ether. Dat zijn vluchtige elementen. Als je dat ziet dan weet je eigenlijk dat dit elementen betreft die niet echt tastbaar zijn. Dus als je het hebt over een vata persoon die uit evenwicht is dan moet je bijvoorbeeld denken aan ‘mind problemen’ zoals angstig of nerveus zijn, heel erg slecht kunnen inslapen. Dit soort mentale dingen, daar zijn vata personen heel erg gevoelig voor als zij/hij uit evenwicht is.

Als van een vata persoon veel gevraagd wordt, druk op het werk, druk thuis, dingen die tegenvallen, dan kan zo’n vata persoon heel erg nerveus, geïrriteerd, verward, kort gezegd ‘mentaal disturbed’ van raken. Dat is precies de zwakte van een vata persoon. Die gaat er anders mee om dan een pitta of kapha persoon.

Wat vind een Vata persoon moeilijk?

Om je nog meer inzicht te geven van wat een vata persoon moeilijk kan is om onmiddellijk beslissingen te nemen.

Vata mensen zijn denkers, die willen wat langer nadenken om te kijken of ze een besluit overwogen kunnen nemen. Diegene kan niet onmiddellijk reageren. Dat is een karaktereigenschap dat vata heeft, dus als van een vata persoon verwacht wordt dat die onmiddellijk besluiten neemt of snel reageert dan is dat moeilijk.
Dat betekent nog niet dat je uit evenwicht bent. Maar als dit soort dingen heel vaak voorkomen dan is dat wel iets waar een vata persoon heel gevoelig voor is.

Je constitutie is je handleiding

Deze informatie is fijn als je weet wat je constitutie is. De kenmerken van Vata, Pitta of Kapha is helemaal bekent in de ayurveda en volop beschreven. Deze informatie kan voor jou werken als een soort handleiding. Na het lezen hiervan kun je bij jezelf signaleren wat dit voor jou betekent zodat je leert om daar beter mee om te gaan. Dus kun je van tevoren al inschatten of je bepaalde dingen wel of niet wilt doen.

Vata balanceren door Pitta en Kapha te verhogen

Als je bij mij komt en je bent een vata persoon als constitutie en je hebt dit soort typische Vata-uit-balans kenmerken, dan gaan we samen kijken, om te zorgen dat jou pitta en kapha bijvoorbeeld toenemen, zodat jouw vata natuur weer in balans komt.

Maak gebruik van mijn inloopspreekuren

Ik hoop dat ik je iets meer inzicht hebt kunnen geven over de betekenis van deze uitslag.
Als je vragen hebt naar aanleiding van deze video stel het mij gerust.

Je kunt ook gebruik maken van mijn inloopspreekuur, dat is maandag ochtend tussen 8:00 en 9:00, en donderdag avond tussen 19:00 en 20:00.

Je kunt op deze link klikken om je in te schrijven voor een van deze dagen.

De inloopspreekuren zijn gratis. Dat zijn korte gesprekken van tien minuten waarbij we elkaar via beeldbellen kunnen zien en spreken. Dat is precies genoeg om dit soort vragen even te verduidelijken zodat je weer verder kunt.
Na zo’n gesprek heb je in ieder geval gezien en geroken wat Ayurveda voor jou zou kunnen betekenen.

Heb je zelf vragen? Zit je zelf met bepaalde dingen? Schroom niet, Schrijf me een email of bel me op. Als het een vraag is wat vaker voorkomt dan zal ik uiteraard je naam niet noemen, maar zal ik het wat uitgebreider behandelen in een videoboodschap zoals dit. Zo krijg je een duidelijk antwoord op vragen die bij je leven.

Tot de volgende uitzending.

[camera]Cornelis Peters
Cornelis Peters is onderzoeker en expert op het gebied van gezondheid en welzijn vanuit Ayurveda. Hij deelt zijn kennis over ‘de zes treden‘ waarmee de weg naar persoonlijke groei en gezondheid voor iedereen open ligt via deze artikelen en de gratis MasterClass “Tien Ayurvedische leefregels voor een leven vol energie. Deze masterclass is gratis te downloaden via deze site.”.[/camera]

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Europa Ayurveda Centrum

Wanneer jij je gezondheid in eigen hand wilt nemen ben je van harte welkom in ons centrum. Wij bieden ABC consulten, Ayurvedische behandelingen en een breed assortiment aan op maat gemaakte kruidenpreparaten en oliën.

Recente berichten

Volg ons op Facebook

Schrijf je in voor tips over gezondheid

error: Content is protected !!
Scroll naar boven
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-boek in je e-mail.